Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Cine si cand a inceput Al Doilea Razboi Mondial?

Manualele de istorie si istoricii nostri raspund simplu: al Doilea Razboi Mondial a inceput pe 1 septembrie 1939, cand Hitler a invadat Polonia. Simplu si clar. Stim cand a inceput, stim cine este vinovat. Treaba e clara, nu mai avem nevoie de lamuriri suplimentare. Si daca e altfel?

Ce facea Uniunea Sovietica in septembrie 1939?

Pai ce sa faca, invada Polonia pe 17 septembrie si apoi trupele sovietice defilau cot la cot cu trupele naziste la Brest-Litovsk. Si totusi Uniunea Sovietica nu are nici o responsabilitate cu privire la declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial! Voi recurge la rationamentul lui Viktor Suvorov din volumul "Spargatorul de gheata" pentru a vedea care a fost rolul Uniunii Sovietice in acei ani.

Care este data intrarii Uniunii Sovietice in cel de-al Doilea Razboi Mondial? Toata lumea este de acord asupra datei: 22 iunie 1941, cand Uniunea Sovietica a fost invadata de Germania nazista si aliatii ei (printre care se numara si Romania). Avem de-a face cu o incoerenta: al Doilea Razboi Mondial incepe pe 1 septembrie 1939 prin invadarea Poloniei de catre Germania nazista, Uniunea Sovietica se alatura invadarii Poloniei pe 17 septembrie 1939 si totusi... Uniunea Sovietica participa la razboi abia din 22 iunie 1941! Soldatii germani si polonezi morti in septembrie 1939 au participat la al Doilea Razboi Mondial, dar soldatii sovietici morti in Polonia in septembrie 1939 nu au participat la al Doilea Razboi Mondial...

Cat de neutra a fost Uniunea Sovietica

In istoriografia rusa (si nu numai!) in perioada dintre 1 septembrie 1939 si 22 iunie 1941 Uniunea Sovietica este considerata... neutra! Aproape doi ani de neutralitate in care al Doilea Razboi Mondial bantuia prin toata lumea, iar Uniunea Sovietica era NEUTRA! A fost atat de neutra in acesti doi ani Uniunea Sovietica incat a reusit sa cucereasca 23 de milioane de oameni, invadand cateva tari cu adevarat neutre. Dar sa vedem in ce a constat neutralitatea Uniunii Sovietice de la 1 septembrie 1939 pana la 22 iunie 1941.

Pe 30 noiembrie 1939 neutra Uniune Sovietica (neparticipanta in acel moment la cel de-al Doilea Razboi Mondial!) a declansat invadarea Finlandei. A urmat un razboi crancen care a durat pana pe 13 martie 1940, razboi incheiat cu un tratat de pace valabil si in ziua de azi. In timpul luptelor din Finlanda, neutra Uniune Sovietica a inregistrat 126.000 de soldati morti si disparuti plus 188.000 de raniti.

Tot ca un act de neutralitate, in toamna anului 1939 Uniunea Sovietica a transmis tarilor baltice ultimatumuri prin care a impus instalarea de baze militare sovietice. Continuand aceasta originala politica de neutralitate, Uniunea Sovietica a anexat tarile baltice in iunie 1940. Tot in iunie 1940, Uniunea Sovietica a transmis Romaniei un ultimatum prin care a cerut Basarabia si Bucovina. Romania a cedat, dar daca nu ar fi facut-o cu siguranta am fi avut de-a face cu un alt exemplu de neutralitate manifestat sub forma unui razboi.

Uniunea Sovietica isi motiveaza "neutralitatea" spunand ca nu au existat declaratii de razboi in conflictele enumerate mai sus. Dupa aceasta logica si Germania nazista a fost la fel de neutra. Cand a invadat Danemarca si Norvegia pe 9 aprilie 1940 Hitler nu a declarat razboi acestor tari, ci a spus ca a venit sa le apere neutralitatea.

Practic, actiunile Uniunii Sovietice sunt identice cu ale Germaniei naziste in perioada 1 septembrie 1939 - 22 iunie 1941. Si totusi Uniunea Sovietica a fost neutra, iar Germania nazista a declansat cel de-al Doilea Razboi Mondial.

