Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 11476 vizitatori azi
Primul Memorial al Victimelor Ocupatiei Sovietice a fost realizat in Tunari, Ilfov.

Comuna Tunari din judetul Ilfov, prin primaul Cote Grigore,  are marele merit de a-si fi asumat construirea primului Memorial al Victimelor Ocupatiei Sovietice din Romania.  Desi  acesta este unul simbolic, insemnatatea lui este foarte mare, fiind pentru prima oara cand in Romania se realizeaza un astfel de monument.

El  reprezinta un parc care are in zona centrala bustul lui Nicolae Iorga iar adiacent aleii care da in bust sase coloane inscriptionate cu numele celor sase membri ai Consiliului de Coroana care in noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 au votat contra cedarii Basarabiei de catre Romania.

Carol al doilea isi nota in jurnalul  personal dupa eveniment: "Numai sase voturi din cei 26 prezenti au fost pentru rezistenta. Numele lor merita sa fie inscrise cu litere de aur in Cartea demnitatii romanesti: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Stefan Ciobanu, Ernest Urdareanu."

La inaugurarea evenimentului din data de 28 iunie 2012, incepand cu ora 10.00 au participat aproximativ 50 de persoane. Au tinut cuvantari legate de insemnatatea istorica a acestei cedari reprezentantii localitatii Tunari , respectiv primarul Cote Grigore, viceprimarul Neacsu Alexandru, reprezentanti ai Actiunii 2012 , ai Asociatiei Pro Basarabia ti Bucovina ti fostul prim ministrul al rep. Moldova domnul Mircea Druc.

La eveniment au mai participant si membri de vaza ai comunitatii dar si un general reprezentant din partea Ministerului Apararii.

Cele doua inscriptii de pe memorial spun urmatoarele:

‘Nicolae Iorga - 1871-1940 - Istoric roman si om politic, unul din cei sase membri ai Consiliului de Coroana care, in noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 , s-au opus acceptarii ultimatimului sovietic de cedare a teritoriilor romanesti de la Est de Prut".

"Memorial dedicat Victimelor ocupatiei Sovietice- pe 28 iunie 1940 armata sovietica a trecut Nistrul pentru a ocupa teritoriul romanesc cuprins intre Prut si Nistru. Populatia romaneasca a fost supusa ulterior unei exterminari indelungate prin deportari, stramutari fortate, executii, foamete organizata si teroare. A urmat pentru neamul romanesc un adevarat genocid fizic ti spiritual cu peste 300 000 de victime".

Dincolo de numarul de participanti importanta este semnificatia acestui gest. Practic este pentru prima data in Romania cand sunt comemorate victimele ocupatiei sovietice din Basarabia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2758 vizualizări03 iulie 2012
rss 2.0
rss 2.0