Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 04 Iulie 2020 - 11184 vizitatori azi
Rosiile cu mot sunt modificate si periculoase pentru sanatate.

Rosiile de pe tarabe arata impecabil, dar au tot mai putine calitati nutritive. Cercetatorii stiintifici atrag atentia ca pot fi chiar daunatoare sanatatii. Si, culmea, cele mai periculoase sunt rosiile care au invadat, in acest sezon, pietele: cele cu mot, fara codita, de marime medie.

 Dupa o iarna grea si lunga, cand am mancat numai rosii de import, de cele mai multe ori fara gust si miros, iata ca a venit si vremea tomatelor autohtone. Sunt pline tarabele in piete cu maldare de rosii cu mot.

 Frumoase si gustoase. Si, ce ne atrage cel mai mult, romanesti! Din gradinile taranilor nostri. Adica, gandim noi, naturale si pline de vitamine. 

 Ei bine, nu mai e demult asa, intrucat, pentru a face bani multi si cat mai repede, taranii stropesc legumele cu tot felul de substante care sa le stimuleze cresterea si care sa le faca aspectuoase.

 Din pacate insa, aspectul ia locul calitatilor nutritive.

 Cele mai "la moda" solutii sunt ETREL (o substanta care coace rosia fortat) si 2.4 D (un erbicid care stimuleaza activitatea hormonala).

 "Din dorinta de a castiga bani rapid, producatorii folosesc tot felul de substante si tehnici ca tomatele sa se coaca urgent. Astfel de substante folosite in exces, dupa ureche, fac mai mult rau legumelor, care isi pierd din calitatile nutritive", ne-a declarat Floarea Burniche, cercetator stiintific in cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau. 

 Potrivit acesteia, rosiile cu mot sunt cele mai periculoase, "pentru ca sunt tratate cu mult ETREL, motul fiind chiar o malformatie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din aceasta cauza nici nu au codite, pentru ca sunt arse", a adaugat Floarea Burniche.

 Prin urmare, specialistii ne recomanda sa cumparam rosii pe ciorchine verde, "pentru ca sunt cel mai putin tratate. Cand coditele sunt uscate, inseamna ca rosiile au fost stimulate cu prea multa substanta", a incheiat Floarea Burniche.

 

Si acum, cateva probleme de actualitate. Pietele sunt invadate de tomate asa zis "romanesti" (de fapt tot hibrizi F1 din import, lemnosi), la care se adauga stimularea cu hormoni sintetici in exces. Nu insist asupra efectelor nocive ale hormonilor sintetici asupra sanatatii. Aceste tomate se recunosc usor: Sunt "tuguiate", iar daca sunt taiate transversal, nu au seminte sau au numai rudimente de seminte, prezinta goluri, iar gustul este neplacut dulceag, nespecific tomatelor traditionale. Am sesizat Protectia Consumatorului in urma cu cativa ani, fara nici un rezultat. Astfel de tomate ar trebui interzise la consum, iar pentru a nu se mai ajunge in aceasta situatie, producatorii ar trebui avertizati ca o astfel de marfa nu va fi primita la vanzare. Ei nu vor sa piarda nici o floare, si stimuleaza prin cufundarea inflorescentei in stimulent (Tomaset, Tomafix, etc.) in concentratie mare. Stimularea se face in concentratii slabe si numai cand este nebulozitate si frig. Cel mai sensibil in aceste conditii este polenul, care isi pierde germinatia, iar in absenta acestuia, stimulentul determina cresterea ovarului in afara fecundarii, si de aici lipsa semintelor la fructele stimulate. Nenorocirea este ca se stimuleaza chiar si cand sunt conditii optime, pentru ca au indus consumatorilor ideea ca acestea sunt rosiile romanesti. Am intrebat o taranca de ce face asa ceva, si mi-a raspuns sincer, ca altfel nu le vinde. Oare nu se intreaba nimeni de ce rosiile din Turcia, Spania, etc. nu au o astfel de forma ? Nimanui nu i se pare ceva suspect? Deci, daca doriti sa avem rosii romanesti, sprijiniti cercetarea ! In speranta ca cineva va lua in seama cele semnalate de mine, va multumesc anticipat.

  .

Material primit la redactie.

0 comentarii3500 vizualizări02 iulie 2014
rss 2.0
rss 2.0