 

 

 

Pactul Ribbentrop-Molotov si parada comuna sovieto-nazista din Brest-Litovsk

 Pe 22 septembrie 1939 la Brest-Litovsk trupele Germaniei naziste marsaluiau alaturi de cele ale Uniunii Sovietice in cea mai ciudata parada din intreaga istorie. Soldatii a doua ideologii autodeclarate ca inamice isi dadeau mana si faceau schimb de tigari dupa ce sfasiasera Polonia. Parintele trupelor de tancuri naziste, generalul Heinz Guderian se saluta si primea aceasta ciudata parada alaturi de unul dintre cei mai valorosi comandanti de blindate ai sovieticilor, generalul Semion Moiseevici Krivosein. Sovieticii salutau steagul cu svastica, iar arcul de triumf al paradei reunea secera si ciocanul cu svastica. Hitler si Stalin isi dadeau mana zimbind peste cadavrul Poloniei. O parada aproape necunoscuta in istorie, ale carei imagini au iesit cu greu din arhive - si este vorba de imagini provenind exclusiv din arhivele germane. Probabil ca sovieticii nu au facut fotografii la Brest-Litovsk pe 22 septembrie 1939 - sau daca au facut, atunci fotograful a murit prin cine stie ce lagar iar imaginile au fost distruse.

Toata aceasta poveste a venit ca o concluzie logica a pactului incheiat intre Hitler si Stalin prin ministrii lor de externe, Joachim von Ribbentrop si Viaceslav Molotov, semnat la Moscova pe 23 august 1939. Cei doi dictatori si-au impartit atunci Europa, Polonia a fost sfasiata in doua, iar Basarabia romaneasca a fost data cadou sovieticilor. Dupa ce Germania a atacat Polonia pe 1 septembrie 1939, generalul Heinz Guderian a ajuns pe 17 septembrie la Brest Litovsk, dincolo de linia de demarcatie de pe raul Bug. Guderian a asteptat aici sosirea sovieticilor, care au ajuns la Brest pe 22 septembrie sub comanda generalului Semion Moiseevici Krivosein. Cei doi generali au cazut de acord pentru desfasurarea unei parade comune in orasul Brest, care a inceput la orele 16:00. Krivosein a exprimat in timpul discutiilor speranta ca Germania nazista si Uniunea Sovietica vor reusi sa infranga inamicul comun - respectiv imperialista Mare Britanie. Un eveniment istoric ocultat care exprima un adevar geopolitic: cand Rusia si Germania isi dau mana, tarile din Europa de est dispar, iar Marea Britanie este izolata si pusa in pericol. Generalul polonez Plisowski, comandantul trupelor care au aparat Brestul, a fost luat prizonier de sovietici si mai apoi executat in masacrul de la Katyn.

 

A existat ocupatia sovietica a Romaniei?

Ocupatia sovietica a Romaniei este o chestiune centrala in ceea ce priveste monarhia in Romania dupa 1989. Rationamentul monarhistilor este simplu: Romania a fost sub ocupatie sovietica, sovieticii l-au silit pe regele Mihai sa abdice (prin uneltele lor, Petru Groza si Gheorghe Gheorghiu Dej). Natural, prin disparitia ocupatiei sovietice trebuie sa se revina la monarhie. Am sarit peste elementele de emotie, Gheorghe Gheorghiu Dej i-a aratat regelui Mihai pistolul din buzunar, Petru Groza i-a spus ca daca nu abdica va executa 1.000 de studenti etc.

Ce spune legea

Din punctul de vedere al dreptului international Romania nu s-a aflat sub ocupatie sovietica. Ba chiar dimpotriva, Romania a fost aliata Uniunii Sovietice. Fara sa intru prea mult in detalii: din 12 septembrie 1944 relatiile dintre Romania si Aliati (URSS, SUA si Marea Britanie) au fost guvernate de Conventia de armistitiu semnata la Moscova de trimisii guvernului maiestatii sale regele Mihai. Aceasta Conventie de armistitiu stabilea regulile asupra prezentei trupelor sovietice in Romania. Mai bine zis: introducea fara razboi trupele sovietice in Romania (si supunea trupele romane comandamentului sovietic!)

Nu poti spune despre regele Mihai ca a fost erou pentru actul de la 23 august (care a dus la Conventia de armistitiu din 12 septembrie) dar ca nu are nici o responsabilitate pentru aplicarea Conventiei de armistitiu care a adus trupele sovietice in Romania. Prezenta trupelor sovietice in Romania a fost permanent reglementata prin acte bilaterale asumate de guvernul Romaniei (fie el al regelui Mihai sau comunist). Din punct de vedere legal nu a existat o ocupatie sovietica a Romaniei.

Practic Romania a fost sub ocupatie sovietica, nu mai reiau aici argumentele istoricilor. Insa tratatele de istorie nu au efecte la nivel diplomatic.

Regele Mihai si Basarabia

Aceeasi Conventie de armistitiu din 12 septembrie 1944 (rezultatul vitejiei regelui Mihai din 23 august) spune la articolul 4:

Se restabileste frontiera de stat intre Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice si Romania, stabilita prin acordul sovieto-roman din 28 iunie 1940.

