Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 23 Februarie 2020 - 2936 vizitatori azi
Romanii ardeleni nu sunt reprezentati pe Stema Romaniei.

Timp de trei ani am intrebat zeci de ardeleni daca stiu faptul ca nu sunt reprezentati pe Stema Romaniei. Majoritatea au raspuns ca nu cunosc acest fapt, dar daca este adevarat este ceva grav si revoltator. Privita si studiata cu atentie si responsabilitate, constatam ca in Stema Romaniei sunt reprezentate fostele Provincii Romanesti: Tara Romaneasca, Moldova, Transilvania, Banatul, Dobrogea. In compartimentul Transilvania sunt reprezentati secuii prin insemnele soarele si luna, ungurii prin pasarea legendara turu, sasii prin cele 7 cetati. Constatam cu dezamagire ca cel mai important element-Romanitatea, lipseste. Deci se justifica sa fim revoltati pentru eroarea ca romanii din Transilvania nu sunt reprezentati pe Stema Romaniei.

Este interesant faptul de a sti cum s-a ajuns aici. Dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Regele Ferdinand a desemnat o comisie pentru adoptarea Stemei Romaniei Mari condusa de basarabeanul Paul Gore. Nemultumit de faptul ca s-a tergiversat prea mult adoptarea stemei, regele apeleaza la serviciile pictorului Jozsef Sebestyen de Keopeczi din Cluj. Acesta vine imediat cu un proiect de stema care este pe placul maghiarilor si, surprinzator, regele il accepta si in anul 1921 apare in Monitorul Oficial. Stema astfel conceputa a fost mentinuta pana la 30 decembrie 1947 cand a fost abolita monarhia. Pana in anul 1992 am avut stema conceputa de comunisti. In anul 1992, Parlamentul Romaniei a adoptat o noua stema a Romaniei. Generatia de politicieni din anul 1992 a avut in centrul preocuparilor si intereselor lor alte obiective. Se vede clar ca nu i-a interesat problema Stemei Romaniei, de aceea a fost posibil ca eroarea din 1921, si anume ca romanii din Transilvania sa nu fie reprezentati pe stema tarii, sa se repete si in anul 1992. Pare un blestem acest fapt, dar analizate cu atentie culisele din parlament, vedem clar cum fantoma lui Jozsef Sebestyen de Kopeczi, cu ajutorul conf. dr. Maria Dogaru s-a transformat in fantoma lui Gazbloc de Wajay, care din nou a impus o stema pe placul maghiarilor. Conf. dr. Maria Dogaru, sprijinita si finantata de fundatia Soros, s-a dovedit a fi un aparator al vechilor insemne ale Principatului Transilvaniei si astfel a reusit sa elimine ardelenii din Stema Romaniei.

Gazbloc de Wajay era in acea perioada presedintele Asociatiei Internationale de Heraldica. Iata cum cei doi maghiari au gandit, conceput si au reusit sa impuna Romaniei o stema care sa fie pe placul maghiarilor. Sa ne imaginam ce s-ar fi intamplat daca in Stema Romaniei, compartimentul Transilvania, ungurii nu ar fi fost reprezentati. Cu siguranta ar fi mers la Bruxelles, la ONU si la toate organismele internationale pentru a se plange de nedreptatea facuta. Dar noi, ardelenii, cui sa ne plangem?

Cu certitudine daca am merge la Bruxelles, la ONU si la alte organisme internationale, acestia ne-ar trimite la Bucuresti. Dar iata ca nici aici nu ne baga nimeni in seama.

Din 1992 si pana in prezent, orice tentativa de a corecta aceasta eraore s-a dovedit un esec. De zeci de ori au incercat unele fundatii, societati, grupuri de cetateni, dar de fiecare data raspunsul a fost de genul: nu este cazul acum. Parlamentarii din actuala legislatura au promis ca vor incerca sa elimine eroarea, dar pana la urma au venit cu raspunsul ca a pune in discutie acest fapt ii va supara pe maghiarii din coalitie. Un lucru este cert, pana la sfarsitul anului 2012, eroarea constatata nu a fost remediata.Colonel (r) Ioan Galdea

.

Material primit la redactie.

0 comentarii4032 vizualizări14 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0