Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Sambata 26 Septembrie 2020 - 3110 vizitatori azi
Zborul din august.

Despre actul istoric de la 23 august 1944  vorbesc astazi doar istoricii, iar manualele scolare prezinta elevilor informatii sumare ce abia intrezaresc importanta evenimentului care avea sa schimbe soarta Romaniei si sa scurteze cu cel putin sase luni durata celui de-al doilea razboi mondial.

          Istoria orala vine sa completeze golul creat  in domeniul acestei stiinte,  punand in valoare marturiile celor care au trecut prin aceste evenimente. Un participant activ la razboiul pentru reintregirea nationala a fost avocatul Ioan Lup din Nepos, general de flotila aviatie (r.), plecat de mult in inima capitalei.  Cand venea acasa sa-si vada pe  cei dragi care i-au mai ramas in viata, povestea prietenilor si cunoscutilor despre faptele de arme ale militarilor romani, despre urmarile nefaste ale razboiului , despre suferintele    de care  avuse si el parte.

              Crescut si educat in spiritul dreptatii, ideal pe care l-a imbratisat si pe plan profesional, avocatul Ioan Lup a devenit o personalitate marcanta in acest domeniu. Viata insa, nu i-a oferit numai satisfactii, ci si suferinte. Ramas orfan in preajma primului razboi mondial , Ioan Lup trece printr-o experienta care il va marca toata viata. Devenind ofiter de aviatie, odata cu intrarea Romaniei in razboi, este chemat sub arme. Pregatirea sa de exceptie la care se adauga curajul si spiritul sau de sacrificiu, fac din el un om cu inalte virtuti militare. Nici in aceste momente de grele incercari pentru tara, nu si-a uitat familia de la care nu avea stiri de mai multa vreme. In august 1944,  a trecut cu avionul peste Carpati si s-a indreptat intr-o misiune spre meleagurile natale. Zburand deasupra Neposului, a reperat casa lelei Rodovica,  si dupa cateva raiduri la o inaltime potrivita peste sat, a lasat un plic adresat celor de acasa. A fost un exercitiu greu pe care nu l-a uitat niciodata. S-a intors impacat sufleteste ca de la inaltimea zborului sau  si-a revazut satul sau drag de care il legau atatea amintiri.

               In timpul razboiului, a indeplinit 32 de misiuni, situandu-se printre zburatorii de elita. Intr-una dintre acestea, aviatorul Ioan Lup este ranit grav, dar credinta sa in Dumnezeu si dorinta de a trai l-au salvat  , reluandu-si misiunile de aviator incercat.

               Meritele sale in razboiul pentru reintregirea Romaniei au fost recunoscute de catre regele Mihai si de catre Ministerul Apararii Nationale. Stau marturie in acest sens cele 6 decoratii si 2 medalii care i s-au acordat:

-        Ordinul Virtutea Aeronautica cu Spade, clasa Cavaler;

-        Ordinul Virtutea Aeronautica cu Spade, clasa Prima si A doua Bareta la Crucea de Aur;

-        Ordinul Virtutea Aeronautica cu Spade, Clasa Crucea de Aur;

-        Steaua Romaniei cu Spade si Panglica de Virtute Militara, clasa Cavaler;

-        Ordinul Coroana Romaniei cu Spade si Panglica de Virtute Militara, clasa Cavaleri;

-        Crucea de Fier clasa a doua;

-        Medalia Crucea comemorativa - 50 de ani de la incheierea razboiului;

-        Medalia comemorativa a Federatiei Statelor Ruse.

               Dupa incheierea razboiului, Ioan Lup s-a numarat printre vajnicii luptatori ai rezistentei anticomuniste pentru care a avut de suferit multa vreme. Cativa ani de detentie si apoi  persecutii care s-au tinut lant, dar a reusit treaca cu succes peste ele, nu fara sa-i lase rani adanci in suflet. A fost terorizat si prigonit pentru ideile sale democratice. Ani la rand si-a gasit refugiul in preajma locurilor natale sau in altele, numai de el cunoscute. Era omul care stia foarte multe, vorbea calm si cu intelepciune, purta in suflet acea  dragoste netarmurita  fata de oameni si se gandea mereu la fericirea intregii tari.

               Imediat dupa revolutia din decembrie 1989, Ioan Lup devine senator si detine functia de vicepresedinte al Biroului Permanent al Senatului Romaniei. In timpul mandatului sau este preocupat de rezolvarea problemelor apararii nationale si isi aduce o contributie importanta la realizarea si adoptarea Legii veteranilor si a vaduvelor de razboi. In aceasta perioada a fost avansat la gradul de general in rezerva, flotila aviatie.

            La implinirea varstei de 90 de ani, Consiliului Local Feldru i-a acordat titlul de "Cetatean de onoare’’, iar strada principala din Nepos poarta numele generalului "IOAN LUP’’. El s-a numarat printre acei putini oameni care si-au vazut visul implinit, acela al unei Romanii democratice.

 

    Mircea Darosi

0 comentarii4473 vizualizări24 august 2016
rss 2.0
rss 2.0