Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
"Istoria adevarata este scrisa numai de popor".

Clubul pentru Neam si Tara "Regasirea Daciei" si-a lansat primul volum-compendium de istorie romaneasca. In aceste zile, Complexul Muzeal al judetului Bistrita-Nasaud a fost gazda lansarii unui volum-compendiu intitulat "Istoria adevarata este scrisa numai de popor, semnat de profesorul senior-editor Adrian Liviu Manarca.

            Ca de fiecare data, conform traditiei clubului Pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei, evenimentul de lansare al cartii a inceput cu Imnul National, dupa care a fost deschis oficial de catre managerul Complexului Muzeal Judetean B.N., renumitul sculptor Alexandru Gavrilas. Acesta a urat tuturor participantilor un bun venit intr-un local incarcat de multa istorie romaneasca, care a fost si gazda constituirii renumitelor Garzi Nationale din Noiembrie - Decembrie 1918, aparatoare a Marii Uniri realizate de poporul roman la 1 Decembrie 1918, astazi fiind pastratoarea unui imens tezaur de istorie romaneasca.

            Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Menut Maximinian, care a facut si o frumoasa prezentare a celui ce este prof. senior-editor Adrian Liviu Manarca, fostul director al renumitului cotidian bistritean "Rasunetul". Menut Maximinian a depanat multe din amintirile angajarii lui ca jurnalist la renumitul cotidian bistritean si relatia avuta in cei peste 17 ani de activitate cu autorul de astazi al volumului, Adrian Liviu Manarca.

            Renumitul scriitor bistritean, prof. Andrei Moldovan-presedintele Societatii Scriitorilor din judetul Bistrita-Nasaud, a facut o frumoasa incursiune in istoria literara a ultimului secol, apreciind in final volumul realizat cu multa truda de documentare si adunat in proiectul profesorului Adrian Liviu Manarca.

            A urmat la cuvant col.(r.) Ioan Cordovan-presedintele de onoare al Filialei Judetului Bistrita-Nasaud a Asociatiei Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" care a vorbit despre munca si importanta Clubului pentru Neam si Tara "Regasirea Daciei". Existenta de atatia ani a Clubului Pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei se datoreaza si Asociatiei Cadrelor Militare In Rezerva si Retragere "Gl.Grigore Balan" si a Asociatiei Cultul Eroilor-filiala judetului Bistrita-Nasaud "Colonel Liviu Rusu", asociatii care au asigurat localul pentru derularea activitatilor si logistica necesara desfasurarii in bune conditiuni a intregii activitati.

            Clubul Pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei, functioneaza de fapt ca un "Cerc, o sectiune de istorie romaneasca" a acestor doua asociatii, rezervistii militari aducandu-si si ei aportul cuvenit, prin expunerile temelor de istorie militara romaneasca, teme ce au fost intocmite pe baza unor documente de arhiva originale culese din fondul Arhivelor Nationale Militare de la Pitesti.

            Proiectul domnului senior-editor Adrian Manarca a reusit acum, in anul centenarului, sa editeze doar o parte dintre temele prezentate si dezbatute in club. Sa speram ca se vor gasi resursele necesare pentru a se edita si celelalte materiale deosebit de interesante. Clubul a avut pana in prezent peste 120 de intalniri in care, doctori in istorie, profesori universitari, specialisti in diferite domenii, ofiteri superiori-specialisti in stiinte militare, poeti si scriitori, au prezentat teme despre istoria neamului romanesc in diferite perioade istorice. Vorbitorul a facut propunerea ca nu ar fi lipsit de interes ca pe viitor, sa se gaseasca resursele financiare necesare, de a se edita o revista trimestriala, sau semestriala, dedicata numai istoriei acestor zone pur romanesti, de pe Valea  Bistritei, a Vaii Somesului, de pe Valea Sieului.

            Cu o suma infima, in cartea de fata, s-au scos la iveala multe realitati istorice ale zonei noastre. Realitati care, analizate corect, vor da rezultate bune pentru viitor.

            Directorul Editurii "SOLON" din Bistrita, domnul jr. Radu Barna, a apreciat laudativ proiectul prof. senior editor Adrian Liviu Manarca.

            Protopopul Alexandru Vidican a vorbit de cei doi mari piloni ai tariei neamului romanesc, asemuindu-i cu "doi plamani  prin care respira neamul romanesc", precizand faptul ca, aceasta aparitie a prof. senior-editor Adrian Liviu Manarca poate fi considerata ca fiind o "Biblie a poporului din Ardeal".

            Cuvinte la fel de elogioase a exprimat si dr. in istorie Adrian Onofreiu si preotul prof. Nicolae Feier.

            Inainte de finalul lansarii valorosului volum de istorie si acordarea binecunoscutului autograf din partea autorului proiectului de catre prof.senior editor Adrian Liviu Manarca, cunoscuta interpreta locala, Cornelia Horobet, secondata de alte doua doamne si un barbat au incantat asistenta cu melodii vechi ale neamului romanesc.

            De mentionat faptul ca la aceasta lansare de carte, cu o tematica de istorie romaneasca, au participat personalitati marcante ale judetului Bistria-Nasaud, respectyiv: fosti prefecti, fosti parlamentari, fostul presedinte al Consiliului Judetean B.N. dl.prof. Gheorghe Marinescu, primari, viceprimari, intelectuali din domeniul cercetarii, ofiteri superiori din M.Ap.N., M.I., conducatori de institutii si multi iubitori de istorie.    

 

            Col.(r.) Ioan Cordovan.      

 

Foto - Marius Chiuzan. 

 

 

 

Nota: Anuntam cu aceasta ocazie pe toti iubitorii de istorie ca , membrii "Clubului pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei" se intalnesc pentru dezbateri in fiecare cea de a treia joie din luna, la orele 17.00 in "Clubul rezervistilor militari" din cadrul Cercului Militar al Garnizoanei Bistrita, str. Parculu8i nr. 2. Asteptam pe toti iubitorii de istorie din judet sa se alature acestui club.

 

0 comentarii3360 vizualizări29 decembrie 2018




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0