Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 08 August 2020 - 19400 vizitatori azi
Neglijenta autoritatilor a permis distrugerea Casei Scriitorilor, iar politia si parchetul i-au cintat prohodul.

Cladirile fostului complex turistic sint zilnic agresate de jefuitorii padurilor rodnene, iar copiii din sat au incercat recent sa dea foc monumentului de clasa B.

Scurt Istoric

Un reper identitar, important pentru toata Transilvania, s-a degradat vertiginos sub ochii nepasatori ai autoritatilor locale si judetene, in doar citiva ani de la momentul in care Uniunea Scriitorilor din Romania a renuntat la concesiunea ce o detinea asupra Casei de Creatie si Odihna de la Valea Vinului, comuna Rodna, judetul Bistrita - Nasaud. Astfel, cele doua pavilioane, pastrate intacte si intretinute cu greu din putinii bani ai scriitorilor romani, care nici nu mai ajungeau in anii de dupa revolutie acolo (din lipsa de bani), a devenit o ruina, distrugerile de ultima ora afectindu-i inclusiv structura de rezistenta.

 Dupa ce USR a renuntat la concesiunea statiunii de la Valea Vinului, la finalul lui 2011, am pus la dispozitia Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Bistrita Nasaud, documente, fotografii si informatii pretioase si am solicitat clasarea obiectivului cultural, vechi de peste 150 de ani si care inca mai detinea o aureola de creatie cu valente memorial simbolice, inca neexploatata. Din nefericire pentru complexul arhitectural si peisajul cultural de acolo, in 2012, dosarul de clasare nu a parcurs drumul pina la final, astfel ca, la inceputul lui 2013 a fost nevoie sa cautam alte solutii pentru a proteja constructiile si perimetrul statiunii. Asa ca am inceput sa-i cautam un stapin.

 

Primaria Rodna nu a fost interesata

 Am facut demersuri la Primaria Rodna, care a respins din start ideea preluarii casei. Ulterior aveam sa aflam ca, in fapt, primarul Alexandru Nascan rivnise mult timp la Casa Scriitorilor, dar dupa ce in 2002 a fost tratat cu flit de catre USR, nu mai avea decit dispret pentru un monument in plus, de care sa aiba grija, si cu care s-a pricopsit pe teritoriul cadastral al comunei. Din incercarea lui Nascan de a obtine Casa Scriitorilor in 2002, cind a trecut la PSDR, si parte din troc fusee si statiunea de la Valea Vinului, au ramas acte cu caracter normativ, care puse in aplicare ar putea schimba in bine soarta statiunii scriitorilor. Daca ar exista interes pentru reperele identitare si pentru patrimoniu. Zicem noi! Dar…

 

Pe Radu Moldovan il doare la basca de reperele identitare ale judetului BN!

Potrivit documentelor gasite de noi, rezulta ca in 2002, pe serviciul lui Adrian Nastase, premier, s-a fost emis HG 905 din 23 august, prin care statiunea scriitorilor de la Valea Vinului, la pachet cu perimetrul adiacent, curtea si fostele scalde, care au adus renumele Vaii Vinului, au fost trecute in domeniul public al judetului Bistrita-Nasaud si inregistrate la pozitia 37 in inventar. Cam in acelasi timp, CL Rodna a emis o hotarire prin care trecea in domeniul public al comunei Rodna, statiunea scriitorilor. Se pregatea preluarea, cum ar veni. Numai ca in acest timp nici scriitorii nu au stat cu minile in sin. O delegatie de la USR a batut la poarta presedintelui de atunci, Ion Iliescu, si a cerut ajutor pentru prelungirea concesiunii asupra Casei de odihna si creatie de la Valea Vinului. Cum ar veni sa se respecte legea. Ajutorul a fost obtinut, astfel ca prelungirea concesiunii a fost o formalitate, avind in vedere perioada de aproape 50 de ani in care USR a pastrat, reparat, modernizat si intretinut statiunea.

Numai ca, desi concesiunea ar mai fi durat, motivind lipsa banilor, in 2011, Nicolae Manolescu presedinte al USR renunta la concesiune si cere Ministerului Culturii, care potrivit OCPI avea atributii de administrare, sa isi ia inapoi statiunea. De atunci si pina acum, efectul administrarii de catre ministerul cu pricina se cuantifica in neglijarea totala a obiectivului cultural, lucru care a dus la degradarea accentuata a acestuia. Sub privirile nepasatoare ale autoritatilor locale si judetene.

In 2013, cu informatii si bune intentii, am cerut ajutorul presedintelui CJ BN Radu Moldovan, avind in vedere ca statiunea era din nou in pericol, niscai haiduci incercau sa o adjudece, profitind de faptul ca perioada de clasare expirase si terenul aferent acesteia era numai bun de o constructie, alta decit culturala sau turistica, cica se punea la cale construirea unei fabricii de mobila, avind in vedere padurile aflate la discretia tuturor jefuitorilor…

 Radu Moldovan a zis da si facut ba! A zis da, si ne-a expediat la vicele Alexandru Pugna, apoi am ajuns la Mica Oprea, care a confirmat, dupa o vreme de verificari, informatiile noastre. Si cam atit…

 Ulterior, vazind ca nu se misca nimic si primind informatii confidentiale am tras concluzia amara ca, in fapt, pe Radu Moldovan il doare la basca de un reper identitar, la fel si de vechimea acestuia si nu in ultimul rind i se rupe dupa o strategie reala de dezvoltare turistica si culturala a judetului, si nu se leaga la cap cu nimic care tine de istoricitatea locurilor acestea. Decit daca are ceva de cistigat!

