Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 05 Iulie 2020 - 9576 vizitatori azi
ISTORIE POLITICA: 71 de ani de la masacrul de la Fantana Alba: 3.000 de civili romani ucisi miseleste de sovietici.

Unul dintre cele mai mari sacrificii pe care le-a cunoscut istoria Romaniei s-a petrecut la Fantana Alba, acolo unde aproximativ 2-3000 de romani, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au incercat sa se refugieze din Uniunea Sovietica in Romania la 1 aprilie 1941, dar au fost secerati de granicerii sovietici.

Profesorul doctor in istorie,  Mihai Aurelian Caruntu, de la Muzeul de Istorie din Suceava a abordat tema masacrului in volumul sau "Bucovina in al Doilea Razboi Mondial", in care descrie evenimentele din zilele care au precedat masacrul de la Fantana Alba ca o modalitate de impotrivire non-violenta fata de regimul sovietic, ce a atras o reactie dura a organelor de represiune.

"Prin obiectivul urmarit - trecerea in masa peste linia arbitrara de demarcatie care separa Bucovina - (evenimentele) reprezinta un refuz global al regimului sovietic si a consecintelor teritoriale ale ultimatumului stalinist.", spune profesorul. 

Contextul tragediei

 
In contextul in care Romania a fost obligata sa-i cedeze Uniunii Sovietice, un teritoriu pe care se aflau 3 milioane de locuitori, consecinta a ultimatumului primit in iunie 1940, trupele din Armata Rosie si NKVD au ocupat nordul Bucovinei.

Familiile romane, luate prin surprindere, au incercat sa treaca granita inapoi in Romania, acolo unde isi lasasera agoniseala de-o viata, rudele si casele. Potrivit rapoartelor oficiale sovietice, 471 de persoane au trecut granita ilegal din zonele Hliboca, Herta, Putila si Storojinet, intr-o zona patrulata de granicierii sovietici. Dupa primul an de ocupatie sovietica, datele oficiale din Ucraina aratau ca un numar de peste 7.000 de oameni s-au refugiat in Romania.

Consecintele

Autoritatile sovietice au intocmit liste cu familiile care aveau rude in Romania, i-au declarat "tradatori de tara" si i-au deportat la munca fortata in Siberia si Kazahstan. Listele Unitatii 97 de patrulare numarau la 1 ianuarie 1941 aproximativ 1.085 de persoane, alte liste includeau un numar de 1.294 de persoane, la 7 decembrie 1940.

Si persoanele care erau doar banuite ca ar avea intentia sa fuga in Romania erau considerate tradatoare de tara si prin urmare, arestate si deportate.

 

Aproximativ 40 de familii din localitatea Suceveni au incercat sa treaca granita noaptea, la Fantana Alba, pe 15 noiembrie 1940. Dupa o confruntare cu patrulele sovietice, trei dintre romanii care voiau sa vina inapoi in Romania au fost ucisi, iar alti doi raniti au ajuns pe mainile sovieticilor. Ceilalti au reusit sa ajunga la Radauti. Efectul a constat in deportarea tuturor rudelor celor 105 persoane.

 

 

Detalii: 

http://propolitica.ro/archives/5875

 

4 commentarii3059 vizualizări01 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0