Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 10 Iulie 2020 - 4886 vizitatori azi
O LECTIE DE ISTORIE... sub mantia trista a uitarii.

Este cunoscut faptul ca tara noastra de-a lungul istoriei sale a trecut peste nenumarate evenimente, incepand cu perioada romana. Despre aceste "momente" ale existentei sale, Romania poate vorbi oricui prin numeroasele dovezi materiale, pastrate pana in zilele noastre. Cetati, biserici, constructii arhitecturale, poduri, viaducte, etc, toate vin sa demonstreze statornicia acestui popor roman. 

        Unele dovezi materiale sunt prezentate ca atare, constituind o adevarata lectie de patriotism, altele in schimb sunt ascunse privirilor. Desigur ca motive se pot gasi fara numar, fara numar....dar tragic mi se pare acel aspect al indolentei care apare ca un pres de ascuns istoria. Ce simplu ar fi daca pe plan local unde exista asemenea vestigii ale trecutului nostru, dascalii de istorie sau dirigintii claselor ar organiza lectii de istorie....la fata locului !

Tinerii nostri ar putea lua contact direct cu istoria locurilor respective, iar un mic ajutor gospodaresc desfasurat pe locul incarcat de istorie, ar genera din partea edililor intentii palpabile si cu iz turistic.

           Am vizitat recent fosta cetate miniera - Rodna - si nu m-am putut abtine sa nu incerc a reinnoda  momente istorice, mai ales ca vestigiile istoriei aici sunt la mare cautare. 

           Un fragment de cetate care dateaza din 1242 si o extindere ceva mai recenta a ei in 1859 mi-au trezit interesul si m-au determinat sa calc micul perimetru incarcat de atata istorie. Parca mai auzi si acum copitele cailor navalitorilor mongoli peste care se asterne ca un covor moale, acordurile Horei Unirii.

          Din pacate peste toate parca s-a asternut mantia trista a uitarii.

 

A. Craciun.

0 comentarii2625 vizualizări31 august 2015
rss 2.0
rss 2.0