Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 18 Iunie 2019 - 5484 vizitatori azi
Rezultatele investigatiilor arheologice desfasurate de IICCMER la Periprava.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a desfasurat in perioada 16-26 iulie 2018 a cincea campanie de investigatii arheologice in localitatea Periprava, com. C.A. Rosetti, jud. Tulcea. Actiunea a avut ca principal obiectiv cautarea, descoperirea si recuperarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici decedati in fosta colonie penitenciara ce a functionat in apropierea satului.

In cursul anilor 2013 si 2015-2018, IICCMER a organizat si desfasurat cinci campanii de cercetari arheologice in perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava. La prima campanie din 2013 nu a fost sesizat Parchetul Militar, astfel ca institutiile abilitate (Procuratura, Politia, Medicina Legala) nu au fost implicate, actiunea fiind mai curand una de sondare si nu de cercetare si recuperare a osemintelor. In acest loc, in perioada anilor 1959-1964, (sub ocupatia sovieto-stalinista) au fost inhumati un mare numar de detinuti politici decedati in colonia de munca de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se afla mormintele detinutilor a fost stabilita pe baza informatiilor obtinute de la localnicii mai in varsta ai satului, precum si de la cativa fosti angajati ai coloniei penitenciare. La suprafata solului nu au fost puse niciodata semne distinctive care sa indice prezenta acestor morminte. In campania de cercetari arheologice recent incheiata au fost practicate doua unitati de sapatura (S.13 = 23,50 x 3,00 m si S.14 = 8,50 x 5,00 m) care au cuprins o suprafata insumata de 113 metri patrati, in acestea fiind identificate si cercetate un numar de 11 morminte. In cele cinci campanii de sapaturi au fost executate 14 sectiuni arheologice, in cadrul carora au fost descoperite 44 de morminte. Dintre acestea, un numar de 41 de morminte, prin caracteristicile de inhumare, sunt considerate ca apartin unor detinuti. Trei dintre morminte, care nu erau marcate la suprafata solului, apartin insa unor localnici decedati in ultimele decenii, despre care se cunoaste ca s-au sinucis si au fost ingropati in necropola detinutilor. Dintre mormintele detinutilor au fost extrase si recuperate osemintele a 40 de persoane, la unul din sicriele descoperite (M.37/2018) constatandu-se ca acesta avea avea capacul deranjat si scheletul lipsa. Aceasta situatie se explica prin faptul ca familia defunctului a avut posibilitatea sa cunoasca locul precis al mormantului, sa-l deshumeze si sa-i recupereze osemintele.

Conform informatiilor documentare existente precum si din marturiile multor fosti detinuti politici care au fost internati in colonia penitenciara de la Periprava, rezulta ca decesele din acest lagar de munca fortata au fost cauzate de infometare si frig, de lipsa apei potabile si a asistentei medicale, de accidentele intervenite pe fondul conditiilor de munca istovitoare si de regimul de detentie pe care multi l-au indurat in lagarele si inchisorile unde au fost incarcerati anterior. Unii dintre detinuti au fost ucisi si prin impuscare, mai ales in cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potentate de conditiile de viata existente in Delta si de comportamentul abuziv si violent al personalului coloniei. In perioada in care unitatea a functionat ca formatiune independenta, din documentele oficiale rezulta ca la Periprava au murit cel putin 124 de detinuti, identificati nominal, in majoritate politici, dar si de drept comun.

Majoritatea defunctilor au fost depusi la inmormantare dezbracati, in sicrie confectionate din lemn sau, in unele cazuri, au fost infasurati in rogojini de stuf si legati cu sarma. Starea generala de conservare a scheletelor era una mai mult precara, asupra celor mai multe nefiind descoperite obiecte de inventar funerar. Exista insa si cateva cazuri la care au fost descoperite cateva accesorii vestimentare, de regula nasturi, lucru care presupune ca trupurile acelor defuncti au posedat anumite obiecte de imbracaminte la momentul inhumarii.

Pentru cele noua scheletele de detinuti care au fost dezvelite si recuperate in cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legala, specifica in astfel de cazuri. Osemintele defunctilor au fost demontate si recuperate in prezenta unui medic legist, fiind impachetate si transportate la Serviciul de Medicina Legala din cadrul Spitalului Judetean Tulcea. Dupa examinarea medico-legala, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti, unde se realizeaza si testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Acest demers urmareste identificarea mortilor prin verificarea si compararea ADN-ului obtinut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor si urmasilor in viata ai victimelor.

Investigatiile arheologice s-au efectuat in prezenta procurorilor insarcinati cu cercetarea acestui caz, colonel magistrat Octavian Toma si colonel magistrat Gheorghe Stanciu, procurori militari la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie care in 2015 a fost sesizata de IICCMER in legatura cu persoanele decedate in lagarul de la Periprava si a locului unde acestea au fost inhumate. Acestia au fost asistati de un specialist criminalist din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea (agent sef Dan Danielencu) si de un medic legist de la Serviciul Judetean de Medicina Legala Tulcea (dr. Vasile Dasanu).

In ziua 26 iulie 2018, santierul arheologic de la Periprava a fost vizitat de catre d-nul Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, acesta fiind insotit de generalul de brigada magistrat Gheorghe Cosneanu, sefului Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa I.C.C.J., si de d-nul Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Cercetarile au fost efectuate de catre un colectiv de arheologi si istorici de la IICCMER si institutiile muzeale colaboratoare, alcatuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Constantin Petre, Florin S. Soare, Constantin Vasilescu, Paul Scrobota, Gabriel Rustoiu si Horatiu Groza.

Actiunea s-a desfasurat in colaborare cu Televiziunea Romana, iar in activitatile de organizare si cercetare am fost sprijiniti de Primaria comunei C. A. Rosetti si de Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

IICCMER lanseaza un apel catre rudele si urmasii victimelor care au decedat in lagarul de munca de la Periprava pentru a contacta pe orice cale institutul in vederea indrumarii acestora catre autoritatile care au in sarcina identificarea osemintelor recuperate.

 

Ilustratie: Fig. 1 - Aspect din timpul lucrarilor efectuate in Sectiunea nr. 13; Fig. 2 Mormintele M.35 si M.36 descoperite in S. 13; Fig. 3 - Procurorul general al Romaniei impreuna cu seful Sectiei Parchetelor Militare si procurorii militari de caz;Fig. 4 - Membri din echipa IICCMER impreuna cu reprezentatii institutiilor statului implicate in cercetarea cazului.

 

 *  *   *   *   

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc.

 

0 comentarii1897 vizualizări30 iulie 2018
rss 2.0
rss 2.0