Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 23 Februarie 2020 - 3406 vizitatori azi
De la Piata Mica la Piata Ion Caianu din Bistrita.

Scrisoare deschisa - Stimate domnule primar Ovidiu Teodor Cretu. Cu cateva saptamani in urma lansati bistritenilor provocarea de a participa la alegerea noului nume pentru Piata Mica din Bistrita. Din perspectiva mea, a unui simplu cetatean demersul dumneavoastra este unul bun, desi exista voci care cred ca nu trebuie o noua denumire pentru piata istorica in curs de reabilitare turistica. Propunerea cu care vin inaintea dumneavoastra si a bistritenilor interesati de acesta tema de discutie este: Piata Ion Caianu din Bistrita.

De ce ar fi bine ca Piata Mica din Bistrita sa se numeasca Piata Ion Caianu?

1. Un nume de persoana sau eveniment istoric este cea mai buna alegere pentru a identifica un loc al trecutului. Daca se doreste ca locatia sa primeasca o identitate cat mai speciala, usoara, adevarata, unica, cunoscuta si atractiva, atunci se apeleaza la un nume strans legat de acel spatiu.

 Numele celebre strans legate de Bistrita sunt: Andrei Muresanu, George Cosbuc si Liviu Rebreanu. Dar aceste nume au deja bine definita reprezentarea lor in urbea noastra: scoli, bulevarde, institutii de cultura, asociatii, etc.

2. In acelasi timp, piata din centrul istoric al Bistritei este construita de inaintasi: sasi, unguri si romani. Lucru ce trebuie reliefat in alegerea numelui.

3. Apoi, rezonanta internationala a numelui ales este cheia de atractivitate pentru turistii straini. Sa nu avem impresia ca aceia ce ne viziteaza ne cunosc istoria ca niste academicieni, dar nici ca sunt dezintersati.

La toate aceste cerinte raspunde denumirea Ion Caianu pentru Piata Mica. Cum?

 1. pentru ca este nascut in judetul Bistrita Nasaud - localitatea Caianu Mic;

2. pentru ca a fost o personalitate culturala religioasa importanta a barocului din Transilvania (sec. XVII);

3. pentru ca este cunoscut international ca primul compozitor cult, organist al romanilor prin opera de sinteza muzicala: Codex Caioni.

4. pentru ca era roman din nastere (Natus valachus sum) si a luptat toata viata in cultura timpului sau - ungureasca si saseasca ca tara noastra sa se afirme.

5. pentru ca Bistrita i-a dedicat numele acestuia unei strazi laturalnice, de la pasarela, iar el, o personalitate de marca a judetului nostru merita mult mai mult.

Acum ramane in puterea domniilor voastre alegerea numelui potrivit. Totusi doresc sa va intreb, ce alt bistritean poate avea un nume mai bun pentru Piata Mica din Bistrita?

 

Prof. Florin I. Bojor.

1 comentariu2597 vizualizări07 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0