Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Mesaje cu ocazia comemorarii victimelor Holocaustului.

Mesaj - SEDINTA FESTIVA consacrata Comemorarii Victimelor Holocaustului. Permiteti-mi sa readuc in sufletele, gandurile si plina noastra constiinta, un subiect fragil, asupra caruia avem cu totii datoria de a reflecta, nu doar cu ocazia acestui moment solemn de comemorare, dar si in viata de zi cu zi, asumandu-ne totodata angajamentul suprem de a nu mai permite vreodata, in istoria nationala si internationala, ca astfel de atrocitati sa mai fie comise.

Potrivit declaratiei lui Moshe Katsav, fostul presedinte al Israelului intre anii 2000-2007, "Holocaustul nu este numai o tragedie a poporului evreu, este un esec al omenirii luate ca un intreg."

Suntem oameni, mereu aducem schimbarea, mereu actiunile noastre, ale omenirii, vor deveni pagini de istorie. Exista printre paginile istoriei omenirii anumite pagini care poarta nefirescul lucrurilor si actiunilor omenesti, sub forma cea mai cruda si mai dureroasa cu putinta.  

Am incercat sa inteleg si sa cuprind cu simtirea-mi fireasca de om, ranile istoriei care au marcat momente de evolutie a omenirii, au ilustrat lupta dintre libertate si autoritate. Am incercat sa inteleg trasaturile timpurilor care au schimbat directia omenirii. Durerea trecutului consumata in momente istorice reprezinta atat pentru noi, cat si pentru urmasii nostri, un film in regia si distributia caruia niciunul dintre noi nu si-ar dori sa fie actorul. Sunt imagini care exprima trairile si zbuciumul omenirii supuse unor incercari extrem de dure, suferinte care ne-au lasat drept mostenire durerea trecutului. 

Ziua Nationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului este ziua in care se evoca suferintele cutremuratoare ale victimelor Holocaustului din Romania. 

In Romania, ziua de 9 octombrie este ziua dedicata comemorarii victimelor Holocaustului si, totodata, ziua in care Romania a decis sa participe si sa se implice activ in aceasta fila neagra a istoriei. Data de 9 octombrie 1941 e ziua in care a fost demarat tragicul proces de deportare a evreilor din Bucovina in Transnistria.

Astazi, comemoram amintirea celor 250.000 de suflete de evrei, ucisi dupa momentul nefericit al deportarii lor. Este un moment pe care nu putem sa il aruncam in conul ignorantei si al uitarii. Misiunea noastra este aceea de a incerca sa cunoastem si sa intelegem totodata, tragicul adevar istoric care a marcat vieti, anuland cu desavarsire principii si valori de viata, precum solidaritatea, libertatea, demnitatea si loialitatea care definesc si consfintesc conditia umana.

Cu scopul de a intelege cat mai bine aceasta notiune de "Holocaust" si de a-i atribui insemnatatea ce i se cuvine, am incercat sa deslusesc exact sensul cuvantului in sine, pentru ca mai apoi, la final, sa port convingerea, atat in suflet, cat si in gandire, ca intr-adevar,  am inteles pe deplin tragicul episod istoric.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul "holocaust" deriva din limba greaca ("holókauston", unde "holos" are semnificatia de "complet", "intreg" si "kaustos" inseamna "ars"), fiind de fapt o traducere a termenului ebraic "olah," care semnifica "ardere de tot."  In cultura iudaica, evreii se refera adesea la Holocaust, folosind cuvantul "shoah" (cuvant de origine ebraica insemnand "catastrofa" sau "distrugere totala"). De asemenea, in antichitate, termenul era folosit cu sensul de jertfa adusa zeilor, in care animalul sacrificat era ars in intregime.

Incepand cu secolul al-XVII-lea, termenul este folosit pentru a denumi moartea violenta a unui numar mare de oameni.

Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane, termenul de holocaust are semnificatia de ucidere (prin ardere) a unui foarte mare numar de oameni. Intr-adevar, dupa 1945, cifra cel mai des folosita pentru numarul celor ucisi a fost cea de 6 milioane de suflete. Sase milioane de suflete care au trait tragedia exterminarii, in lagarele special construite de catre Germania nazista.

Prin cele mentionate mai sus, nu am intentionat sa redau sec si dur aprecieri privind etimologia cuvantului sau variate definitii inutile ale termenului de "holocaust", ci am incercat sa subliniez cu precadere, greutatea semantica cutremuratoare a acestui cuvant, tocmai pentru a realiza insemnatatea lui tragica. Holocaustul inseamna cruzime profunda. Holocaustul inseamna durere, chin, izolare, umilire, violenta, deposedare de bunuri, tortura, suferinta, zbucium, infometare, pierderea identitatii, moarte.

Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului aduce desigur, in prim plan, dezbateri despre insemnatatea acestui eveniment, diverse conferinte pe subiect sau diferite actiuni organizate in memoria celor care si-au pierdut vietile pretioase in acest tragic si regretabil episod al istoriei romanesti.

Pentru mine, Ziua Holocaustului inseamna o deosebit de trista ocazie de a ma cutremura si intreba cum a fost posibil ca umanitatea sa fie capabila de a comite astfel de atrocitati impotriva propriilor semeni, biete suflete omenesti. Pentru mine, holocaustul inseamna tragedia omului, inseamna cruzimea omului fata de om, inseamna drama absentei desavarsite a constiintei de sine.

"Dumnezeu a fost in concediu in timpul Holocaustului" spunea arhitectul de origine evreiasca Simon Wiesenthal, supravietuitor al lagarelor naziste de concentrare, care si-a consacrat intreaga existenta aducerii la raspundere, in fata justitiei, a criminalilor de razboi, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Afirmatia lui Wiesenthal este genul de afirmatie care exprima greutatea tragica a trairii unui astfel de moment si care nu lasa drept de replica.

Eu cred ca Dumnezeu a creat oamenii dupa chipul si asemanarea Lui, oferindu-le acestora libertate. Libertatea inseamna printre altele si a-ti iubi neconditionat aproapele, semenii, implicit lumea, cu tot ceea ce presupune aceasta iubire. Dumnezeu a oferit oamenilor libertatea de a alege si de a lua decizii asupra lucrurilor, fenomenelor si intamplarilor din viata lor. In setea lor de putere insa, oamenii au inteles uneori sa-si sacrifice semenii.

Cred cu tarie ca holocaustul este acel episod tragic al istoriei in care cruzimea este dincolo de cuvinte. Putinele cuvinte care ar putea avea o oarecare forta in a zugravi durerea traita, se dovedesc insuficient de puternice pentru a exprima si descrie suferintele inimaginabile la care au fost supusi cu atata sete de putere, nebunie si sadism, niste bieti oameni.

Cred cu tarie ca Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului trebuie sa ne faca sa reflectam si sa meditam asupra acestei naturi ascunse, deosebit de periculoase a fiintei umane, potrivit careia, omul trateaza omul ca pe un simplu obiect aflat la dispozitia sa, ca pe un biet cobai supus experimentelor de tortura, sadism si suferinta. Acest scenariu imi produce, de fiecare data, fiori reci pe sira spinarii si, desi pare desprins, cel putin din interiorul unei minti bolnave, el totusi a existat.

Ziua dedicata memoriei suferintelor victimelor Holocaustului trebuie sa fie, in acelasi timp, un prilej de celebrare a vietii si a celor care au supravietuit tragediei Holocastului.

Noi, Romanii, avem datoria de a pastra vie amintirea celor care au platit pretul libertatii cu viata lor.

Imi exprim pe aceasta cale, solidaritatea si compasiunea sincera fata de comunitatile evreiesti si tiganesti care au suferit de pe urma cruzimilor la care au fost supuse de catre autoritatile vremii respective.. De asemenea, cred cu tarie ca avem puterea de a lupta impotriva pornirilor xenofobe de orice fel, in asa masura incat pe viitor sa evitam astfel de episoade tragice de istorie.

                                   Deputat PDL, -   IOAN   OLTEAN.

 

 

 

Mesajul Presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, transmis cu prilejul Zilei Nationale de comemorare a Holocaustului.

             Holocaustul a reprezentat poate cea mai neagra pata a istoriei Europei moderne, care din pacate, nu a ocolit judetul nostru. Astazi se implinesc 69 de ani de la deportarea si exterminarea evreilor din Bistrita, motiv pentru care doresc sa imi exprim compasiunea pentru familiile celor peste 6.000 de evrei deportati in lagarele de la Auschwitz - Birkenau si Transnistria, in primavara anului 1944.

            Sacrificiul lor, alaturi de cel al milioanelor de evrei din intreaga lume au constituit un element important pentru consolidarea unei societati democratice. Astazi, nu putem decat sa ne aducem aminte cu tristete de acele evenimente si sa invatam cu totii ca excesele de putere, indiferent ale cui ar fi, nu trebuie tolerate sub nicio forma.

Comunitatea evreiasca aduce un aport valoros la binele comun si la patrimoniul cultural al judetului Bistrita-Nasaud, prin urmare, consider ca este firesc sa raspundem acestei fidelitati printr-un gest de aducere aminte fata de cei care au suferit pentru asumarea propriei istorii.

 Emil Radu Molodovan - Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

.

Foto - Bistritanews.ro

 

 

 

0 comentarii2884 vizualizări09 octombrie 2013




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0