Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 04 Iulie 2020 - 11172 vizitatori azi
Nasaudul pus pe harta de risc pentru inundatii de pofta lui Romocea.

Mircea Romocea a pus Nasaudul pe harta de risc pentru inundatii. In calitate de primar. El nu s-a sfiit sa autorizeze firma sa de familie , SC Acord Impex SRL pentru constructia unei microhidrocentrale a caror lucrari au distrus partial digul de aparare al orasului si epiul de dirijare. Pentru aceasta inginerie, din care spera sa se imbogateasca, Romocea a incalcat toate legile care ii stateau in cale. La punerea in practica a scopurilor sale murdare au "colaborat" si functionari ai Primariei Nasaud dar si oarece fosti capi ai ABA Somes Tisa. Prins cu mita in sac de Prefectura BN, in urma unei sesizari privind cererea de anulare a autorizatiei pentru hidrocentrala personala, autorizatie pe care a tainuit-o aproape un an, Mircea Romocea incearca sa isi ascunda urmele infractiunilor, in ultimul moment, terorizind angajatii Primariei Nasaud. Si asta la nici un an dupa ce in 2013 a condus Primaria Nasaud, aproape doua luni calendaristice, din spital, semnind dispozitii, ordine si acte financiar contabile! Fara nici-o jena!

O alta inginerie marca Romocea, descoperita recent, este incompatibilitatea de care s-a "bucurat" in perioada iunie- decembrie 2012, timp in care a fost si primar si administrator al firmei SC Acord Impex SRL, firma sa de familie.

 

Institutia Prefectului Bistrita Nasaud sesizata de jurnalista Florica Dura

 La data de 21 august 2014, Institutia Prefectului judetului Bistrita Nasaud a fost sesizata ca, primarul orasului Nasaud, Mircea Romocea isi bate joc de comunitatea pe care ar trebui sa o administreze, gestionind fraudulos patrimoniul, resursele si incalcind toate legile care se incumeta sa ii stea in cale. Potrivit documentului inregistrat la institutia care reprezinta Guvernul Romaniei in teritoriu si abilitata cu verificarea respectarii Legii, edilul de Nasaud are grave probleme cu Legea Administratiei Publice, Legea Apelor, Legea 50, privind regimul constructiilor, si cu alte legi care indraznesc sa ii iasa in cale, inclusiv legea privind conflictul de interese si a incompatibilitatii.

Avid de bani si grabit sa se imbogateasca rapid Romocea a promovat mai multe acte administrative pentru a-si realiza propria hidrocentrala pe malul drept al riului Somesul Mare, 500 de metri in amonte de podul rutier de pe DN 17 C. Pentru acest scop "suprem" a facut combinatii politice, inginerii, aranjamente si a "nationalizat" digul orasului Nasaud, pe care, ulerior, si l-a concesionat printr-un simulacru de licitatie cu dedicatie. Dispozitia de primar prin care nominaliza comisia pentru asa zisa licitatie si regulamentul acesteia de functionare a emis-o si semnat in timp ce se afla pe patul de spital, in Cluj, grav bolnav! Nu l-a retinut nimic! Nu l-a durut mina! Ulterior a mai semnat si alte dispozitii si acte financiar contabile, tot din spital, sau de acasa, unde se afla in concediu medical, toate acestea pentru a nu pierde controlul asupra Primariei Nasaud si asupra angajatilor de acolo. Nu l-a durut nici in cot de Lege!

 

Prefectura BN trebuie sa atace in contencios toate actele administrative emise din concediu medical

 Avind in vedere ca Legea Administratiei Publice prevede expres faptul ca, viceprimarii inlocuiesc de drept primarii, atunci cind acestia se afla in concediu sau lipsesc din institutie, pe durata celor doua luni calendaristice cit timp s-a aflat in concediu medical, Mircea Romocea ar fi trebuit sa fie inlocuit, automat, de vicele Niculae Gaitan. Faptul ca Gaitan a facut figuratie in acea perioada arunca vina complicitatii asupra juristului primariei si nu in ultimul rind asupra secretarului. Nimic nu-i exonereaza pe acestia de raspundere! In acest context, Prefectura BN, dupa sesizarea noastra, trebuie sa informeze cu celeritate, cite acte administrative frauduloase a emis si semnat Romocea in cirdasie cu functionarii Primariei Nasaud, sa verifice cum a fost posilbil acest lucru si sa ceara in contencios anularea actelor, urmata de sesizarea Politiei si a DIICOT, pentru constituirea unui grup infractional organizat, la Primaria Nasaud.

