Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 23 Februarie 2020 - 4286 vizitatori azi
S-a stins din viata cel mai longeviv dascal din Nepos.

Se intampla ca scriem si vorbim despre oamenii de certa valoare culturala si sufleteasca,  sa le apreciem faptele savarsite in viata, abia dupa ce ne despartim de ei. In saptamana luminata, a trecut la cele vesnice profesorul de biologie, Iacob Rus, un veritabil dascal al Scolii din Nepos, cel care a fost atat de aproape de implinirea unui veac pe drumul vietuirii sale. L-am admirat pentru dragostea lui  fata de profesia pe care si-a ales-o si pe care si-a exercitat-o in mod exemplar, dar si pentru felul sau de viata dupa pensionare. Si-a facut din gradina casei o adevarata sala de clasa, un laborator de experimentare, unde vorbea cu plantele pe care le cultiva, ca si cu proprii sai copii. L-am vazut tarandu-se pe genunchi sa intretina plantele,  sa le manmgaie, sa faca tratamente fitosanitare, sa masoare si sa alinieze dupa sfoara fiecare strat, sa aplice ca la carte tot ce invatase despre tehnologia agricola. L-au admirat si oamenii din sat, pentru omenie si pentru pasiunea pe care Dumnezeu i-a daruit-o, devenind pentru ei  un model de gradinar vestit. Acum s- a dus in gradina Edenului si cu siguranta se va bucura de frumusetea gandului frumos si curat pe care l-a avut in viata. Ne va zambi si de -acolo prin florile sufletului sau pe care le va cultiva.

       S-a nascut la 20 august 1922 in comuna Rebra, dar prin casatoria Domniei sale cu invatatoarea Elvira, fiica preotului Petru Tofan,  se va stabili in Nepos. Trecut prin scolile nasaudene si apoi prin institutiile de invatamant superior, ajunge profesor de biologie, desfasurandu-si activitatea in catevaunitati scolare, intre care :  Bistrita, Sangeorz-Bai, Ilva Mare si Nepos, unde a fost numit si in functia de director. Pentru rezultatele bune obtinute in aceasta munca, Iacob Rus a fost promovat in anul 1959 la conducerea Sectiei de Invatamant al raionului Nasaud, timp de doi ani, dupa care s-a intors la catedra la Scoala din Nepos, unde la ramane pana in anul 1983, cand se pensioneaza.

       Profesorul Iacob Rus a trecut si  printr-un exercitiu al incercarilor care s-au abatut asupra tarii.

In perioada stapanirii maghiare, in 1942 este nevoit sa se refugieze in Romania si se inroleaza voluntar in armata romana, fiind repartizat la Regimentul al III-lea graniceresc din Sibiu. A fost combatant pe frontul de Est, in zona Iasi, acordandu-i-se decoratia "Barbatie si Credinta cu Spade", " Crucea Comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial’’ si "Emblema de Onoare a Armatei Romane’’. In ziua de 20 august 1944 a cazut prizonier si, pentru a nu fi dus in lagarele sovietice a acceptat sa se inscrie in Divizia de Voluntari Romani "Tudor Vladimirescu". In noua situatie, repartizat intr-o patrula de cercetasi, a trecut muntii si a ajuns pana la Sighet. Dupa razboi, isi rea activitatea la catedra si are preocupari de cercetare stiintifica, publicand lucrari de specialitate, intre care: "Diverse curiozitati stiintifice din geografía fizica generala"tiparita in anul 2015 si"Originea si intelesul unor cuvinte intalnite in biologie si geografía fizica"in anul 2016. A trait 95 de ani, cu bucuria unei vieti implinite.

       In aceste triste  momente , prietenii si cunoscutii celui care a fost omul drag si iubit, aduc sincere condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Mircea Darosi

0 comentarii7546 vizualizări19 aprilie 2017
rss 2.0
rss 2.0