Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 25 Iulie 2021 - 14587
IICCMER demareaza o campanie de investigatii arheologice pentru identificarea ramasitelor pamantesti ale detinutilor politici decedati in intervalul 1948-1964 in penitenciarul Aiud.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) desfasoara la Aiud, incepand cu data de 2 iulie 2012,  o campanie de investigatii arheologice in zona Rapa Robilor, unde au fost inhumati o parte dintre detinutii decedati in inchisoarea din localitate.

Cercetarea arheologica din acest an are drept scop cautarea, recuperarea si deshumarea osemintelor unor fosti detinuti politici, precum si identificarea acestora. Datorita lucrarilor efectuate in zona, investigatiile se vor desfasura doar intr-un anumit sector din fosta parcela de teren rezervata in trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafata ce nu a fost afectata de lucrarile mentionate. Cercetarea arheologica va fi realizata de o echipa de arheologi coordonata de catre d-nul Marius Oprea, directorul departamentului de investigatii din cadrul IICCMER. In teren, lucrarile vor fi coordonate de dl. Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alaturi de care se vor afla Paul Scrobota (director Muzeul de Istorie Aiud), Gabriel Rustoiu (director Muzeul National al Unirii din Alba Iulia) si Horatiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). Forta de munca necesara pentru sapaturile arheologice va fi asigurata de catre penitenciarul Aiud.

Conform actelor nominale de deces aflate la Primaria Aiud, in perioada 1945- 1947, nu mai putin de 149 de persoane au decedat in penitenciarul Aiud, jumatate din acestia fiind acuzati de delicte politice. In intervalul 1948-1964, aici au decedat 437 de persoane, insa dupa unele estimari neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700.

IICCMER face precizarea ca actiunea de la Aiud are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, cautand sa cinsteasca amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminati in sistemul carceral al regimului comunist.

 

 

 

Reincep sapaturile arheologice la Rapa Robilor

 Luni, 2 iulie 2012, reincep sapaturile arheologice la Rapa Robilor din Aiud, in cadrul unei campanii de investigatii, demarata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), ce continua proiectul de anul trecut, obiectivul fiind acela de a identifica ramasitele pamantesti ale detinutilor politici decedati in Penitenciarul Aiud in perioada comunista.

Conform informatiilor furnizate de catre IICCMER, cercetarea arheologica va fi efectuata de o echipa de arheologi, coordonata de Marius Oprea, directorul departamentului de investigatii din cadrul IICCMER, din care face parte si Paul Scrobota, directorul Muzeului de Istorie al municipiului Aiud. De precizat faptul ca, la sfarsitul lunii mai, la Rapa Robilor, a fost dezvelita, la initiativa primarului municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan, si a lui Marius Oprea, o troita in memoria fostilor detinuti politici, moment marcat de o slujba religioasa.

 Primaria municipiului Aiud saluta campania IICCMER care ia startul in 2 iulie si sustine demersul de recuperare a memoriei, in scopul redarii adevarului istoric, al reparatiilor morale si, deopotriva, cel al cinstirii memoriei detinutilor politici ucisi in temnitele comuniste. (n.r.- in perioada stalinista)

Ada Rus,

Purtator de cuvant

0 comentarii4767 vizualizări30 iunie 2012
rss 2.0
rss 2.0