Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 28 Martie 2024 - 14587
DRUM BUN DOAMNA INVATATOARE.

Pasarea cu colt de rubin (cum spunea Labis) a rapit-o fulgerator pe colega noastra  LIVIA POP, nascuta Plaian, o dascalita model, care toata viata a vegheat la mentinerea prestigiului scolii si a slujitorilor ei.

     S-a stins o flacara vie, luminand pe altii, cum spunea vestitul pedagog Visarion Roman, s-a stins o dascalita cu o voce calma, calda si blanda ca un balsam al omeniei, s-a stins un om legat de Nasaud cu toata fiinta sa, care in lectiile sale vorbea copiilor despre strabuni, despre oamenii de ieri care au investit in cultura romana, carturari care nu au luptat pentru gloria personala ci pentru gloria geniului uman, ca dovada  Doamna Livia a fost solidara cu istoria prin vointa si  credinta.

      Ultima sedinta metodica a tinut-o duminica 12 februarie 2017, o zi cu soare, ca o zi de adevarata primavara, o activitate metodica ce s-a desfasurat mai altfel, o lectie deschisa cu participarea unor dascali de la catedra Omeniei, parinti, fosti elevi, rude, prieteni, avand ca tema  "Secvente de viata" referat sustinut de data aceasta de preotul paroh Lucian Greab, un bun pedagog, ce a insistat asupra valorii de cunoastere, asupra rodniciei activitatii sale in cele peste patru decenii de slujire cu competenta a scolii. Doamna invatatoare Livia a adunat in frumoasa sa cariera, zi de zi, noi valente educative, noi forte creatoare, un mare tezaur uman cu care scoala nasaudeana s-a mandrit, fiind un bun exemplu de conduita civica, facand din meseria de dascal o veritabila pasiune.

     Meritoriu este faptul, ca a fost preocupata  nu  numai sa transmita cunostinte elevilor prin lectii de calitate, dar si prin modelarea de caractere, prin mesaje umaniste, de respect pentru conditia umana, pentru calitatea vietii, ca elevii sa se poata forma si afirma.

     Remarcabila sa activitate didactica a fost rasplatita prin aprecierea parintilor prin recunostinta forurilor tutelare, acordandu-i distinctii, medalii si premii bine meritate, unui dascal special, apreciat de cei din jur. O daruire didactica care nu poate sa apara decat dintr-un spirit  luminat si un suflet mare, o daruire care a devenit in cele din urma un veritabil apostolat, daruind fara rezerve ceea ce a adunat in spirit in decursul anilor.

     A plecat la loc cu verdeata, un model de dascal, demn de urmat, care a pus in prim plan munca si daruirea profesionala, ajungand pe inalte trepte ale succesului didactic, cu o impresionanta activitate la catedra, nu doar ca titular a unui post, ci dedicata predestinat pentru profesia de dascal. Intra la lectii cu o privire blanda, cu o voce placuta, bine cumpanita, cu o exprimare docta, exacta si cu accentuari de nuante care subliniau esenta actului cunoasterii.

     Adio draga colega, rasplata ta va fi in inimile noastre, ale nasaudenilor si a celor pe care i-ai format si le-ai revigorat constiinta.

 

          Ioan Mititean .

 

0 comentarii3073 vizualizări14 februarie 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0