Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 23 Februarie 2020 - 3528 vizitatori azi
Scrisoare deschisa presedintelui Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu.

Domnule presedinte, critic literar si etc, nu cred ca are vreo importanta pentru dumneavoastra faptul ca  sunt scriitor si jurnalist, dar  neafiliat USR, deoarece, din motive personale nu sunt inca interesat de aceasta calitate. Va scriu , asa cum as scrie unui frate mai mare, desi, sunt convins,  ca nu veti agrea aceasta formula.

 Putin important! Domnule presedinte, poate ca stiti, daca nu stiti aflati acum ca intr-un sat al comunei Rodna, judetul Bistrita-Nasaud, Romania, exista o Casa a Scriitorilor. E vorba de localitatea Valea Vinului, acolo unde, in urma cu niste ani, mai multi desigur, domnule presedinte, au poposit Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, George Cosbuc, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, dar si Ana Blandiana sau Andrei Plesu. Va informez ca ruinele de astazi apartin Uniunii Scriitorilor din Romania, casa fiind construita cu mult inainte de 1900. Imobilul  are doua cladiri de o frumusete rara, care au apartinut in trecut Casei Regale, fiind construite in stilul hotelurilor elvetiene.

 La aceasta ora, vorbim despre niste imobile ajunse aproape ruine si, transformate de unii si altii fie in WC public, fie in garaje, fie in depozite de cherestea, adica in orice altceva decat in spatii unde sa se recreeze scriitorii. Aici  a mai locuit chiar si Dimitrie Gusti in perioada in care a facut cercetari iar membrii familiei regale si-au petrecut multe vacante de vara, impresionati de izvoarele cu ape minerale dar si de frumusetea zonei.

 Se pare ca imobilul de  la Valea Vinului a apartinut unui grof maghiar insa dupa nationalizare, impresionat de peisaj si indragostit zona, Mihail Sadoveanu, la acea vreme presedintele al Uniunii Scriitorilor din Romania, a cumparat imobilul in favoarea statului roman, care ulterior l-a concesionat Uniunii. Astfel, complexul a devenit casa de odihna si recreatie a scriitorilor.

 Am inteles, domnule presedinte ca ati fi ajuns la concluzia ca respectivele cladiri nu ar avea valoare, fiind mult prea departe de Calea Victoriei, nr. 133, sector 1, Bucuresti, concluzie la care a ajuns si "amicul meu politic" , fostul vicepresedinte al PNL si ministru al Economiei, fost lider al UFD, Varujan Vosganian, care a spus urmatoarele: "Puteti sa uitati de Valea Vinului. Nu putem sa o reabilitam. Cheltuielile sunt prea mari. Vremurile in care scriitorii mergeau in astfel de locuri sa creeze, au trecut, din pacate. Nu am primit nici o sustinere din partea autoritatilor de aici".

Nimic mai fals!

In acest caz, domnule presedinte, daca tot nu mai aveti nevoie de ruinele de la valea Vinului, poate, zic eu, poate veti reusi sa cedati tot ceea ce este acolo primariei comunei Rodna, primarul actual, Valentin Grapini, avand atat solutii tehnice dar si financiare pentru reabilitarea intregului complex si declararea vaii Vinului drept statiune turistica de interes local.

Mai mult, domnule presedinte, primarul Valentin Grapini spune ca dupa reabilitarea respectivului complex turistic, el va fi pus si la dispozitia scriitorilor sau ar putea gazdui tot felul de evenimente culturale la care ati putea participa dumneavoastra sau alti sefi din USR, ca tot ati fost la Bistrita, iar eu chiar v-am audiat vorbind despre ROMANIA LITERARA dar si despre problemele cu care se confrunta scriitorul roman.

Asadar, domnule presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, dati dovada de corectitudine si amabilitate, si, procedand conform legislatiei in vigoare, transmiteti proprietatea pe care o detineti asupra ruinelor de la Valea Vinului catre primaria comunei Rodna, comunitate care a anuntat ca poate si are posibilitatea financiara de-a salva de la pieire o parte "mica" a istoriei literare din Romania.

 

Cu stima si consideratie,

Alin Cordos, jurnalist si scriitor neafiliat

0 comentarii7028 vizualizări17 februarie 2017
rss 2.0
rss 2.0