Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 29 Martie 2024 - 14587
PUTEREA SIMBOLURILOR.

Traim intr-o lume conexa si complexa. Informatiile au acum suporturi tehnice de circulatie de mare viteza si patrund in toate mediile. Libertatea de miscare a cetatenilor pune in contact, zilnic, oameni din toate colturile lumii. Ei fac parte din diferite culturi si civilizatii. Oamenii au diferite credinte, opinii, convingeri si adopta atitudini diferite fata  de semeni, lucruri, fapte, intamplari. In mentalul lor au diferite reprezentari, simboluri si dau sensuri si semnificatii diferite lucrurilor. Pentru ca oamenii sa nu produca un climat ostil sau  conflictual, au nevoie de cunoasterea si intelegerea celuilalt. Un fapt, gest sau o atitudine neadecvate, pot provoca reactii individuale, sau de cele mai multe ori, colective cu consecinte necontrolabile. Asa a fost de curand gestul unui pastor din SUA care a dat foc in public, unui exemplar din Coran. Gestul a inflamat lumea musulmana si a determinat acte de violenta fata de personalul ONU din Afganistan. Un  militar roman - Filaret Motco -  a cazut victima la mii de kilometri fata de locul unde pastorul a aprins simbolul credintei musulmane si tot la mii de kilometri fata de tara sa. Este o dovada ca fiecare dintre noi avem obligatia de a ne comporta in asa fel incat sa nu ne punem in primejdie conationalii nostri. Popoarele lumii se identifica cu simboluri. Aceste simboluri sunt sacre pentru ele si trebuie respectate pentru ca, astfel, respectam identitatea lor. Sunt recente cateva cazuri cand gesturi individuale au determinat reactii colective sau statale. Caricaturile unui cetatean norvegian cu trimitere la Profetul Mahomed, au determinat demonstratiile a 3.000 de oameni la OSLO si reactia diplomatica a lumii musulmane. Daramarea unei statui ce reprezenta un soldat rus in Estonia, a lasat aceasta tara fara sistemele informatice pentru cateva zile.

La noi in tara au fost discutii aprinse in legatura cu amplasarea grupului statuar ce reprezenta militarii unguri, dusmanii romanilor in Revolutia de la 1848 din Transilvania. Discutii aprinse au fost si in legatura cu amplasarea statuilor Maresalului ANTONESCU. Denumirile pietelor si strazilor au sensuri si semnificatii la nivel local si national si de cele mai multe ori se fac dezbateri publice. Conturul hartilor si impartirea territorial- administrativa, ating mentalul colectiv si creaza sensibilitati. Statul, prin reprezentantii sai, trebuie sa gestioneze corect simbolurile si sa  vegheze la mentinerea unui climat de siguranta pentru cetatenii sai. Statul roman este acum un stat electoral, cu un orizont temporal ingust, ce nu depaseste ciclul alegerilor, care vinde si cumpara sentimentele, credintele si simbolurile. Statul roman a uitat ca semantizarea spatiului public este o problema de identitate nationala

Statul roman interzice amplasarea statuilor MARESALULUI  ANTONESCU, dar admite amplasarea grupului statuar la Arad si a lui Albert Vass in Odorheiu - Secuiesc. Admite ca pe teritoriul national sa se plimbe orice caine de pripas si sa  faca adunari publice in care sa fie atacata Constitutia ROMANIEI. Tolereaza gesture, ca ale europarlamentarului Tokes, de a jigni ZIUA NATIONALA a ROMANIEI, sau de curand, gestul spanzurarii si aprinderii simbolului Revolutiei de la 1848 - AVRAM IANCU.  Oare n-ar trebui sa ne dea noua, cetatenilor, de gandit atata toleranta ? PANA CAND, CATILINA, VEI ABUZA DE RABDAREA MEA ?

Iata o intrebare pentru toti cetatenii normali. O mostenim de la cetatenii ROMEI antice.

 

Col. (rez) Ioan Gaftone

 

0 comentarii2919 vizualizări09 aprilie 2011




rss 2.0
rss 2.0