Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 26 Septembrie 2020 - 3526 vizitatori azi
Am strabatut orasul in lung si-n lat.

Mi-am petrecut o zi printre beclenari, inrolandu-ma in grupul romanilor de peste Prut, fata de care am o deosebita admiratie si o buna relatie de colaborare prin intermediul cartii si a Societatilor Culturale ce ne reprezinta -ASTRA si "Limba noastra cea romana".
Ca niciodata, am strabatut orasul in lung si-n lat, am vizitat mai multe obiective - catedrala ortodoxa, o comoara a sufletului, parcul central cu peisaje incantatoare, herghelia, unicat, Baile Figa, Mamaia ardeleana, unde se desfasura Festivalul Celtic, Colegiul National "Petru Rares", o scoala a viitorului, care pretuieste trecutul si promoveaza valorile, primaria, de talie occidentala, unde am sesizat ceva aparte care de fapt constituie subiectul acestui articol.
In sala consilierilor, am avut intalnire cu primarul orasului, un veteran al administratiei locale, un om cu initiative si spirit organizatoric, un om de aleasa cultura care se pare ca imita pe omul de stiinta Eva Curie cu completarile lui Benjamin Franklin, sustinand ideea ca -fara cultura, fara poezie si muzica viata ni s-ar parea pustie si stearpa. Primarul de Beclean da valoare oamenilor de cultura ce au rasarit din solul atat de fertil al Becleanului, asezand pe peretele central portretele a 22 de carturari-istorici, fizicieni, juristi, artisti, politicieni, ce lasa urme adanci alimentandu-ne intelectul nostru cu cunostinte trebuincioase, durabile, oameni ai zilelor noastre, indragostiti de profesiune care au considerat scoala ca ceva serios si util, careia i-a daruit timp si harnicie, avand ca prieten de nadejde-cartea.
Aici am luat contact cu mai multe filozofii ce reprezinta talcul vietii, lumina tuturor orizonturilor, un laborator de sentimente si de solidaritate romaneasca, un rezervor din care poti scoate in permanenta, o invatatura , o experienta, un tezaur de cunostinte, cu noutati in diverse domenii, cu documentare profunda, eleganta si claritate in mii de pagini tiparite. La Beclean, printr-o armata carturareasca am descoperit un intreg ce copleseste si face dovada unei sublime constiinte creatoare, unde fiecare carturar local este invitat sa-si descopere calea spre a-si afla legenda personala.

 

Ioan Mititean.

0 comentarii4186 vizualizări25 iulie 2016
rss 2.0
rss 2.0