Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Miercuri 27 Mai 2020 - 15150 vizitatori azi
Pe urmele eroilor Marii Uniri .

Proiect realizat in cadrul actiunii "Centenar 100"de catre cadrele militare in rezerva si retragere din A.N.C.M.R.R-Filiala Judetului Bistrita-Nasaud "General Grigore Balan" si Asociatia Nationala Cultul Eroilor- Filiala Judetului Bistrita-Nasaud "Colonel Liviu Rusu" ce sunt membri ai Despartamantului ASTRA Nasaud.

           Trei ofiteri superiori: col.(r.) Gheorghe Tanco, col.(r.) Ioan Gaftone, col.(r.) Ioan Cordovan, din cadrul asociatiilor mentionate in titlul materialului, au pus la cale un proiect amplu, privind realizarea unei excursii itinerante "Pe urmele eroilor Marii Uniri"- "Centenar 100" avand ca traseu localitatile: Bistrita - Vatra Dornei - Gura Humorului - Ruginoasa - Iasi - Chisinau - Crama Cricova - Cimitirul Eroilor Tiganca - Cahul - Galati - Marasesti - Marasti - Oituz - Soveja - Targu Secuiesc - Miercurea Ciuc - Ditrau - Toplita - Reghin - Bistrita.  Un traseu deosebit de interesant prin incarcatura istorica a acestor locuri, de 1400 km, parcurs in perioada 01-04.06.2018,  de catre ofiteri in rezerva si retragere si sotii ale acestora, din garnizoanele Bistrita si Dej, cu vizitarea a 23 obiective.

          Pentru a-i da intregului parcurs, nuanta si interesul de documentare istorica, organizatorii au prezentat atestarile documentare si scurte secvente din istoria localitatilor.

          Pe traseul Prundu Bargaului - Piatra Fantanele s-a prezentat istoria construirii in regim de urgenta a caii ferate benzino-electrice, in perioada 1914-1915 si rolul acesteia in derularea actiunilor militare ale Imperiului Austro-Ungar, din perioada intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial pana la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

          Parcurgand zona Bucovinei, col.(r.) Ioan Gaftone a prezentat atat aspecte geografice, cat si aspecte militare petrecute pe traseul parcurs.

          In municipiu Vatra-Dornei a fost vizitat Muzeul de Etnografie  ce functioneaza la parterul primariei municipiului, muzeu ce a fost infiintat in anul 1897 si a functionat ca "Muzeul Tarii Dornelor".

          Acest interesant muzeu are expuse peste 1800 de obiecte provenite din zona Dornelor, Campulung Moldovenesc, Radauti, Solca, Stupca, Fratauti, Dragoiesti, Marginea, Paltinoasa, Manastirea Humorului, Izvoarele Sucevei si alte zone limitrofe.

          In localitatea Ruginoasa s-a vizitat "Palatul Cuza", sau "Palatul  domnesc",  edificiu ce adaposteste astazi  muzeul memorial dedicat lui Cuza Voda, personalitate providentiala a poporului roman, un simbol al Iasului unionist, un indemn pentru generatia de astazi, de a nu uita ca Romania s-a nascut la Iasi. Daca palatul arata deosebit de frumos si bine dotat cu piese de muzeu, nu acelasi lucru il putem face privitor la aspectul curtii. Cum este posibil ca un palat al primului unificator al Moldovei cu Tara Romaneasca, care a dat tarii denumirea de Romania sa se prezinte tarii si strainilor cu asemenea mizerii prin curte: caini vagabonzi, iarba ca pe pasunea satului, tufe mizerabile, mizerie prin curte, rondouri nesapate si fara flori. Curtea palatului domnitorului Cuza in loc sa arate precum curtea de la Cotroceni, arata precum curtea saracului. De departe se poate observa ca nu este o mana de gospodar la palat.

          In Iasi, capitala Moldovei, (poate cel mai frumos oras din Romania) au fost vizitate trei obiective principale; Catedrala Episcopala, Palatul Culturii si Muzeul Unirii, fiecare dintre ele prezentandu-se cu mare maretie in ceea ce priveste edificarea constructiilor si a rolului pe care l-au avut in istoria Moldovei si a tarii. Complexul Muzeal National "Moldova"- Muzeul Unirii arata splendid.

 

          Trecerea frontierei - "hotarul"  s-a facut ca intre frati, fara probleme. O impresie deosebita ne-a lasat agricultura fratilor de peste Prut. Culturi de cereale si livezi pe suprafete mari, bine ingrijite.

