Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Numitorul Comun: Moartea .

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in parteneriat cu Muzeul National al Unirii din Alba Iulia (MNUAI) organizeaza Expozitia REPRESIUNEA COMUNISTA IN ROMANIA (1945-1965) - NUMITORUL COMUN: MOARTEA. Vernisajul va avea loc in ziua de vineri, 16 noiembrie 2018, ora 17.30, la sediul muzeului din Alba Iulia. Unul din obiectivele importante ale investigatiilor intreprinse de IICCMER inca de la infiintarea sa, in decembrie 2005, este acela de a cauta si identifica locurile unde au fost inhumate victime ale regimului comunist, acelea care, fara a fi judecate, au fost omorate prin mijloace violente de catre Securitate sau de alte structuri represive ale statului comunist, sau a celor care au suferit condamnari privative de libertate si au murit in timpul detentiei executate in penitenciarele si lagarele de munca din Romania comunista.

Expozitia a fost realizata de IICCMER incepand din anul 2009, fiind actualizata si completata in decursul timpului. Aceasta prezinta o serie de actiuni de cautare si deshumare pe cale arheologica a unor opozanti anticomunisti, care au fost executati fara judecata sau au fost ucisi in cursul unor confruntari armate cu reprezentantii institutiilor represive ale statului comunist (stalinist), cazurile expuse incadrandu-se cronologic in perioada anilor 1948-1958. De asemenea, in expozitie sunt cuprinse si cercetarile efectuate in unele locuri, unde, pana in 1964, au fost inhumati detinuti politici decedati in timpul detentiei. Aceste actiuni au avut loc in urma cercetarilor de teren initiate si instrumentate de specialistii institutului sau ca urmare a solicitarilor venite din partea rudelor si urmasilor victimelor.

In cadrul expozitiei este prezentata problematica unui numar de 26 de cazuri din cele 40 investigate de institut in perioada 2006-2018. Cazurile abordate privesc un numar de 40 de persoane executate prin impuscare sau ucise in timpul unor confruntari armate cu organele de represiune ale statului, 37 dintre acestea fiind descoperite si deshumate pe teritoriul localitatilor Halmasau, Nepos, Sangeorz-Bai (jud. Bistrita-Nasaud), Glodghilesti, Baiesti (jud. Hunedoara), Teregova, Verendin (jud. Caras-Severin), Rachitele, Santejude-Vale (jud. Cluj), Salciua, Bistra, Dealu Capsei, Cricau, Mesentea (jud. Alba), Galgau (jud. Salaj), Cufoaia (jud. Maramures) si Satu Mare. Doua dintre cazuri se refera la cautarea a trei persoane ucise in lupta, una in satul Musca, jud. Alba, si doua in satul Tranisu, jud. Cluj, ale caror morminte nu au fost inca descoperite. In locurile amintite, cei ucisi au fost ingropati in gropi individuale (15 cazuri) sau in gropi comune cu doua (cinci cazuri), trei (doua cazuri), patru (un caz) sau cinci victime (un caz). Cercetarile arheologice pentru cautarea mormintelor unde au fost inhumati detinuti politici morti in penitenciare si lagare de munca au vizat pana in prezent patru cimitire care au deservit unitati penitenciare, in expozitie fiind prezentate cazurile de la Sighet, Aiud si Targu Ocna.

Expozitia cuprinde in principal diferite obiecte si accesorii vestimentare descoperite asupra celor ucisi, precum si postere cu fotografii din timpul actiunilor arheologice de deshumare, fotografii de familie si fotografii provenite din arhiva fostei Securitati. Expozitia se adreseaza in primul rand tineretului, elevilor si studentilor, dar si tuturor celor care au cunoscut sau nu in mod direct perioada comunista, insa stiu prea putin sau deloc despre atrocitatile si victimele directe ale Securitatii in primele doua decenii de existenta a regimului comunist in Romania.

La deschiderea oficiala a expozitiei, din partea institutului vor participa Radu Preda, presedinte executiv, precum si colectivul de arheologi, angajati si colaboratori, care a realizat de-a lungul anilor investigatiile arheologice (Gheorghe Petrov, Paul Scrobota, Gabriel Rustoiu, Marius Oprea, Horatiu Groza). 

 

Expozitia Numitorul Comun: Moartea a fost prezentata, incepand din anul 2009 si pana in prezent, in mai multe locuri din tara si strainatate: Cluj-Napoca - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (oct-nov. 2009); Bucuresti - Muzeul Taranului Roman (nov. 2009 si oct-nov. 2011); Alexandria - Muzeul Judetean Teleorman (ian. 2010); Giurgiu - Muzeul Judetean Teohari Antonescu (febr. 2010); Praga, Cehia - Universitatea Carolina (febr-mart. 2010); Alba Iulia - Muzeul National al Unirii (apr-mai 2010); Brasov - Muzeul Judetean de Istorie (mai 2010); Sighetu Marmatiei - UBB Cluj, Extensiunea Sighet (iun-iul. 2010); Penitenciarul Aiud (aug. 2010); Aiud - Muzeul de Istorie si Stiintele Naturii (oct-nov. 2010); Oradea - Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai (ian-febr. 2011); Timisoara - Biblioteca Centrala Universitara Eugen Todoran (mart. 2011); Deva - Casa de Cultura Dragan Muntean (mai-iun. 2011); Caransebes - Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita (mart 2012); Arad - Complexul Muzeal Arad (mart-apr. 2012); Bistrita - Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud (mai 2012); Iasi - Universitatea Petre Andrei (mai-iun 2012); Turda - Muzeul de Istorie (febr-mart. 2013); Jilava - Fortul 13 (mai 2014); Bucuresti - Parlamentul Romaniei, Senat (nov. 2014); Roman - Colegiul Roman Voda (dec. 2014); Cleveland-Ohio, S.U.A. - Parohia Greco-Catolica Sf. Elena (mai 2016).

 

*   *   *   *   *

 

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc.

0 comentarii2954 vizualizări14 noiembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0