Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Umor Marti 22 Septembrie 2020 - 23336 vizitatori azi
Limba germana este simpla.

O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile o invata fara mari dificultati. Profesorii de germana spun acest lucru la inceputul fiecarui ciclu de studii. Se trece apoi la initierea in der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara. 
Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic. Pentru inceput, sa deschidem Manualul de Limba Germana. Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile  hotentotilor (in germana:Hottentotten - observati cat e de simplu!!!!). 
In carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc in germana 'custi acoperite cu panza (Lattengitterkotter) si, atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.

Intr-o zi, hotentotii au arestat un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorit o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel). O astfel de femeie se numeste, in germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater. 
Politia il prinde pe asasin si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter ), dar captivul evadeaza. Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului si, deodata, un razboinic hotentot se intoarce strigand: 
- Am prins asasinul (Attentater)!
 - Da? Care?, intreaba seful de trib.
 - Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.
 - Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza? intreaba seful hotentotilor. 
- Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater .(Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait). 
- A, asa, da! raspunde seful hotentotilor. Puteai sa zici de la inceput  ca l-ai prins pe:
Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater. 
Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla Trebuie sa aveti doar un dram de bunavointa....

 


0 comentarii2380 vizualizări21 iunie 2011
rss 2.0
rss 2.0