Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 7200 vizitatori azi
Samoila Marza, fotograful Marii Uniri.

Povestea lui este uitata sau stiuta in mod deosebit de catre istorici. Rareori este  mentionat in manualele noastre scolare, dar sunt asezate la loc de cinste cateva fotografii  realizate de el, la 1 Decembrie 1918, in atmosfera entuziasta a Marii Uniri. Nu trebuie sa-i acuzam pe cei care nu cunosc acest lucru, pentru ca nici profesorii care predau istoria nu si-au pus problema importantei covarsitoare a acestui personaj care si-a adus  contributia la imortalizarea evenimentului  unic din viata poporului nostru.

            In timpul razboiului a fost trimis pe front,  in Italia, unde  este incadrat in serviciul topografic si fotografic al armatei austro-ungare,  pentru ca era bine initiat in acest domeniu. A sosit acasa cu doar cateva zile inainte de 1 decembrie 1918, in satul natal, Galtiu, jud. Alba. In dimineata acelei zile astrale s-a urcat pe bicicleta, avand in grija aparatul cu burduf, trepiedul si cliseele de sticla. N-a plecat la drum inainte de a  face cu satenii lui trei fotografii. Una este atat de cunoscuta, datorita inscriptiei care poarta numele satului sau.

            La Alba Iulia i se permite sa participe la ceremonie din simplul motiv ca fotograful oficial al Unirii, Arthur Bach, nu a mai ajuns la eveniment. Samoila Marza  nu poate fi prezent in sala in care s-a semnat proclamatia Marii Uniri, pentru ca nu avea permis de acces, adica acel "credentional" acordat numai delegatilor oficiali. De aceea nu exista nicio fotografie din interior. A stat in fata cladirii, de unde a facut cateva fotografii cu demnitarii si martorii care ieseau din sala. Sunt cinci imagini ramase drept documente istorice, intre care trei instantanee din multime si doua imagini cu tribunele oficiale. Numarul redus al fotografiilor se datoreaza tehnicii de atunci, care presupunea ca subiectii sa stea nemiscati cateva minute, dar si vremea extrem de mohorata din acea zi de 1 decembrie, incat, nu e de mirare ca niciunul dintre cei imortalizati nu zambeste. A ramas pentru totdeauna ca document de referinta, imaginea in care Iuliu Hossu citeste in fata poporului adunat "Proclamatia pentru Unire ", dar si cea cu steagurile tricolore care flutura deasupra multimii.

Spre satisfactia noastra, aceasta din urma surprinde in prim plan grupul de nasaudeni paricipanti la eveniment : dr. Titus Slavoaca, dr.Pavel Galan, gospodar Marcu Boca (primul portdrapel ), inv. Ieronim Gales (al doilea portdrapel), primar Ambrozie Gales, plt. Florea Ureche, pr. Iuliu Ceorceriu, gospodar Constantin Galan. Toate imaginile evenimentelor de la Alba Iulia poarta amprenta lui Samoila Marza, care si-a castigat pe buna dreptate renumele de "fotograf al Unirii ". Ele au ajuns celebre si dincolo de granitele tarii. Dupa Unire a continuat sa imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud si Campeni, incoronarea regelui Ferdinand I cu regina Maria, in 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau in 1928, manifestarile organizate in acelasi oras, pentru a marca implinirea a zece ani de la Marea Unire.

        Fotograful a realizat, in 1919, un album despre 1 Decembrie 1918, numit "Marea Adunare de la Alba Iulia in chipuri", pe care l-a oferit cadou unor personalitati ale perioadei respective. "Este opera lui de capatai in care sunt cuprinse fotografii cu satenii, fotografii de la Viena, din 14 noiembrie 1918, cand s-a sfintit steagul tricolor si s-a inaugurat prima armata romana care a venit in Ardeal, dupa terminarea razboiului ".

         Timp de 60 de ani si-a folosit acelasi aparat pe care l-a avut la 1 Decembrie 1918, pentru ca n-a avut posibilitatea sa-si cumpere unul nou, iar din cauza neajunsurilor materiale si-a vandut multe clisee pe care imortalizase evenimente istorice importante. Aparatul ajunge in cele din urma in patrimoniul Muzeului Unirii din Alba Iulia. Viata lui personala n-a fost tocmai usoara. A imbratisat meserii intamplatoare, intre care si cea de frizer prin care si-a castigat existenta. A devenit fotograful Marii Uniri din intamplare, dar intamplarea l-a facut celebru si l-a asezat in paginile acestui eveniment crucial din istoria neamului nostru.

 

 

Mircea Darosi0 comentarii3332 vizualizări22 octombrie 2018
rss 2.0
rss 2.0