Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
Ziua Europeana pentru Viata Independenta, prilej de aplecare asupra problematicii dizabilitatii.

Marcam astazi "Ziua Europeana pentru Viata Independenta",o zi importanta pentru toti, de recunoastere a celor mai profunde valori umane, un prilej de regandire si de afirmare a importantei problematicii dizabilitatii, sub aspectul sprijinirii persoanelor cu dizabilitati in dobandirea unei vieti independente in comunitate.

          Romania are peste 700.000 de persoane cu dizabilitati. In pofida diferitelor dizabilitati si a barierelor sociale, toti acesti oameni aspira spre o viata independenta in comunitate, care presupune, inainte de toate, participare sociala, accesibilitate, educatie incluziva, implicare in activitati si munca, accesul la servicii sociale de calitate si, bineinteles, respectarea drepturilor.

          "Respectarea egalitatii de sanse pentru persoanele cu dizabilitati si dobandirea unei vieti independente nu pot fi realizate prin actiuni individuale, ci impreuna cu oameni, societatea civila, institutii si organizatii, printr-un efort comun de construire a unei agende publice care sa aiba in permanenta atentie nevoile si asteptarile persoanelor cu dizabilitati", considera premierul Dacian Ciolos.

          Cancelaria Prim-Ministrului si Guvernul Romaniei, cu ocazia zilei de 5 mai, isi exprima angajamentul fata de sustinerea persoanelor cu dizabilitati in atingerea unei vieti independente, prin:

- Sustinerea demersurilor institutionale pentru implementarea Conventiei Natiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, ratificata de Parlamentul Romaniei;

- Sustinerea procesului de dezinstitutionalizare a persoanelor cu dizabilitati aflate in centrele de ingrijire de tip rezidential si luarea masurilor pentru asigurarea participarii acestor persoane la viata sociala in comunitate;

- Sprijinirea masurilor de accesibilizare a mediului fizic si informational la nevoile persoanelor cu dizabilitati;

- Cresterea mobilitatii, participarii la invatamantul de masa, precum si cresterea ratei de angajare in munca a persoanelor cu dizabilitati;

- Cresterea accesului si imbunatatirea calitatii serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilitati.

 

Biroul de presa.

 

0 comentarii2926 vizualizări05 mai 2016




rss 2.0
rss 2.0