 

Intre timp Casa Scriitorilor se degrada iar politia cerceta, cerecta

 Incepind cu luna iunie 2014, fosta statiune a scriitorilor a devenit teren de "lupta" in batalia pentru resurse care s-a dat si inca se mai da la Valea Vinului. Si in timp ce adultii din sat se zbateau sa alunge asa zisii investitori, ce doreau sa distruga localitatea pentru a-si construi o microhidrocentrala in plin sat, avind complicitatea APM, Administratiei Parcului National Muntii Rodnei, ABA Somes Tisa, etc. copiii acestora, indrumati de cineva anume, au luat la tinta geamurile celor doua pavilioane. Toate acesteau pe un fond de "indrumare" pe care cineva din afara localitatii a oferit-o la pachet cu oarece hoti de fier vechi, specializati in spargerea fostelor mine si care au desavirsit distrugerea. Astfel dintr-o locatie functionala, careia ii trebuia bransat doar curentul electric, Casa Scriitorilor  s-a tranformat cu repeziciune intr-o ruinata amintire a ceea ce a fost, pina nu demult. Sesizata, politia a cercetat si a cercetat pina a reiesit ca, din "cauze naturale" au fost demontate si furate sobele de taracota, plitele de gatit, au fost smulse prizele, becurile, chiuvetele, toaletele  si tevile pentru apa, au fost furate: vesela, frigiderele, mobilierul, perdelele, lenjeria, paturile si plapumile…

Ulterior, culmea, chiar si Parchetul de pe linga Judecatoria Nasaud a ajuns la aceesi concluzie! Cauze naturale pe toata linia!

Astfel, din adresa remisa Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National rezulta indubitabil ca:

 "Organele de cercetare au mai constatat ca degradarea celor doua corpuri de cladire si a anexei (fosta baie) se datoreaza cauzelor naturale (intemperiilor) si a lipsei de preocupare pentru efectuarea unor lucrari de intretinere/consolidare. (…) Din probele administrate de catre organele de cercetare a rezultat ca deteriorarea imobilelor nu este rezultatul vreunei infractiuni intentionate din partea vreunei persoane".

 

 

In perioada 2014  -octombrie 2015 Casa Scriitorilor a ajuns iarasi platforma de busteni

 Dupa vandalizare si jaf au venit la rind jefuitorii de paduri. Care in complicitate cu autoritatile locale, politie si unii dintre localnici au transformat tot perimetrul statiunii -una dintre cele mai mari suprafete imobiliare din Valea Vinului- in platforma primara pentru depozitarea bustenilor. Astfel incepind cu 2014, cu mici pauze, pina inclusiv duminica 25 octombrie 2015, curtea Casei Scriitorilor a fost folosita ca platforma de depozitare a lemnului de catre un agent economic din Rodna, cu pile la Primarie, pe nume Lazar Ureche. Pe perioada aceasta au mai disparut doi stilpi de sustinere de la pavilionul 1, total 5, s-a mai desavirsit degradarea peretelui dinspre curte a aceluiasi pavilion, s-a accentuat degradarea coltului dinspre sud a pavilionului 2 si a fost arata la propriu curtea statiunii de masinile venite la incarcat si de taf-urile care au carat bustenii din partidele aflate in apropiere. Printre picaturi, pusi de cineva sau din proprie initiativa, pustii mai rasariti din localitate au pus foc din doua puncte pavilionului 1, intr-o simbata seara, catre miezul noptii…Norocul statiunii ca alti copii au observat focul si cu ceva ajutoare a fost repede stins!

 

Este si o veste buna. Procedura de clasare s-a reluat in 2015

 Cu o intirziere care ar trebui imputata Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National BN( ca si lipsa de interes din acesti 4 ani), procedura de clasare a Casei scriitorilor de la Valea Vinului a fost reluata in aceasta toamna, pe 8 octombrie, dosarul acestui obiectiv aflindu-se pe agenda Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice si Culturale de la Cluj. Potrivit istoricului Corneliu Gaiu, dosarul a primit avizul comisiei, urmind ca directia bistriteana pentru protectia monumentelor sa il completeze cu tot ceea ce trebuie pentru a fi inaintat Ministerului Culturii spre finalizarea clasarii.

 

Noata noastra: Directia judeteana ar putea amplasa macar niste camere de filmat, pentru paza monumetului daca tot a catadixit sa reinceapa clasarea, asa ca sa nu arda gazul de pomana pe banii contribuabililor!

 

Florica Dura.

 

 

 

0 comentarii2891 vizualizări28 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0