Adica sovieticii reanexeaza Basarabia. Nici pentru asta nu are vreo responsabilitate regele Mihai? Regele Carol al II lea a fost un nemernic pentru ca a cedat Basarabia pe 28 iunie 1940, iar regele Mihai este un erou pentru ca a cedat din nou Basarabia in 1944.

Eu cred ca trebuie vazute toate aceste chestiuni. Nu trebuie sa ne lasam orbiti de propaganda. "Regele Mihai nu a avut ce face, era sub ocupatie sovietica" - da, dar el i-a lasat sa intre in tara pe sovietici prin lovitura de stat de la 23 august! Ba mai mult, le-a dat si acoperirea legala prin Conventia de armistitiu. Vor sari unii sa spuna: nu a semnat regele Mihai. Nici regele Carol al II lea nu a semnat cedarea Transilvaniei si a Basarabiei, le-au semnat ministrii - dar asta nu il face cu nimic mai putin responsabil.

Daca ar fi existat din punct de vedere legal "ocupatia sovietica a Romaniei" atunci unirea cu Basarabia ar fi fost ceva natural, la fel ca si revenirea monarhiei. Insa "ocupatia sovietica" este o expresie folosita de istorici pentru a explica rapida cedare a societatii romanesti intre 1944-1947, iar de actualii propagandisti pentru a crea scuze fostului monarh. "Ocupatia sovietica a Romaniei" nu este o realitate consemnata in documente si tratate internationale. Germania occidentala nu a recunoscut existenta Germaniei comuniste - astfel ca reunificarea a fost mult mai simpla.

 

 

Razboiul Rece a inceput in Romania

Cand si cum a inceput Razboiul Rece constituie inca o dezbatere in lumea istoricilor. Este destul de greu de fixat in timp si spatiu momentul in care americanii si britanicii s-au lamurit cine sunt cu adevarat sovieticii si ca nu le sunt chiar prieteni. Americanii au avut prilejul sa se lamureasca asupra sovieticilor in Romania in toamna anului 1944.

Un actor important in acest sens a fost Frank Wisner, ofiter OSS - Office of Strategic Services, organizatie care a precedat CIA. In imaginea de mai jos il puteti vedea pe Frank Wisner alaturi de regele Mihai, cel mai probabil la Sinaia.

 

Frank Wisner s-a aflat in Romania din august 1944 pana in martie 1945. Prima sa misiune in Romania a fost sa organizeze evacuarea prizonierilor de razboi americani din Bucuresti inainte de sosirea sovieticilor. Apoi Frank Wisner a intrat in contact cu Serviciul Secret de Informatii (SSI) de la Bucuresti care a pus la dispozitia americanilor toate dosarele referitoare la Uniunea Sovietica. Serviciile de informatii romanesti au avut de-a face cu spionajul si propaganda sovietica de la bun inceput, astfel ca detineau o colectie vasta de dosare care se pare ca l-au convins pe Frank Wisner ca Uniunea Sovietica nu este cea mai buna lume dintre lumi. (Ca o paranteza: Frank Wisner a avut probabil acces la toate dosarele SSI despre Uniunea Sovietica, multe din acestea au fost distruse dupa ce Romania a fost ocupata de armata sovietica).

Wisner s-a lamurit foarte repede cine sunt cu adevarat sovieticii si a cam fost dezamagit sa vada ca rapoartele sale erau ignorate de diplomatii si politicienii americani. In arhivele CIA se gaseste un document din 1947 care arata ca ofiterii OSS stiau foarte bine si isi informau superiorii ca sovieticii ocupa si nu elibereaza tarile din Europa de Est. Titlul documentului este cat se poate de graitor "Rumania: the how of enslavement", document care poate fi citit aici si contine o extrem de precisa descriere a comunizarii Romaniei.

Urmatoarea misiune a lui Frank Wisner a fost sa tina legatura cu "Organizatia Gehlen", reteaua secreta de spionaj condusa de fostul ofiter nazist Reinhard Gehlen. "Organizatia Gehlen" a facut pentru americani exact acelasi lucru pe care l-a facut SSI de la Bucuresti: le-a pus la dispozitie toate informatiile despre Uniunea Sovietica. Colaborarea dintre serviciile americane de informatii si fostii inamici nazisti impotriva "aliatului" sovietic inceputa in septembrie 1945 este considerata a fi un punct de pornire al Razboiului Rece. Doar ca prima astfel de colaborare s-a produs cu un an inainte, la Bucuresti. Din acest motiv spun ca Razboiul Rece a inceput in Romania.

P.S. Frank Wisner a lucrat dupa razboi in cadrul CIA, unde a fost seful Directoratului pentru Planificare. S-a sinucis in anul 1962 dupa ce a suferit o puternica depresie.

 

 

 

de George Damian.

0 comentarii3017 vizualizări29 august 2012




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0