Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 09 Iulie 2020 - 20486 vizitatori azi
100 de ani de la infiintarea "Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi" evocata la Blajenii de Sus.

In data de 14 septembrie a.c. dupa slujba din Biserica Crestin Ortodoxa-Romana din Blajenii de Sus, unde s-a facut pomenirea inaltarii cinstitei si de viata facatoarei Cruci: Inaltarea Sfintei Cruci, s-a derulat festivitatea de omagiere a Generalului Erou Grigore Balan, primul general roman cazut la datorie, pe campul de lupta, in  crancenele batalii purtate cu trupele horthiste si hitleriste, pentru eliberarea Ardealului.

Cu acest prilej, dupa parastasul oficiat de preotul militar si cel local, in fata monumentului Generalului erou Grigore Balan, au fost sustinute alocutiuni prin care s-a evocat jertfa eroilor locali si cei ai neamului nostru si s-a depus o corona de flori la bustul generalului.

Col. (r.) Vasile Magerusan, a inmanat primarului comunei Sintereag si col.(r.) Nicolae Pop, medalia jubiliara "100 de ani de la infiintarea "Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", medalie din cupru aurit, acordata de catre Asociatia Nationala Cultul Eroilor "Regina Maria", in semn de recunoastere a activitatilor intense desfasurate in sprijinirea si implicarea directa, in actiunile derulate de catre filiala judetului Bistrita-Nasaud Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu"

La finalul ceremonialului militar au defilat militarii Brigazii 81 Mecanizata, ai carui nume il poarta, pe acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrita.

Dupa acest moment militar si religios, in Caminul Cultural al satului s-a derulat a IV-a editie a Simpozionului : "Eroii Judetului Bistrita-Nasaud-Eroii Neamului Romanesc", la care au asistat, vicepresedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, prof. Vasile Puica, subprefectul judetului Bistrita-Nasaud, ing. Ciprian Ceclan-Oprea, seful de Stat Major al Brigazii 81 Mecanizata, col. Nicolae Marius Moneanu, un foarte numeros public, format din cadre militare active si de rezerva, intelectuali din Cluj, Bistrita, Nasaud, Beclean si foarte multi sateni din Blajenii de Sus.

Cercetatoarea stiintifica II dr. Elena Crinela Holom, de la Universitatea Babes-Bolyai-Centrul de Studii a Populatiei, a prezentat comunicarea: "Soldatii din Transilvania si familiile lor-inainte, in timpul si dupa "Marele Razboi".

Col.(r.) Gheorghe Tanco-prim-vicepresedinte al Filialei Judetului Bistrita-Nasaud Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" a prezentat materialul: "100 de ani de la infiintarea Societatii Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi", devenita Societatea Cultul Eroilor din Romania, iar prof. Ioan Seni-presedintele Despartamantului ASTRA Nasaud, a prezentat materialul: "Momente semnificative din Istoria Transilvaniei".

Un alt punct al evenimentului a fost facut de doua prezentari de carte, editate de catre: elevul Vlad-Adrian Pop din cala XI-a a Colegiului National "Liviu Rebreanu" din Bistrita, autorul cartii "Am fost vanator de munte" si prof. Mireca Darosi , autorul cartii "Glasul Unirii"-Eseuri.

In finalul simpozionului, col. (r.) Ioan Cordovan-presedinte de onoare al filialei judetului  Bistrita-Nasaud Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" in semn de recunostinta pentru activitatile de sprijinire si implicare directa in actiunile asociatiei, a acordat primarului comunei Sintereag doua medalii confectionate de catre Muzeul Unirii din Alba Iulia, cu prilejul Centenarului Unirii de la 1 Decembrie 2018,  reprezentand trei mari personalitati romanesti ce au fost implicate direct in unirea romanilor din cele trei  parti ale Carpatilor-Mihai Viteazul, Regele Ferdinand si Regina Maria si o "Diploma de Excelenta", iar domnului col. (r.) Vasile Magerusan care, odata cu derularea evenimentului de la Blajenii de Sus  i-a incetat si  calitate de presedinte al filialei judetene Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu", datorita mutarii familiei in Cluj-Napoca, i-a inmanat  o "Diploma de Excelenta" si un cadou, format din carti cu tematica istorica romaneasca.

Col.(r.) Nicolae Pop, presedintele A.N.C.M.R.R. "General Grigore Balan" B.N. i-a acordat col.(r.) Vasile Magerusan o frumoasa Placheta de Onoarea.

Seniorul Editor, prof. Adrian Manarca a prezentat un scut profil elogios al activitatii col.(r.) Vasile Magerusan.

Actiunea deosebit de apreciata, de catre toti participantii de la Blajenii de Sus, s-a incheiat cu o interpretare de pricesne de exceptie a doamnei Cesa Floarea si o masa de socializare. Consider ca in aceste momente, (nu prea bune) in care traim, prin munca, cooperare, sprijin reciproc, respect pentru natiunea romana si aproapele nostru, "Neamul Romanesc devine Etern prin Cultul Eroilor", nu prin cel al dezbinarii pe toate planurile si al urii unuia impotriva altuia.

Odihna vesnica Eroilor neamului romanesc!

 

Col.(r.) Ioan Cordovan.

0 comentarii6349 vizualizări17 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0