Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 25 Februarie 2020 - 5042 vizitatori azi
Scrisoare deschisa catre Klaus Iohannis.

Sergiu Andon, scrisoare deschisa catre Klaus Iohannis. "Foarte gresit, foarte periculos si grav anticonstitutional". Avocatul Sergiu Andon atrage atentia asupra unei parti a discursului presedintelui Klaus Iohannis, trecuta neobservata, dar extrem de grava. Iata scrisoarea deschisa adresata de catre avocatul Sergiu Andon presedintelui Klaus Iohannis: 

"Scrisoare deschisa adresata Domniei Sale Domnului

                                              KLAU S WERNER IOHANNIS,

                                                     Presedintele Romaniei

                            Excelenta,

Profesez de 56 de ani dreptul, fiind succesiv procuror, publicist in tematica justitiei, avocat, deputat. Cu aceasta experienta, cunoscuta public, va adresez scrisoarea de fata.

 Ma mai indreptateste faptul ca v-am votat. M-ati dezamagit, insa data fiind alternativa din 2014 nu-mi reneg optiunea.

Sunt foarte, foarte ingrijorat de abordarea temei deosebit de importante a independentei justitiei in cuvantarea Domniei Voastre la recenta sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii. Probabil ca membrii Consiliului nu au reactionat politicos dar ferm fiind siderati de cele auzite. Probabil ca asociatiile profesionale ale magistratilor nu au reactionat tocmai pentru ca nu se simt independente fata de Presedinte. Probabil ca acea parte din societatea civila care va critica deobicei a retinut numai referirile prea ostentative la anumiti lideri politici, precum si incitarea magistratilor sa intre in galceava publica. In opinia mea, nu acele pasaje merita atentie.

Partea periculoasa, cu adevarat nociva, s-a strecurat drapata in frazele aparent bineintentionate de la inceputul discursului.

Chintesenta mesajului rezida in doua propozitii din care se ramifica intreaga retorica:

  • "Sistemul judiciar singur nu are cum sa-si pastreze independenta".

  • "sistemul judiciar nu se poate izola".

Foarte gresit, foarte periculos si grav anticonstitutional, Domnule Presedinte !

Organizarea statului de drept de la revolutia engleza si de la Jean Jacques Rousseau incoace se bazeaza tocmai pe ideile ca sistemul judiciar trebuie etanseizat fata de celelalte puteri si institutii, ca  isi pastreaza singur independenta.

Le regasiti in Legea fundamentala a statului nostru.

Constitutia are o redactare simpla, foarte accesibila. Unii preiau cuvintele ei ca pe vorbe oarecare pentru retorica politicianista. Dar fiecare vocabula a legii fundamentale are sens exact care trebuie inteles si respectat. Independenta justitiei este consacrata in Constitutia Romaniei prin doua texte fundamentale pe care le-ati nesocotit prin tezele Domniei Voastre.

Articolul 124 alineatul (3) consacra:

"Judecatorii sunt independenti si se supun numai legii".

Iata cheia independentei! Nu ati rostit nimic ce sa aminteasca de principiul fundamental ca judecatorii se supun numai legii.

In schimb ati recurs la fraze remanente din tenebrele gandirii bolsevice. Va spun ca unul care am trait sub cinci dictaturi. Teze ca "intregul aparat de stat, toate institutiile statului (...) sa se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar in a ramane independent" decurg din gandirea lui Andrei Ianuarevici Vasinschi impusa cu tancurile. El asemana aparatul de stat cu o masinarie in care justitia era si ea o "parghie". Intr-un stat de drept, independenta justitiei nu presupune ca institutiile celelalte "sa se implice" in treburile instantelor, ci sa nu se implice.

Obliga la aceasta abtinere un alt principiu fundamental, consacrat prin articolul 1 alineatul (4) din Constitutia Romaniei, pe care de asemeni l-ati ignorat:

"Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor- legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale".

Separatie si echilibru atat prevede Constitutia, Domnule Presedinte! Nu "o colaborare loiala cu toate institutiile si autoritatile statului"! Sintagma "colaborare loiala" e uzitata mai mult de Serviciile secrete (S.I.E. a avut-o o perioada ca deviza: Semper fidelis). Serviciile secrete sunt necesare, trebuie intarite, atat prin colaborare loiala cat si prin responsabilitate loiala, insa justitia are o alta deviza: Fiat iustitia pereat mundus! Pentru aceasta, judecatorii aplica legea, "colaborand" numai cu propria stiinta si constiinta, supusi "numai legii" cum spune Constitutia.

Anii trecuti a fost o persoana dintre judecatori care, intr-un moment de exaltare, s-a declarat de aceeasi parte a baricadei cu procurorii. Urmarile erorii s-au vazut in starea generala a actului de judecata, in scaderea increderii populatiei in dreptate si in criza de dependenta a justitiei pe care o abordati acum.

Problema imixtiunilor e o inselatorie lansata de omul politic care a subminat cat a putut independenta justitiei. Nimeni nu are cum sa influenteze actul de justitie decat Presedintele - care numeste judecatorii - si institutiile care ii pot santaja "legal". Pentru ceilalti e imposibil. Oricat s-ar vitupera in cadrul liberei exprimari, de asemeni garantata de Constitutie, magistratul are conditii sa ramana impasibil. Independenta ii e asigurata de statutul de inamovabilitate, care este real, darsi de obligatia de a se conforma numai legii, nu "colaborarilor loiale".

Vorbele frumoase pot fi fruct otravit pe tipsie de argint. Adevarul sta in principii, iar principiile trebuie sa fie sacre. Suveranitatea nationala, ordinea de drept sunt deziderate supreme. Dar ele trebuie asigurate numai in cadrul constitutional strict, nu prin retorica lejera urmata de perturbari in echilibrul puterilor. Anticoruptia nu justifica incalcarea Constitutiei, dupa cum    - la vremea ei - lupta de clasa nu a justificat dictatura.

Sper ca ideile combatute prin prezenta scrisoare nu va apartin. Pe semne ca v-au fost induse de sfatuitori incompetenti sau de rea intentie. Feriti-va de ei ! Fiti independent si supuneti-va numai legii, ca judecatorii. Metaforic se si spune ca functia de Presedinte al Romaniei este si cea mai inalta magistratura a tarii. Dar nu peste justitie, care este si trebuie sa ramana putere separata.

 

Cu bune intentii,

              Av.Sergiu ANDON

Fost presedinte al Comisiei juridice, de disciplina

        si Imunitati a Camerei Deputatilor".   
0 comentarii6167 vizualizări04 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0