Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Luni 06 Iulie 2020 - 7380 vizitatori azi
Nu desfiintarii Liceului forestier!

Pe ordinea de zi a Consiliului local care va avea loc in 29 iunie este un proiect de Hotarare a Consiliului Local de trecere ale unor cladiri ale Liceului forestier din proprietatea municipiului Bistrita in proprietatea judetului.
Toate ar fi bune in cazul in care CJ si-ar propune dezvoltarea invatamantului profesional pentru pregatirea specialistilor in prelucrarea lemnului de care firmele de profil din judet duc lipsa. Dar nu acesta este scopul de preluare a acestor cladiri, ci de a le schimba destinatia.
Acum, cand toata lumea a constatat prostia facuta prin desfiintarea scolilor profesionale, cand firmele care fac productie sau prestari de servicii se plang ca nu mai gasesc forta de munca calificata, nu putem accepta sa ciuntim dotarea uneia dintre unitatile scolare cu un foarte bun potential de dezvoltare.
Situatia de la Liceul forestier este complicata, intr-adevar, acum nu pregatesc muncitori calificati si se impune o analiza serioasa a viitorului acestei scoli. Din informatiile pe care le am, scoala are in dotare utilaje moderne pentru atelierele scoala, dar acestea, paradoxal, nu functioneaza, din doua motive: nu au spatiu adecvat unde sa monteze acele utilaje si nu au maistru instructor.
Aceste doua "pretexte" pot fi surmontate usor. Cladirile pe care le doreste CJ sa fie remodelate sau sa se construiasca o cladire noua pentru atelierul scoala. Daca nu ajunge terenul celor doua locatii ale liceului (de pe str. Gavril Tripon si Zefirului) exista teren liber in apropiere, in incinta fostei centrale termice. Personalul de specialitate ar trebui sa fie asigurat de firmele ce au nevoie de mana de lucru calificata in domeniul prelucrarii lemnului.
In proiectul de dezvoltare a invatamantului profesional in domeniul prelucrarii lemnului trebuie atrase comunele din judet din zona de deal-munte, Consiliul judetean si firmele prelucratoare a lemnului. Desi avem experienta negativa cu doua Asociatii de dezvoltare intercomunitara, totusi aceasta este solutia pentru a demara un proiect foarte necesar judetului, atat firmelor de prelucrare a lemnului sau pentru prestari servicii de tamplarie pentru populatie, dar si multor tineri care pot dobandi o calificare concreta. Una dintre cladirile dorite de CJ este internatul scolii. Unde vor mai fi cazati elevii care provin din alte localitati. Aceasta scoala tocmai acestor copii trebuie sa li se adreseze!
Un concitadin al nostru, dl.Walter Born, cetatean german stabilit de multi ani la Bistrita, s-a oferit sa faca legatura cu o scoala profesionala din Germania de unde se poate lua modelul pentru relansarea invatamantului profesional pentru prelucrarea lemnului la Bistrita.
Aceasta unitate scolara, actualul Liceu forestier, are sansa de a deveni la fel de cautata si apreciata precum Scoala profesionala Germana Kronstadt din Brasov unde concurenta la admitere a ajuns la 3-4 candidati/loc. Ar fi o mare sansa si pentru copiii din judetul nostru de a se califica intr-o meserie necesara pe piata muncii si a nu-i mai "amagi" cu perspectiva unei cariere academice pentru toti. Experimentul pe cateva generatii de copii si parinti pacaliti trebuie sa inceteze.
Acelasi lucru trebuie facut si la Liceul agricol. E mare nevoie de specialisti si pentru agricultura.

De aceea nu pot sustine desfiintarea Liceului forestier, dar voi sustine transformarea unitatii scolare intr-o performanta scoala de meserii!


 

Adrian Florin Chereji. 

 

0 comentarii4753 vizualizări19 iunie 2017
rss 2.0
rss 2.0