Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 18 Iunie 2019 - 17002 vizitatori azi
Nicolae Iorga, voievod al istoriei si ctitor al Marii Uniri.

Savantul de renume mondial, titan al stiintei istorice, Nicolae Iorga si-a dedicat intreaga sa activitate istoriei poporului roman, culturii sale si promovarii ideii de unitate nationala. Nu exista aspect al istoriei romanilor in care sa nu-si fi spus cuvantul. Sta marturie opera sa stiintifica care cuprinde 1250 de volume, 25.000 articole, studii, brosuri si expuneri, 25 volume de culegeri de documente, majoritatea in domeniul istoriei. Atitudinea ferma si categorica, forta lui de convingere bazata pe spiritul analitic si intuitiv, l-au facut pe Nicolae Iorga un personaj influent in luarea unor decizii de mare importanta in viata poporului nostru . A argumentat si dovedit prin toate armele istoriei si ale stiintelor speciale ale acestei discipline, obarsia neamului nostru, permanenta, continuitatea si unitatea politico-statala.

          Odata cu izbucnirea primului razboi mondial, in august 1914, el duce o sustinuta campanie cu un profund rasunet in toata tara prin ziarul sau "Neamul Romanesc " si prin "Liga Culturala ", avand drept scop crearea unei stari de spirit in favoarea luptei pentru dezrobirea teritoriilor romanesti aflate  sub stapanire straina. In 1915 scrie "Istoria Romanilor din Ardeal si Ungaria " in prefata careia marturisea : " In aceasta carte e numai sange si lacrimi. Ne-am platit cu ele pentru cel putin o mie de ani. Aiba deci macar urmasii nostri zile mai bune !... ".  Este legat de Ardeal prin toate fibrele sale,  iar casatoria sa cu ardeleanca Ecaterina Bogdan ii intareste aceasta relatie. " Eu ca istoric, stiu un lucru, spune Nicolae Iorga. Ardealul, noi l-am avut si nu o data. L-am avut si intreg in zilele fericitului voievod Mihai. L-am avut si in bucati, la Bistrita ( si Valea Rodnei) , in partile Hategului, pe la 1200. L-am avut noi ca natie la inceput de tot. Ceea ce se numeste in documentele unguresti Terra Blachorum si Silva Blachorum- aceasta este tara noastra... ardeleanul n-a fost niciodata rob, cand statul a fost contra lui, el a creat biserica si a stat inchis in biserica lui, ca intr-un stat, si vladicii de acolo, aceia au fost domni, domni peste suflete. O clipa nu s-a stins in sufletul romanesc  nicaieri Sfanta Candela a sperantei unitatii romanesti, iar Romania a insemnat forma politica permanenta, pentru intreg poporul romanesc " (N. Iorga- Nadejdea unitatii romanesti )

            Numeroasele articole publicate in de ziare si reviste, verva sa oratorica, puternica si zguduitoare, toate sunt puse in slujba realizarii idealului national. In fata varsarilor de sange de pe front, gandul lui Iorga se indreapta catre "acei bieti romani din Vaile Ardealului, de pe campiile manoase ale Banatului si Maramuresului"  care se lupta sub steaguri straine. El credea in  victoria trupelor noastre si  odata cu trecerea lor dincoace de Carpati, i se umpluse sufletul de bucurie ca Ardealul avea sa fie eliberat si ca visul acesta frumos se realiza mai grabnic decat se sperase. Legand firele istoriei cu ceea ce infaptuise  Mihai Viteazul cu patru sute de ani inainte, Nicolae Iorga vedea prin fapele eroilor, prin epopeea de la Marasesti, Marasti si Oituz cum se infiripa icoana intregirii neamului. In refugiul de la Iasi, acel Piemont romanesc, Iorga a trebuit sa sustina moralul prabusit al lumii oficiale si sa imbarbateze populatia disperata prin ziarul sau, care devenise "o hrana a deznadajduitilor si chiar a soldatilor de pe front ".      

           Infrangerea armatelor Puterilor Centrale de catre cele ale Antantei a netezit calea spre intregirea neamului romanesc. Mai intai, la 27 martie 1918 a fost readusa la hotarele ei Basarabia, apoi la 15 noiembrie 1918 Bucovina si la 1 Decembrie 1918 s-a infaptuit Marea Unire a Transilvaniei cu Romania. Nicolae Iorga considera ca este un act fundamental din istoria acestui popor : " Foarte frumos s-a facut ce s-a facut la Alba Iulia, foarte frumos au facut-o carturarii inauntru, foarte frumos, mai frumos ce au strigat taranii afara... Se intampla uneori sa inceapa intelectualii si sa continue taranii, dar sunt si multe cazuri cand taranul face atat zgomot afara, incat intelege si intelectualul dinlauntru. Sunt ceasuri din acestea cand intelectualii merg cu teoria mai greu, pe cata vreme poporul, cu simtirea lui viforoasa, merge cu mult mai repede.. "

          Nicolae Iorga sustinea ca intregirea nationala a fost "zbaterea sufleteasca a unui intreg popor ". La temelia actului care s-a infaptuit sub stralucirea ochilor sai la 1 Decembrie 1918 se afla si o particica din cugetul, simtirea si sufletul acestui " Apostol al Neamului ".


Mircea Darosi.

0 comentarii1792 vizualizări29 august 2018
rss 2.0
rss 2.0