Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 02 Iulie 2020 - 15290 vizitatori azi
Centenarul unui razboi uitat pe nedrept.

In acest an aniversam (in surdina!) 100 de ani de la Razboiul romano - maghiar , razboi ce si-a intins valvataile din martie  pana in august 1919 , aproape 6 luni. In scolile romanesti , nici inainte si nici dupa decembrie 1989 , acest subiect nu a fost si nu este tratat. Mai mult de pe Arcul de Triumf din Bucuresti inscrisul " Budapesta" a fost sters (pentru un timp!) din Lista marilor batalii din Istoria Romanilor.

In istoria relatiilor romano - maghiare conflictul militar din 1919 reprezinta apogeul unei stari de tensiue aparuta nu de azi - de ieri. Acest conflict s-a accentuat in lunile premergatoare sfarsitului Marelui Razboi si mai ales in conditiile in care Republica Sovietica Ungaria punea sub semnul intrebarii Hotararile Adunarii de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Trebuie retinut faptul ca toate guvernele maghiare care s-au succedat la conducere dupa destramarea Austro - Ungariei (noiembrie 1918 ), mai discret sau mai pe sleau (Bela Kun) incercau sa mentina in componenta Ungariei toate teritoriile aflate sub controlul ei pana la izbucnirea razboiului , dar mai ales Transilvania. Sub lozinca"Ungaria Mare’’Bela Kun instaureaza la 21 martie 1919 un guvern de stanga radical dupa modelul bolsevicilor rusi. El renunta la politica pasiva de acceptare a pierderilor teritoriale dictate de Antanta. Ungaria Sovietica isi coordoneaza actiunile miltare cu cele ale Rusiei Sovietice si ale nationalistilor ucrainieni . Romanii  impreuna cu cehoslovacii , reusesc sa blocheze penetrarea rusilor si ucrainienilor prin Transcarpatia in Ungaria si nordul Transilvaniei. Romania era pusa in situatia de a actiona pe doua fronturi : in Est -frontul romano - ruso - ucrainian ,unde se va adopta o strategie defensiva pe Nistru si Bucovina , iar in Vest -frontul romano - maghiar, unde se adopta o strategie ofensiva ca urmare a actiunilor antiromanesti din tinuturile ramase sub control maghiar. In procesul recuperarii teritoriilor romanesti , asa cum hotarasera cei "4 Mari’’,au fost stabilite trei etape (aliniamente): pe cursul Muresului, pe crestele Carpatilor Occidentali si ultima pe Tisa. Pentru a raspunde cererilor de ajutor venite din partea populatiei romanesti  aflate sub administratie ungureasca , Armata Romana primeste Ordinul de ofensiva generala pentru 16 aprilie , dar mai rapizi sunt ungurii care in seara zilei de 15 aprilie organizeaza un atac impotriva trupelor romane in vestul Transilvaniei. Au loc lupte violente in zona M-tilor Apuseni  castigate in final de romani, care sparg linia frontului debusand in campia Crisanei. Urmare a contraofensivei romanesti , trupele romane intra in Satu Mare (19 aprilie), Salonta, Carei si Oradea(20 aprilie).La 1 mai romanii ajung pe raul Tisa.

Guvernul roman cere demobilizarea armatei maghiare , dar Bela Kun nu este dispus sa faca acest lucru , mai mult , la 20 iulie maghiarii ataca puternic armata romana ,respingand-o pana la Oradea. In replica , la 30 iulie , in prezenta regelui Ferdinand si a reginei Maria , trupele romane trec Tisa si dupa lupte dure timp de o saptamana, ocupa fara lupte Budapesta. Prin ocuparea capitalei, regimul comunist maghiar este inlaturat dupa o existenta de 133 de zile. Primele unitati militare care au intrat in Budapesta au fost conduse de colonelul Rusescu. Cei 400 de militari sunt singurii care controleaza capitala pana la sosirea grosului fortelor militare conduse de generalul Mardarescu , care primeste defilarea trupelor romane. Istoria consemneaza data de 4 august 1919 ca data a ocuparii Budapestei. De perioada prezentei romanesti aici este amintit episodul ridicarii opincii in varful cladirii Parlamentului ungar deasupra steagului unguresc. A fost o replica data pentru secolele de asuprire si batjocurire a romanilor din Bazinul Carpatic de catre "cele trei natiuni’’. Autorii acestui act sunt considerati sergentul Iordan (din Craiova) si caporalul Bivolaru ( din Mehedinti ) . Alte surse il mentioneaza pe sergentul de artilerie Ioan Suvagau din Cuzdrioara (langa Dej).

Dupa episodul Budapesta, Consiliul Antantei a dispus oprirea ofensivei romane la granita cu Austria. Intr-un colt al Ungariei neocupat de armata romana, Puterile Antantei au creat conditiile pentru venirea la putere a dictaturii fasciste a lui Horthy Miklos. A fost una din marile gafe ale Antantei , gafa care va afecta Europa pana in ziua de azi. Ungaria trece de la "teroarea comunista’’ a lui Kun la "teroarea alba’’ a lui Horthy. Dictatura fascista instaurata de acesta, a fost prima de aceasta factura din Europa , iar Ungaria primul stat de esenta fascista, urmata la scurt timp de Italia lui Mussolini si Germania lui Hitler.

Consiliul Antantei cere Romaniei sa-si retraga trupele. La 14 noiembrie trupele romane parasesc Budapeata , iar dupa doua zile Horthy intra in oras. In 25 februarie 1920 , la cererea aceleasi Antante ,armata romana paraseste teritoriul Ungariei.

Tratatele de pace de la Paris au trasat granita romano - maghiara si cea romano -sarba ,  nu cum am dorit noi si nici cum au dorit ei , ci cum au dorit altii, lasand loc la nemultumiri.

Participarea Armatei Romane la Campania din Ungaria marcheaza doua momente istorice;  1.  Budapesta reprezinta prima si singura capitala europeana ocupata de trupele Antantei si totodata prima interventie anticomunista din istorie; 2.Inlaturarea regimului comunist a lui Bela Kun ,este prima stergere de pe harta a unui stat comunist.

Din punct de vedere statistic razboiul acesta se prezinta asfel:

-        Forte militare combatante (in prima faza a luptelor) : - unguri - 70.000 (60.000 dupa unele surse) combatanti + 80.000 in rezerva ,din totalul de 200.000 chemati sub arme;

-        Romani : -61.078 (64.000 - alte surse) + 16.000 in rezerva. 

-        Lungimea frontului - 240 km. 

-        Pierderi :- romanii - 3670 de militari morti , mii de raniti , sute de civili morti ;

                       -maghiarii -4500 militari morti, 40.000 cazuti prizonieri , zeci de civili morti .                

In concluzie ,putem afirma fara riscul de a gresi urmatoarele :

  1. 1.     Fara acest razboi , momentul 1 Decembrie 1918 ar fi ramas doar un simplu act fara valoare , o amintire trista pentru romani;
  2. 2.     Pe durata acestui conflict militar dar si dupa , Puterile Antantei , in multe momente, au tratat Ungaria ca si aliat iar Romania ca si adversar;
  3. 3.     " O disputa veche de secole se rezolva numai cu sabia’’ (C-tin Kiritescu ). 

 

  Aprilie 2019

 

  Olimpiu DAN

 

0 comentarii4781 vizualizări05 mai 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0