Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Iulie 2020 - 20068 vizitatori azi
Sa vina refugiatii, dar nu in camine si in internate scolare!

Multi dintre fostii mei elevi se plang ca nu au locuri in caminele universitare si sunt nevoiti sa caute chirii la preturi piperate. Unii dintre ei chiar renunta la universitate din cauza imposibilitatii de a plati o chirie in marile orase ale Romaniei. In curand presa ne va anunta pretul cu care se vinde pe piata neagra un loc in caminele universitare si cu cat au crescut chiriile in centrele universitare.

Ce este socant? Autoritatile din educatie cauta locuri de cazare scotandu-ne copiii in strada pentru a primi refugiatii pe care tarile bogate ale Europei nu ii doresc. Ba mai mult, desi tinerii nostri pun cereri peste cereri ca sa primeasca un loc in camin sunt refuzati pe motiv ca nu exista spatii de cazare. Acum, ce sa vedem… Exista, dintr-o data paturile sunt libere…
Sa nu fiu inteles gresit, trebuie sa primim refugiati din Asia, caci cultura noastra este crestina, deci primitoare de straini, insa lucrurile trebuie bine gandite.
De ce nu e bine ca refugiatii sa locuiasca in internatele scolare alaturi de tinerii nostri?
Generatiile actuale nu au intrat in legatura zi de zi cu mentalitatea araba, islamica, cu obiceiurile lor diferite fata de ale noastre, cu modul lor de viata cotidian, cu comportamentul lor in sanul familiilor lor. Doar o mica parte a populatiei a calatorit in tarile arabe si asta ca turisti, nu ca persoane care doresc sa traiasca impreuna cu ei. De aceea, primirea refugiatilor in Romania nu inseamna doar cazare, ci si integrare, comunicare in romana, gasirea unui loc de munca, scolarizarea copiilor, promovarea sociala, etc.
Cum sa se integreze in internate si camine familii cu copii mici alaturi de adolescentii si tinerii nostri? Cum sa-si gaseasca de lucru in mijlocul oraselor daca nu ne cunosc limba? Cum sa locuiasca pe acelasi palier barbati arabi alaturi de tinerele noastre, atata timp cat acestia vin dintr-o cultura masculina in care femeia este redusa la tacere? Cum sa-i integram prin aglomerarea lor in camine si internate si formarea unor ghetouri?
Solutia: sa primim refugiati in zona rurala, depopulata si imbatranita, nu in internatele si caminele din zona urbana.

Autoritatile centrale si locale sunt chemate sa elaboreze un plan de primire individuala voluntara pe gospodarie a maxim catorva familii intr-un sat. Personal, familia mea poate primi doua familii de refugiati la Lechinta si la Zagra.
In spatiul rural pot lucra chiar din ziua in care sosesc, caci si asa nu avem cu cine lucra.
La scoala din sat copiii lor se vor integra mult mai usor, caci efectivul nostru de elevi este in scadere, iar profesorilor si invatatorilor le este mult mai usor sa lucreze cu mai putini elevi.
Cat despre stabilirea lor definitiva in Romania: unii vor pleca in Europa dupa mirajul occidental, altii vor ramane la noi si pot deveni piloni de baza ai Romaniei viitoare!


Prof. Florin I. Bojor
0 comentarii3206 vizualizări08 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0