Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 05 Iulie 2020 - 1334 vizitatori azi
Unirea Basarabiei cu Romania.

Basarabia a fost parte din Romania moderna timp de 22 de ani, de la 27 martie (9 aprilie) 1918, cand Sfatul Tarii, parlamentul Republicii Democratice Moldovenesti a votat in favoarea unirii cu Romania. Aceasta a durat pana la 28 iunie 1940. Atunci, dupa un ultimatum expansionist al guvernului sovietic adresat Romaniei privind cedarea Basarabiei catre Uniunea Sovietica, teritoriul sau (Est-Moldova) a fost ocupat de Armata rosie, administratia si Armata Romana fiind fortate sa se retraga la est de raul Prut.

 

Republica Democratica Moldoveneasca este un fost stat care a fost infiintat in 2 decembrie 1917 pe teritoriul Basarabiei, prin proclamatia Sfatului Tarii, organ reprezentativ al populatiei din regiune[1]. Proclamarea Republicii Democratice Moldovenesti s-a facut in conditiile revolutiei ruse din 1917.

Initial Republica Democratica Moldoveneasca a fost declarata parte a unei viitoare Rusii federale, dar in 24 ianuarie 1918 si-a proclamat independenta.

In conditiile anarhiei existenta datorita revolutiei ruse, conducatorii Republicii Democratice Moldovenesti (Ion Inculet, Nicolae Bosie-Codreanu, Ion Pelivan, Nicolae Sacara) au cerut sprijin pentru restabilirea ordinii de la generalul rus Scerbacev, comandantul armatei ruse de pe frontul romanesc. Cum acesta nu avea ostasi disponibili, armata rusa fiind si ea in stare de anarhie la acea vreme, a inaintat cererea respectiva aliatilor romani. Ca urmare a acestei cereri, in ianuarie 1918 armata romana a intrat in Basarabia. Sovietul bolsevic din Chisinau, aflind despre chemarea trupelor romane, a declarat ca nu se va mai supune Sfatului Tarii si a anuntat o prima pentru capetele conducatorilor guvernului Republicii (Cristi, Pelivan si Codreanu). Pina la urma insa bolsevicii au fost nevoiti sa paraseasca Basarabia[2]. In 13 ianuarie 1918 armata romana a intrat in Chisinau.

Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Tarii a votat in unanimitate pentru proclamarea independentei Republicii Moldovenesti. Consiuliul Director a fost dizolvat si a fost inlocuit de Consiliul de Ministri. Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculet a fost reconfirmat ca presedinte[3].

In 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Tarii, organul conducator al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenesti cu Romania. Votul de unire cu Romania a fost dat cu 86 voturi pentru, 3 impotriva si 36 abtineri[4]. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu Romania.

2 commentarii5495 vizualizări27 martie 2012
rss 2.0
rss 2.0