Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Miercuri 27 Mai 2020 - 17342 vizitatori azi
O carte de istorie absolut necesara: "Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud. Contributii documentare".

Emulatia generata de marcarea a 100 de ani de la Marea Unire s-a concretizat la Bistrita, in aceste zile, prin aparitia unei carti de istorie de referinta pentru acest judet, rod al intenselor eforturi depuse de cercetatorii de la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud. Este vorba de volumul  "Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud. Contributii documentare", coordonat de Adrian Onofreiu, Ioan Pintea si Cornelia Vlasin, aparut sub egida Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud la Editura MEGA, Cluj-Napoca 2018. Cartea a fost lansata in premiera joi, 7 iunie 2018, in cadrul Simpozionului "Centenar 1918 - 2018. Trecut prezent si viitor. Istorie si cultura romaneasca", patronat de Consiliul Judetean si Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud.

 Despre importanta aparitiei acestei carti a vorbit mai intai scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, care a moderat lucrarile simpozionului. "Multumesc Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud, si trebuie sa felicit acest colectiv condus de d-na director Cornelia Vlasin, pentru ca au muncit enorm ca sa putem avea acest volum impresionant, aceasta carte, cred eu, emblema pentru judetul Bistrita-Nasaud. Este cu siguranta cartea cea mai documentata, este si masiva si este, in acelasi timp, o carte care vorbeste despre relationarea acestui judet cu evenimentele din anul 1918. Sunt aici documente inestimabile, pagini aparte despre acest mare eveniment, care a fost Marea Unire", a spus Ioan Pintea.

 Ioan Bolovan, pro-rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, a subliniat, la randul sau, importanta proaspatului demers editorial. "Pentru a putea cunoaste si pentru a putea intelege foarte bine in toata complexitatea lui anul astral 1918, avem nevoie de surse, de dovezi istorice pe care nu le poate contesta nimeni. Aceste surse sunt ele insele istoria care ne vorbeste despre ceea ce s-a intamplat in realitate si nu contrafactual. Pot sa va asigur ca in aceasta carte nu a fost lasat deoparte nimic din ceea ce s-a intamplat demn si vrednic de a fi rememorat pe teritoriul actual al judetului Bistrita-Nasaud" (Ioan Bolovan).

 Despre modul in care s-a lucrat la realizarea cartii "Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud. Contributii documentare" a vorbit Cornelia Vlasin, directorul Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud. "Volumul de fata, elaborat de colectivul Arhivelor Nationale se defineste ca o necesara intoarcere la izvoare. Fara interpretari, adaugiri sau concluzii personale, el s-a dorit a cuprinde cvasitotalitatea documentelor care se refera la anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud, subliniind ideea unitatii nationale. Intentia noastra a fost de a cuprinde in acest corpus documentar atat ce s-a publicat, dar mai ales de a aduce aportul unei documentatii inedite, bazata pe documentele de arhiva. Acestea din urma provin in mare parte din fondurile arhivistice bistritene, la care le-am adaugat pe cele din arhivele muresene si clujene, referitoare la judetul nostru", a spus, intre altele, Cornelia Vlasin. 

 Sa remarcam ca o contributie importanta la realizarea materialului documentar pentru volumul "Anul 1918 in judetul Bistrita-Nasaud. Contributii documentare" a avut si colega noastra Gabriela Molnar, bibliotecara, cea care a tradus textele din limba maghiara pentru aceasta carte.

                                                                          www.bjbn.ro

0 comentarii2961 vizualizări09 iunie 2018
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0