          La 25 de km de Chisinau am fost asteptati de catre fostul ministru al apararii Republicii Moldova, din perioada 2009-2011, generalul (r.) Vitalie Marinuta, un militar scolit in S.U.A., care ne-a facut o prima surpriza. Ne-a prezentat ferma agricola a prietenului sau, dl. Petre Costin, compusa din suprafete intinse cu livezi de pomi fructiferi, cu vita de vie si un lac impresionant, loc unde, intr-o constructie rustica are adunate si expuse o imensa colectie de piese istorice. Pe un teren din aceasta ferma, Petre Costin si-a facut o adevarata colectie, de elicoptere, avioane, statui din perioada comunismului, prin toate aceste obiecte fiind considerat ca fiind unul din cei mai mari colectionari ai lumii. In acest cadru deosebit s-au facut poze, s-au legat primele prietenii. Este o oaza de liniste si destindere sufleteasca, ce cu siguranta o sa mai fie vizitata si de alti bistriteni.

          De la ferma lui Petre Costin, Vitalie Marinuta, impreuna cu sotia acestuia, d-na dr. Maria, ne-au insotit direct la vestita crama a Basarabiei, "Crama Cricova".

            "Crama Cricova" nu este altceva decat vestitul "Combinat de vinuri Cricova"- S.A. care a fost fondat in anul 1952 reprezentand un complex subteran unic, cunoscut in intreaga lume pentru labirinturile sale imense, de peste 100 km,  si in special pentru vinurile sale excelente. Un tinut cu multiple podgorii si cu soare din belsug. Anume aici incepe istoria perlelor vinificatiei moldave, in zona centrala a Moldovei, zona Codrilor.

          "Combinatul de Vinuri" cu sediul in orasul Cricova, republica Moldova, este situat la 11 km de capitala Chisinau. I s-a decernat cea mai inalta distinctie de stat - Ordinul Republicii.

          Combinatul de vinuri Cricova fiind unica intreprindere vinicola care detine acest premiu.

          Din 28 august 2003 a fost declarat prin lege obiect al patrimoniului cultural - national al Republicii Moldova.

          Vizita in aceasta vestita crama a durat aproape 3 ore si face obiectul unei alte povestiri.

          In dimineata zilei de 3 iunie, insotiti fiind de dl. Vitalie Marinuta, s-a vizitat sediul Academiei Militare "Alexandru cel Bun", institutie in care se pregatesc noile generatii de ofiteri moldoveni, precum si Centrul de Cultura si Istorie Militara o institutie de prestigiu ce are ca obiectiv principal popularizarea istoriei militare, sprijinirea si dezvoltarea cercetarii stiintifice prin promovarea tematicilor istorice necunoscute din istoria militara a Republicii Moldova. Muzeul existent in aceasta institutie de cultura, prin bogatia aspectelor istorice prezentate, inclusiv a crimelor comunismului sovietic, vor face obiectul unei prezentari separate.

          Partea a doua a zilei de 3 iunie ne-a fost rezervata vizitarii Cimitirului Eroilor de la Tiganca, unde am fost primiti de catre consulul Romaniei de la Cahul, de catre primarul comunei si preotul manastirii ce se construieste in apropierea acestui cimitir al jertfei romanesti. Amanunte despre Tiganca intr-un numar viitor, fiindca este necesar ca romanii sa afle despre traumatizarile (crimele) facute de catre colonistii bulgari din aceasta zona in ceea ce priveste istoria locului.

          In 4 iunie, ultima zi a excursiei, s-a vizitat Mausoleul de la Marasesti, cele de la Marasti, Oituz si Soveja, dupa care am trecut Carpatii in Transilvania, la Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Ditrau, Tusnad, Reghin, Bistrita.

In comuna Ditrau, zona pur secuiasca, ne-au socat drapelele secuiesti puse aproape la fiecare casa. Aici, preotul romano-catolic din localitate ne-a prezentat istoricul constructiei catedralei, care nu a omis sa faca referiri la Budapesta si Ungaria. Vazand multele drapele unguresti  si secuiesti din curtea si interiorul bisericii, intregul grup de excursionisti ne-am imbarcat in microbuzul inchiriat, continuandu-ne drumul pana la Toplita, numai in comentarii privind comportamentul ostil al acestei etnii de secui, care in istoria lor au facut mari necazuri poporului roman si noua bistritenilor. Sa nu uitam ca, in timpul revolutiei de la 1848-1849, secuii l-au ucis pe prefectul si subprefectul Legiunii a XII-a, Constantin Romanu-Vivu si pr. Stefan Moldovan.

          Multitudinea aspectelor vazute in acest circuit ne determina sa incheiem aceasta prezentare generala, cu promisiunea ca vom reveni periodic cu amanunte legate de fiecare obiectiv vizitat.

 Pentru grupul de excursionisti din Bistrita si Dej, acest tur  a reprezentat o excursie de documentare istorica extraordinara, cu foarte multe invataminte pentru romanii din ambele parti ale Prutului.

 

Autori:

 Col.(r.) Ioan Cordovan

 Jr. Marius Chiuzan

 

.

 

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii4480 vizualizări10 iunie 2018
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0