Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 10194 vizitatori azi
Ziua Portilor Deschise la Colonia Dacica Sarmizegetusa.

In ziua de duminica, 4 august 2013, la Sarmizegetusa din judetul Hunedoara, in zona obiectivelor arheologice cuprinse in perimetrul fostei capitale a Daciei romane, Colonia Dacica Sarmizegetusa, se organizeaza Ziua Portilor Deschise. Scopul principal al acestei actiuni este promovarea in randul turistilor si nu numai, a monumentelor antice aflate in zona precum si a activitatilor de cercetare arheologica desfasurate in acest sit istoric de catre specialisti, activitati finantate de catre Ministerul Culturii.

            Actiunea este organizata de catre Consiliul Judetean Hunedoara si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Primaria comunei Sarmizegetusa si Rotary Club Hateg.      

Manifestarea care se va desfasura in ziua respectiva, in intervalul orar 10-16, va cuprinde o serie de activitati specifice in care vor fi implicati membrii colectivului stiintific al santierului arheologic. Dintre activitatile programate, mentionam vizitarea santierului arheologic, efectuarea de ghidaje specializate la monumentele antice din zona, asistate de catre membrii ai trupei Terra Dacica Aeterna, explicarea contextelor arheologice, prezentarea metodelor de cercetare si interpretarea descoperirilor arheologice. Intre orele 14 si 16 in amfiteatrul roman va avea loc un spectacol de lupte cu gladiatori, care va fi sustinut de trupa clujeana de reconstituiri istorice, Virtus Antiqua.

Intreaga manifestare este dedicata memoriei celui care a fost Dorin Alicu, cercetator la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, care s-a stins fulgerator din viata in ziua de 27 iulie 2013. Viata si cariera sa au fost daruite arheologiei si cercetarilor de la Sarmizegetusa romana.

 

 

 

0 comentarii3129 vizualizări02 august 2013
rss 2.0
rss 2.0