Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 21 Februarie 2020 - 13508 vizitatori azi
CENTENAR 1918-2018.

Istoricul si scriitorul IOAN SENI, a scos recent de la Editura Napoca Star, volumul "Centenar 1918-2018. Nasaudeni pe coordonatele Primului Razboi Mondial si ale Marii Uniri", o exprimare a sufletului colectiv, prin care autorul cugeta, convins ca numai cugetand poti aspira la adevar. Coborator de pe Valea Gersei-Scrada, Rebrisoara, autorul a dobandit ceva din nobletea satului natal, bunatatea, spiritul de daruire si o mare profunzime in gandire. Ca dovada, da tot ce are mai bun in sufletul sau, pornind pe o cale esentiala de cunoastere a realitatii istorice, cu dorinta de a se contopi cu misterele evenimentelor petrecute in decursul anilor.

Autorul de fata, a semnat mai multe volume cu tematica istorica cuprins de pasiuni, visuri si idealuri si arta de a selecta si de a valorifica eficient evenimentele si datele din istoria neamului romanesc.

Pentru scrierea acestui volum, cu peste 300 de pagini, scriitorul nasaudean, fostul profesor de la Liceul Graniceresc, a mers pe cai diferite de explorare, consultand un bogat material bibliografic, dovedindu-se un observator excelent al evenimentelor si a implicarii nasaudenilor in actul UNIRII.

Sunt prea putine cuvintele pentru a vorbi despre oameni de talia lui Ioan Seni, liderul Astrei Nasaudene de peste 25 de ani, profesorul de exceptie, ce stie sa-si dea singur de lucru, facand din voluntariat o adevarata pasiune.

Avem la indemana o carte revelatoare, pentru propagarea evenimentelor istorice, intr-o ordine cronologica bine structurata, scrisa cu un dor nespus de realizare a unui legamant curat cu traditiile revolutionare ale inaintasilor, de valorificare a esentei problemelor umane.

Prefata este semnata de omul de aleasa cultura Mircea Gelu Buta, care ridica pe o treapta inalta cartea si autorul, care ne indeamna sa ne intoarcem la radacini, la unitatea aceluiasi grai, credinta, datini si obiceiuri cu puterea morala a constiintei de neam si tara. Postfata apartine universitarului clujean Ieronim Martian, pornit spre lumea stiintei din Mintiul academicianului Iulian Martian, citat de mai multe ori in paginile cartii. Omul de peste Muncelul luscanilor, stabilit la Cluj, arata in posfata, aportul original al autorului de a interpreta si integra evenimentele si faptele istorice intr-un context mai larg, circumscriind lupta tuturor romanilor, indiferent unde s-au aflat, sub dominatie straina sau in vechea Romanie, spre care erau indreptate toate sperantele provinciilor noastre de atunci, prin urmare si ale Nasaudului.

Volumul de fata, construieste o realitate si poate fi la indemana profesorilor de istorie, ca materiale in completarea lectiilor cu contributia nasaudenilor la toate evenimentele majore ale istoriei Transilvaniei.

Cartea are trei capitole si multe subcapitole urmate de materialele bibliografice studiate:

1 - Romanii in perioada primului Razboi Mondial si al Marii Uniri. Cadru general

2 - Provincii romanesti instrainate vremelnic

3 - Tinutul nasaudean in timpul Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri.

Din multimea evenimentelor, autorul a selectat pe cele mai semnificative, in speranta ca vor fi de folos cititorilor, cu indemnul de a ne intoarce cu hotarare la radacini si sa purtam permanent in suflet provinciile romanesti ce si-au dat mana acum 100 de ani: Basarabia, Bucovina, Banatul, Crisana, Maramuresul, Transilvania, formand un tot daco-latin sprijinit de numeroase reuniuni, asociatii, societati cultural, prin care romanii isi promovau pasnic interesele si proiectele pe termen scurt sau pe termen lung, ca de exemplu "Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman", creata in 1861, la Sibiu, din initiativa  Mitropolitului Andrei Saguna, care a promovat prin arta si creatie Uniunea Cultural - Spirituala a Romanilor de Pretutindeni. La Nasaud, Asociatiunea a luat fiinta  in 1881si isi continua activitatea cu rezultate frumoase, sub presedentia autorului prezentei carti, prof. Ioan Seni.

Incepand de la pagina 162 sunt tratate aspecte din luptele nasaudenilor pe taram militar, cultural-spiritual si politic, respective: plecarea pe front, scrisori de pe front, sfarsitul razboiului si urmarile lui, intrunirile nasaudenilor, Consiliul Local si Garda Nationala Locala, alegerea delegatilor nasaudeni pentru Marea Adunare Nationala, Nasaudul dupa actul Unirii,  Recunostinta astrista, incheind capitolul cu cuvantarile primarilor nasaudeni Dumitru Muresan si Mircea Romocea, de 1Decembrie, precum si creatiile literare a unor scriitori nasaudeni membri in Liga Scriitorilor Romani, filiala Nasaud: Rodica Fercana, Mihai Biltag, George Echim, Grigore Guzu, Veronica Osorheian si alti poeti astristi: Dumitru Alexandru Bar, Maria Cioica, Margareta Muresan, Flore Pop etc.

 "Nasaud, Nasaud - loc de lumina

Pentru neam, pentru tara,

Pentru toti fara vina

Ca au fost crestinati

In limba romana."

                      Veronica Osorheian.


Ioan Mititean 

0 comentarii4270 vizualizări27 noiembrie 2018
rss 2.0
rss 2.0