Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Luni 10 August 2020 - 18420 vizitatori azi
Cautarea, descoperirea mormintelor si recuperarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici.

Apel catre rudele si urmasii detinutilor politici morti in Penitenciarul din Tirgu Ocna si in Colonia de munca de la Periprava. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a desfasurat in ultimii ani mai multe campanii de cercetari arheologice la Tirgu Ocna si Periprava, in locurile unde se cunoaste ca au fost ingropati detinutii politici morti in unitatile de detentie care au existat sau care inca mai functioneaza in aceste localitati. Actiunile noastre au urmarit cautarea si descoperirea mormintelor precum si recuperarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici, acest demers urmand sa fie continuat si in perioada urmatoare. Misiunea institutului se desfasoara in stransa conlucrare cu Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la aceasta unitate de parchet aflandu-se in lucru doua dosare penale in cauza acestor decese, deschise in urma unor sesizari inaintate de IICCMER.

 

In urma cercetarilor arheologice efectuate pana in prezent au fost descoperite osemintele a 53 de detinuti politici, 40 provenind de la Periprava si 13 de la Tirgu Ocna. Ramasitele pamantesti recuperate se afla depuse pentru analize si examinari de specialitate la Institutele de Medicina Legala din Iasi si Bucuresti. Cea mai importanta procedura medicala este reprezentata de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate in vederea identificarii acestora. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesara recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele si urmasii in viata ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin in sarcina statului.

 

Avand in vedere cele aratate, IICCMER face un nou apel catre persoanele care au avut in familie detinuti politici decedati la Tirgu Ocna si Periprava, precum si catre orice persoana care are cunostinta despre astfel de rude, ca sa contacteze pe orice cale institutia noastra sau direct pe organizatorul si responsabilul cercetarilor arheologice, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0721 400 396), in vederea informarii asupra procedurilor legale ce trebuie urmate si a indrumarii catre autoritatile care au in sarcina identificarea victimelor.

 

 

                                                       *   *   *   *   *

0 comentarii5026 vizualizări19 februarie 2019
rss 2.0
rss 2.0