Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 25 Februarie 2020 - 5682 vizitatori azi
SCOALA ... CA LA MAMA ACASA !

Este arhicunoscuta lectia despre...."cei sapte ani de acasa"! Cand ceva nu se potriveste cu gandurile noastre, cand cineva iese din tiparele bunului simt, se obisnuieste folosirea frazei care face trimitere la cei sapte ani de educatie primara. Acea educatie primita pe prisma casei,  in ocol, sau pe ulita satului.

                    Astazi, ocolul transformandu-se in parcul orasului, ulita in bulevard, iar prispa casei in casa scarii de la bloc, tot mai rar ne intalnim cu cedarea scaunului unui batran la policlinica , ori in mijloc de transport, ca sa nu mai vorbim despre situatii de darea exterioara a respectului celui caruia i se cuvine.

Sunt aspecte ale modernismului care ne-a invadat, sa fie oare rezultatul timpului care  potrivit latinilor...irreparabile fugit??

                    Avem puterea (oare) sa ne ridicam pe verticala vietii noastre si sa afirmam cu voce tare ca am bagat pe maneca pana si cei sapte ani de acasa?

Recunoastem halul in care am ajuns ca tara membra a UE, dar nu vrem sa uitam traditia de secole a crestinului educat in frica creatorului si a respectului pentru tot ceea ce misca, tot ceea ce ne inconjoara. Ne ancoram totusi in trecutul simplu si aducator de liniste, ca o ultima dovada a celor sapte ani de acasa.

                    Astazi totul se roteste in jurul unei saorme, a unei cafelute aburinde, oferita de o cunostinta care ne invita chipurile, la o cofetarie la un schimb de parole. Ei bine, nici macar acest gest nu este implinit astazi ! Pe banca in parc, pe scaun la cofetarie , ori in holul cinematografului, consumam megabites, seminte de bostan si nervii celor care intamplator sau nu, se gasesc prin preajma.

                   Or fi aceste semne sfarsitul unui sistem , sfarsitul unei epoci in care cartea a fost asezata la temelia educatiei?

       Oare asa incepe sfarsitul lumii?

 

              Valeriu Codarcea.

0 comentarii5495 vizualizări12 mai 2017
rss 2.0
rss 2.0