Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Perisor (Curtuius), colt de rai.

Prin bunavointa col. Petre Vlasin din Dej, fiu al satului, am ajuns in satul Perisor, comuna Zagra, de Sfanta Marie Mica, impreuna cu un grup de condeieri membri in Liga Scriitorilor Romani: Raveca Vlasin, Lucretia Mititean si Floarea Ples, presedinta Astrei Nasaud, spre a participa la Hramul Sfintei Biserici, o traditie crestineasca a locului ce se transmite din generatie in generatie ca o sarbatoare a crestinatatii.
Am intrat in satul Piatra, am cotit spre dreapta si am urcat pe un drum asfaltat, pe care cu ani in urma erai obligat sa incalti cizme de cauciuc. Iata ca a sosit timpul sa intram intr-un sat de talie europeana, intr-un sat cu oameni harnici, buni crescatori de animale si lucratori iscusiti ai pamantului. Nu am vazut pe tot traseul nicio parcela nelucrata. Multe parcele cu trifoi si lucerna, multe clai, livezi, in care domina NUCUL. Asa ca pe drept cuvant satul Perisor poate fi numit SATUL NUCULUI, care simbolizeaza trainicie, viata lunga si recolte bogate.
Aproape in fiecare curte am vazut masina, tractor si alte masini agricole, case noi cu arhitectura moderna care te indeamna sa spui cu tarie ca Perisorul este SAT EUROPEAN. Meritul primarului de Zagra, prezent la Sfanta Liturghie care prin tot ce face schimba fata comunei. Mi-a spus ca mai are inca multe de facut in sat, extinderea retelei de apa, asfaltarea strazilor laterale, podete, santuri de scurgere. La toate le va veni randul, dar momentan si-a indreptat atentia spre satul Alunis, pregatind camasa asfaltica.
Arata foarte bine scoala, caminul cultural si in mod special Sfantul Locas de Inchinaciune, pastorit de vrednicul parinte FLORENTIN MOLDOVAN, care a facut multe pentru sat. A facut lucrari ample de consolidare a bisericii, a resfiintit biserica, care e ca o bijuterie, a inaltat Casa parohiala de tip urban, s-a angajat impreuna cu doamna preoteasa in vaste actiuni de cercetare finalizate cu monografia satului in doua volume, a sprijinit edificarea unui monument al eroilor, pe care domina versurile poetei Raveca Vlasin, fiica a satului dupa sot. A creat in sat o unitate crestineasca ortodoxa puternica, nefiind aici alte confesiuni, toti satenii sunt convinsi ca inafara bisericii nu exista mantuire, asa cum a spus parintele Maftei din Chiuza in cuvantul de Invatatura, prezent la Sfanta Liturghie alaturi de ginerele dansului, preot la Spitalul din Beclean. Din soborul de preoti am sesizat un alt fiu al satului, preotul Alexandru Brici de pe Valea Bargaului avand alaturi pe fiul sau, student la teologie care a incantat din strana credinciosii prin vocea sa plina de har. Si preotul din satul carturaresc Dumbravita a raspuns invitatiei preotului paroh, ca prieteni si buni vecini, care colaboreaza si se completeaza reciproc.
Perisorenii, oameni ospitalieri au scos mesele in curte bucurosi ca sunt multi la masa si oaspetii vor duce mai departe mesajul crestin peste zarile senine ale sufletului de la aceasta sarbatoare a bucuriei, a nadejdii si a crucii noastre pe care trebuie s-o pastram pana la capat si sa nu lasam dezbinarea sa se napusteasca asupra noastra.
Pricesnele interpretate de corul bisericii au adus farmec, frumusete si incantare printr-un limbaj concentrat al afectivitatii, al rimei si ritmului. Frumusete de fond si expresiune.
Prin sarbatoarea crestineasca de la Perisor am pasit in hotarul astronomic dintre vara si toamna intr-un moment in care se da startul lucrarilor agricole de toamna si noul anotimp incepe sa intre in drepturi.

 

Ioan Mititean.

0 comentarii2968 vizualizări19 septembrie 2016




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0