Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 26 Mai 2020 - 16334 vizitatori azi
Braconaj in stil mafiot 2. Calendarul pescarului.

Bun gasit prieteni. Am incercat prin multele articole ale cotidianului nostru sa descriu frumusetile naturii, sa va duc in locuri unde nu a-ti mai fost niciodata, sa va descriu ce este in apa si sub apa, pe pamant si sub pamant. Santem pradatori si protectori ai naturii, incercand sa va arat frumusetea si arta pescuitului sportiv.

Acum, dupa o perioada destul de lunga de acalmie, in care si apele s-au mai limpezit si ca pescari hoinari ce suntem, mai profitam de zilele frumoase si insorite ale acestei toamne lungi. Dar din pacate ne confruntam cu situatii deosebit de grave, cand oamenii de buna credinta la lasarea intunericului se trag spre casele lor si isi vad de treaba lor. Nu acelasi lucru se intampla cu banditii, excrocii si talharii, care la lasarea intunericului pleaca la vanatoare precum niste varcolaci in cautarea victimelor, departe de ochii lumii, in ascuns si miseleste. Asa s-a intamplat in seara zilei de 29 oct 2013 cand niste oameni de nimic si niste nemernici si-au batut joc de cei peste 5000 de pescari legitimati ai judetului nostru, care platesc cotizatii si taxe in mod legal Asociatiilor de pescari si statului prin Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, ba mai mult fac donatii in vederea popularii cu peste a apelor noastre. Cand fac vorbire despre acei indivizi care in opinia mea trebuie sa-i cataloghez ca fiind un grup infractional deosebit de periculos, actionand in stil mafiot .

Dar hai sa va descriu firul evenimentelor din seara zilei de marti. Un telefon primit de la pescarii care se aflau pe Raul Sieu in zona numita "La Cimitir"de pe raza localitatii Sieu Cristur, anuntau ca au vazut cateva persoane dubioase, coborand dintr-un Logan, tupilandu-se prin tarlaua de porumb din imediata invecinatate a raului, aidoma unor adevarati talhari si banditi, asteptand lasarea intunericului pentru a trece la treaba.

Odata primita informatia in timpul cel mai scurt ne-am organizat atat din membrii Asociatiei Esox cat si ai Asociatiei Pescar Sportiv, prin concursul dat si de Jandarmerie, placand in mare tromba spre locatia indicata de pescari. Ajunsi la fata locului in mare taina si liniste am sesizat ca intr-adevar acolo se muncea din greu. Acestia erau in numar de trei iar al patrulea era transportatorul....deci este clar ca vorbim de grup infractional. Doi dintre acestia se aflau pe malul opus, care la vederea lanternelor si a faptului ca cel de-al treilea l-am surprins in flagrant au dat bir cu fugitii dovedind inca o data lasitatea. Al treilea incoltit din toate poziitile a plonjat in apele reci si adanci ale Sieului si dus a fost. Am trecut la treaba, nu in cautarea pestilor pierduti ci a plaselor monofilament si a setcilor.

Oamneni buni, nu mi-am inchipuit sa traiesc sa vad peste 300 m de setca si plase monofilament in raul Sieu nici in cele mai urate vise ale mele. Dar asta este realitatea, cel putin am scormonit cuibul salamandrelor si am dat un semnal de alarma. Toata tagma pescarilor este revoltata si indignata in sensul acesta.Un lucru este cert, daca doriti peste in apele interioare ale judetului trebuie sa declaram razboi braconierilor, sa luam atitudine si sa organizam controale mai dese pe cursul raurilor. Fiecare pescar sa-si dea concursul impotriva acestui flagel numit braconaj.

Un semnal de alarma il trag pentru cei care isi bat joc de apele noastre si celor care practica braconajul, spunandu-le ca mai repede sau mai tarziu vor cadea in plasa, pentru ca nici nu stiti cand obiectivul camerei va vor surprinde. Investigatiile continua si din partea pescarilor si a organelor abilitate in vederea depistarii si pedepsirii acestor braconieri. Orice informatie este binevenita pentru a deschide o pista de suspecti.


Calendarul pescarului

In aceasta perioada pescuitul da cele mai slabe rezultate in an. Totusi, in acesta perioada sunt posibile surprize la rapitori.

 

La pescuitul stationar se folosesc momelile animale ca libelule, viermusi, rame.

 

La pescuitul lansat se folosesc naluci si ascilante recuperate incet.

 

- Babusca si obletul, in apa limpede, se prind cu libelule si viermusi;

 

- Bibanul - in apa tulbure cu rama mare, apoi cu peste viu, naluci rotative mici, dandinete;

 

- Cleanul si mreana - la fund cu rama alba;

 

- Scobarul - ca in octombrie;

 

- Stiuca se da bine la peste viu, mai ales in balti si cu lanseta la peste mort, in montura si naluci recuperate lent.

 

 

Marius Rus

2 commentarii2954 vizualizări02 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0