Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 23 Februarie 2020 - 3682 vizitatori azi
Eminescu interzis.

MIHAI EMINESCU DESPRE PARTIDELE POLITICE. In judecarea diferitelor partide politice trebuie sa deosebim pe cele sincer politice de cele pretinse sau pretextate politice. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale. Pastrand numai coaja legilor si goala aparenta, calca fagaduielile facute natiei in ajunul alegerilor, fac tocmai contrariul de ceea ce au promis mandantilor lor si trec, totusi, drept reprezentanti ai vointei legale si sincere a tarii. In cadrul lor, organizarea nu inseamna decat disciplina oarba a unei societati de esploatatie sub comunii sefi de banda. Cauza acestei organizari stricte e interesul banesc, nu comunitatea de idei, organizare egala cu aceea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care miroase de departe a puscarie. Singura deosebire intre ele este foarte mica si e intemeiata pe o cultura individuala mai mult sau mai putin ingrijita. Fiecare se reprezenteaza mai mult pe sine decat pe o clasa sociala oarecare, si lucrul principal e forma, mai mult sau mai putin corecta, in care cineva cauta a face plauzibile asa-numitele sale principii. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, cumularzii, gheseftarii de toata mana, care, in schimbul foloaselor lor individuale, dau conducatorilor lor o supunere mai mult decat oarba. Acei ce conduc nu sunt decat straini, straini prin origine, prin moravuri, prin educatie - interesele strainilor dar, si numai aceste interese, sunt dezideratul «patrioticului guvern». Acesti oameni au sprijin pe straini, parghiile care-i ridica sunt asezate in afara, pe cand inlauntru n-avem decat poporul nostru propriu, scazand numeric si fara o constiinta limpede de ceea ce trebuie sa faca.

La noi mizeria e produsa, in mod artificial, prin introducerea unei organizatii si a unor legi straine, nepotrivite cu stadiul de dezvoltare economica a tarii, organizatie care costa prea scump si nu produce nimic. Astfel, statul roman nu mai este un produs al geniului rasei romane, ci un text frantuzesc aplicat asupra unui popor ce nu-l intelege si nu-l va intelege niciodata. Peste tot aceeasi idee: sa dau strainilor ce-mi cer; cat pentru romani, putin imi pasa! Avem a calcula astazi cu factori care, inainte, in vechea noastra organizatie lipseau cu totul, avem pe strain cu puterea strivitoare a capitalului banesc, fata cu romanul care ameninta a cadea in robia celui dintai, a deveni o simpla unealta pentru fructificarea capitalului lui.

 

Textul integral (toata cartea), online si gratuit, la:  http://www.youblisher.com/p/173977-EMINESCU-INTERZIS-GANDIREA-POLITICA/

 

P.S. - daca link-ul da eroare, va rog sa il salvati si sa il accesati zile urmatoare deoarece acum ar putea fi supraaglomerat. In situatii de mare urgenta (dorinta arzatoare de a vedea acest text) ma puteti contacta pe email si am sa il transmit eu catre dvs in format pdf.

Marius Chiuzan. 

0 comentarii2597 vizualizări15 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0