Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 30 Mai 2024 - 14587
Congresul Diasporei Unioniste, un nou pas spre unificare!

Sambata si duminica, 4 si 5 aprilie 2015 la Casa Poporului si la Universitatea din Bucuresti a avut loc Congresul Diasporei Unioniste. Prima intalnire a doritorilor unificarii Romaniei si a Republicii Moldova care fac parte sau au legatura cu diaspora romaneasca si basarabeana. In virtutea activitatii pe care am desfasurat-o atatia ani in Europa am fost invitati, impreuna cu sotia la acest nou pas spre unitatea romanilor.

Initiativa apartine societatii civile prin Platforma Unionista Actiunea 2012, fiind o punere in acord a majoritatii organizatiilor romanesti si a persoanelor interesate de unire din diaspora.

Au fost multe luari de cuvant in plen, initiative, propuneri de proiecte, ateliere si dezbateri in grupurile de lucru. In cele din urma, s-a redactat o rezolutie a congresului si participantii si-au luat sarcini practice, clare, precise pe care sa le duca la bun sfarsit pana la urmatorul congres din Chisinau in 2016. Astfel, toate aceste demersuri sa fie pasi concreti pentru unirea celor doua state, convingand cat mai multa lume de necesitatea impetuoasa a realizarii ei.

Dincolo de acest ideal sunt foarte multe lucruri de facut pentru ca unirea sa fie functionala in plan social, educational, etnic, economic, administrativ, militar, politic, etc. Singurul aspect care este foarte avansat este cel religios. Biserica Ortodoxa Romana fiind cea dintai institutie unionista, care inca din 1992 a reactivat Mitropolia Basarabiei. De atunci, au fost adusi la studii teologice la facultatile din Romania basarabeni care ulterior s-au intors in Republica Moldova si sunt preoti.

 Astazi exista doua Mitropolii in Basarabia - una care tine de Bucuresti si cealalta care tine de Moscova. Ce e important: Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove ce depinde de Moscova - vorbitoare preponderent de limba romana - este extrem de deschisa romanismului, lucru care reiese atat de usor de pe pagina oficiala a mitropoliei.

Ce se poate face din Bistrita pentru unire?Demersuri civice, turistice si culturale care sa-i faca pe bistriteni sa inteleaga ca exista romani dincolo de granitele noastre care s-ar bucura enorm sa fim o singura familie!

 

Prof. Florin I. Bojor.

0 comentarii3290 vizualizări07 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0