Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 10 Iulie 2020 - 17788 vizitatori azi
"ACUMU ORI NICIODATA".

Pentru a marca istorica Mare Adunare Nationala "a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 Noiembrie / 1 Decembrie 1918 " care a decretat Unirea "acelor Romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania", Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud expune in perioada 27 noiembrie - 30 decembrie 2018 un obiect cu o valoare istorica semificativa pentru comunitatea judetului: drapelul cu care taranii din Pinticu Tecii, o comunitate mica dar puternic incarcata de romanism, au participat la Marea Adunare din 1918.

Vernisajul micro-expozitiei intitulata "ACUMU ORI NICIODATA", se va desfasura marti, 27 noiembrie 2018, de la ora 13:00, la sediul muzeului din str. General Grigore Balan, nr.19 din Bistrita.

Steagul tricolor purtat cu mandrie de grupul de tarani din Pinticu Tecii la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, in 1918, are forma dreptunghiulara, culorile fiind dispuse vertical, cu albastrul in partea stanga, galbenul la mijloc si rosul in partea dreapta. Confectionat din panza, cu ciucuri de matase, pe drapel sta scris "ACUMU ORI NICIODATA". Astazi, steagul de la Pinticu Tecii face parte din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, fiind recent conservat de catre specialistii Muzeului National Brukenthal, din Sibiu.

In cadrul micro-expozitiei vor fi prezentate publicului vizitator cele 8 filme referitoare la personalitatile locale care s-au implicat in organizarea evenimentelor anului 1918: Laurentiu Oanea, Grigore Pletosu, Iulian Martian, Solomon Halita, Victor Onisor, Gavril Tripon, Enea Grapini si Nicolae Anton. Proiectul media intitulat "DECEMBRIE 1918 - PORTRETE ALE MARII UNIRI" este realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud de catre Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in colaborare cu LifeVision Films.

Micro-expozitia va fi deschisa in perioada 27 noiembrie - 30 decembrie 2018 si va putea fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 09:00 - 17:00.


Va asteptam cu drag!

Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii4620 vizualizări26 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0