 

Nasaudul pus pe harta de risc pentru inundatii de pofta lui Romocea

 Pe toata durata verii, ce se apropie de final, in zona inundabila si de protectie a Somesului Mare , la Nasaud,  s-a  lucrat pe brinci si s-a excavat in draci, fara sa tina nimeni cont de nenumaratele pericole, cuantificate drept coduri galbene si portocalii, de inundatii, care puteau, Doamne fereste sa aduca urgia apelor si sa faca praf Nasaudul, dupa  ce primarul in functie, omul ce ar fi trebui sa protejeze orasul, l-a vulnerabilizat distrugind partial digul si epiul de dirijare, in dorinta lui bolnava de a avea o hidrocentrala personala!

Ca, pentru a ajunge sa bage excavatoarele in albia Somesului si a distruge o parte din digul de protectie si a subrezi barajul construit  la inceputul secolului XX , de catre granicerii nasaudeni, a trebuit sa incalce cel putin 3 daca nu patru legi in vigoare, nici ca i-a pasat lui Romocea, edilul distrugator de Nasaud.

Romocea prins cu mita in sac de Prefectura BN. Capi ai Apelor Romane complici la vulnerabilizarea orasului Nasaud. Legaturi periculoase intre acestia si edilul de Nasaud?

 

Cu ceva timp in urma, inainte de sesizarea noastra si la care facem trimitere, la Prefectura BN a ajuns un prim semn ca la Nasaud se intimpla ceva, desi dupa atitea sapaturi in albia Somesului, cineva trebuia sa vada, ce face Romocea, acolo! Macar de la SGA daca nu din alta parte! Ca sint atitia functionari, acolo, platiti din bani publici!

Documentul la care facem referire este o sesizare a UCGN prin care se aduce la cunostinta prefectului ca, la inceputul anului 2014, UCGN a facut o plingere prealabila adresata Consiliului Local Nasaud, prin care solicita anularea autorizatiei nr. 30 din 26 iunie 2013 cu ajutorul careia Romocea isi autoriza firma pentru construirea unei microhidrocentrale in zona de protectie a riului Somesul Mare, malul drept, deoarece acesta s-a facut cu incalcarea a cel putin 3 legi: Legea 107/1996, 466/2001, 259/2010.

Ca efect al sesizarii UCGN, Prefectura BN a demarat verificari la Primaria Nasaud, solicitind primarului Romocea sa dea seama ce si cind a raspuns celor de la UCGN si ce a constatat la vizita in teren, pe care nu a facut-o. Ca doar nu era sa scrie un proces verbal de constatare cum ca apararea orasului a fost distrusa la cererea sa. Semnata!

In "proiectul" sau de a avea un MHC, ca tot e la moda, Romocea ii are complici si pe unii dintre sefii de la Administratia Bazinala a Apelor Somes Tisa, cu sediul la Cluj. Faptul ca, Legea Apelor nu constituie un impediment nici pentru acestia, ne duce cu gindul la doua lucruri: sint unii de acolo incompetenti sau poate ca sint corupti! Si ca urmare institutiile statului ar trebui sa se autosesizeze si sa faca verificari, si sa ne explice, de ce nu, cum se poate ca, Romocea, sa primeasca aviz de constructie pentru un mhc, chiar personal, de la ABA Somes Tisa, cu incalcarea Legii Apelor? Cum se explica atunci, avertismentul dat firmei lui Romocea, SC Acord Impex SRL, de aceeasi institutie, si notificarea de la Administratia Nationala a Apelor Romane prin care se solicita cu un termen expirat de 8 luni, remedierea stricaciunile facute in sistemul de aparare al orasului Nasaud? Ce se intimpla la Apele Romane? Ce fel de legaturi exista intre primarul de Nasaud si o parte din functionarii de la virful ABA Somes Tisa?

 

Cu respect,

Florica Dura, scriitoare si jurnalista

La Bistrita, 22 august 2014.

.


(primit la redactie in 24 august)

0 comentarii3164 vizualizări24 august 2014
rss 2.0
rss 2.0