Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 26 Septembrie 2020 - 3318 vizitatori azi
O LACRIMA DE OM.

O lacrima de om bate trotuarul nasaudean, in fiecare dimineata, pana la chioscul de ziare din colt. Asteapta. Priveste incoace si incolo cu ochii-i mici si iscoditori, ca un voievod fara armura. De peste drum, regele Ferdinand I pare sa-l aprobe cu privirea de pe soclu-i inalt. De mai departe, din celalalt capat al parcului, Lupa Capitolina pare invaluita in ganduri, dar pregatita oricand sa ne dezvaluie obarsia.

            Omul iti lasa impresia, cateodata, ca vorbeste singur, iar pentru cine nu-l cunoaste, acest lucru ar putea fi stanjenitor. Dar doctorul Dascal (ce nume predestinat!) cununa de fiecare data fraze mestesugite dintr-un vechi sau viitor discurs, leaga si dezleaga cuvinte ce inalta si innobileaza, dar care, in expozeul sau capata nuante divine.

            "-Ia asculta! imi zise domnia-sa intr-o buna zi. Mi se pare ca in fraza asta nu spun tot ce-as vrea sa spun!" Il privesc admirativ, ii simt "lucrarea"  launtrica. Imi rosteste o fraza.    N-apuc sa-i spun parerea mea. "Aha, aici trebuia sa spun altfel! Asculta! Asa-i ca e… altceva?"

            Privesc lacrima de om din fata mea si-mi vine sa-l urc pe un piedestal si sa-l prezint trecatorilor ca pe un slefuitor de cuvinte mestesugite.

            Neastamparul lui e vizibil. E un neastampar creator. De multe ori, la vreo activitate culturala, se ridica, are privirea atintita undeva, departe, iese, se framanta… si deapana o noua cununie de litere.

            Lacrima de om, care a impanzit judetul si tara cu 37 de statui si busturi, n-a facut avere. Averea lui incomensurabila este formata din corola de statui semanate ca niste giuvaiere pretioase, agatate in salba iubirii de neam si de oameni.

            Modest, fara a epata, doctorul Dascal este un monument de istorie vie, intalnirea cu domnia-sa este o adevarata sarbatoare. Lacrima aceasta de om a trezit in multi dintre noi mandria de a fi roman, de a ne cinsti inaintasii, atat ai nostri, cat si ai celor alaturi de care salasluim pe aceste meleaguri, in aceste vremuri in care aceste valori au ajuns sa fie marginalizate, locul lor fiind luat de pseudo-eroi inventati din care parte bate vantul!

            Acest OM, mic de statura, dar cu o inima cat un vulcan, ramane in istoria Tarii Nasaudului ca o personalitate marcanta, a carui inima s-a cununat cu istoria, si, poate, Dumnezeu il va ocroti si-l va ajuta sa-si intregeasca opera cu noi statui ce vor veghea peste ani si vor aminti de vorbele-i mestesugite.

            In Tara Nasaudului, o lacrima de om a facut si face istorie. E voievodul incontestabil coborator din Cristestii Ciceului si modelat parca din valurile Somesului Mare. De aici i se trage marinimia si forta, ignorarea celor ce fac umbra degeaba pamantului, specialisti in a "baga bete-n roate". Pentru ca domnia-sa este undeva, deasupra, in lumea mirifica a literelor si a istoriei.

 

Radu Baes.

 

Foto - arhiva Bistritanews.ro

0 comentarii4151 vizualizări24 iunie 2016
rss 2.0
rss 2.0