Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
ARHIVA SOMESANA - 95.

Se implinesc 95 de ani de la nasterea revistei "Arhiva Somesana", o revista cultural -  stiintifica si istorica ce a aparut la Nasaud sub tutela academicianului Virgil Sotropa, cu colaboratori de renume, ce au contribuit la redescoperirea istoriei neamului romanesc, carturari  nasaudeni pentru care scrisul a fost dragostea vietii lor.

Revista a aparut de-a lungul celor noua decenii si jumatate in trei serii. Prima serie in perioada 1924-1940, dand cititorilor un numar de 27 de numere, seria a II-a in perioada 1972-1977 cu 4 numere cu o alta abordare istoriografica si cu articole mai eterogene, iar din 2002 a fost initiata seria a III-a, o reusita ce a dorit sa revina la orientarea primei serii, fiind publicate studii si cercetari din diverse domenii: istorie, cultura, studii sociale, economice, lingvistice, referitoare la Tara Nasaudului, dar si la zonele invecinate, bazinul somesan si Transilvania.

Revista transpune in paginile ei istoria pe intelesul tuturor, plina de sentimente patriotice, cu povestiri echilibrate valoric, ce au produs cititorilor impresii durabile si de profunzime. O geografie complexa a Tarii Nasaudului cu naratiuni captivante, cu afinitate si mesaje de intimitate atat de absorbante.

Revista nasaudeana a creat de-a lungul anilor teorii, opinii, sisteme in care cultura s-a remarcat a fi suverana cu disponibilitatea pentru adevarul istoric, o mostenire intelectuala ce a generat atatea evenimente, provocand dezbateri cu ecouri multiple in apararea valorilor autentice. Revista apartine intregului Ardeal fiind purtatoarea unor semne de libertate si innoire, ce afirma spiritualitatea romaneasca din Transilvania, o revista de atitudine civica, de echilibru si de caracter ce a salvat multe documente de la pieire, intrucat parjolul celui de al doilea razboi mondial a distrus o mare parte din tezaurul arhivelor. Este meritul carturarului nasaudean Virgil Sotropa, pe care anul acesta il comemoram la 65 de ani de la moarte, care a pastrat prin intermediul revistei, o buna parte din bogatul material de arhiva marturisind sincer crezul publicatiei in prefata primului numar al revistei:

"Nu avem pretentii mari, dorim numai sa contribuim si noi cu modestele puteri la completarea edificiului istoric al Romaniei intregite." (Arhiva somesana, nr. 1/1924, pag. 2)

 

            Ioan Mititean

 

0 comentarii3633 vizualizări26 noiembrie 2019




rss 2.0
rss 2.0