Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Marti 07 Iulie 2020 - 12234 vizitatori azi
Vocea critica a lui Andrei Moldovan.

Prezenta cumpatata si inteligent orientata in  critica literara  este  semnul  afirmarii  lui Andrei Moldovan in arealul nostru cultural. Noua sa carte intitulata" Consemnari critice’’, aparuta in acest an la Editura "Cartea Romaneasca’’ este o radiografie a permanentelor in domeniul conceptului despre frumos. Autorul si-a grupat textele in opt capitole  pentru a  pune in evidenta teme majore  : Orizonturi ale teoriei si istoriei literare, Dimensiuni ale criticii literare, Prozatori si dramaturgi, Spatii lirice, Tulburari poetice, Poeti tineri, Editii, Literatura de frontiera. In paginile acestei carti se gasesc analize, teorii, argumente, interpretari si judecati de valoare, prezentate intr-un stil academic, datorat obiectivitatii sale stiintifice si literare la baza careia se afla o bogata sursa informationala.

         Volumul se deschide cu un studiu deosebit de interesant, intitulat "Spre o posibila dezbatere : generatiile in literatura ’’ in care, criticul Andrei Moldovan pune in valoare ideile a doua personalitati ce apartin unor literaturi din epoci diferite  : Gheorghe Perian si Julius Petersen, filolog german (1848-1941). Amandoi fac apel la studiile elaborate de-a lungul vremii despre ideea de generatie literara,  de conflict intre generatii, schimburile dintre generatii, despre rolul generatiilor in literatura, etc, cu reflectii asupra unor opinii, evaluari  si propuneri privind abordarea acestei teme. In sprijinul acestui exercitiu teoretic, Gheorghe Perian apreciaza utilitatea studiilor elaborate de Mircea Vulcanescu, Tudor Vianu, P.P.Negulescu, Mircea Martin, Mioara Apolzan, Nicolae Manolescu, fiind convins ca "acest subiect atat de framantat in critica romaneasca duce lipsa de o abordare exhaustiva, sub forma unui tratat’’. Urmarind cu o deosebita atentie, atat studiul lui Gheorghe Perian, cat si cel al lui Julius Petersen, criticul Andrei Moldovan  considera ca este necesar sa se gaseasca raspunsuri la cateva intrebari si anume : " daca exista o generatie noua, a devenit limba noastra mai bogata cu aceasta generatie ? In ce masura influenta optzecismului se extinde si asupra generatiilor literare ce au urmat ? Sunt posibile acum coeziuni generationale ? In ce mod am putea vorbi astazi de o globalizare si la nivelul generatiilor literare ?’’.   Analize pertinente si meticuloase intalnim in acelasi capitol, in care, discursul argumentativ este insotit de o evaluare sintetica a studiilor  critice, elaborate de Ion Simut -Vamile posteritatii, Cornel Ungureanu- Istoria secreta a literaturii romane, Calin Craciun - Etnocritica, Nicolae Steinhardt si socialismul. Andrei Moldovan nu este numai un comentator scrupulos care constata pozitia acestor autori in domeniul criticii literare, ci si problematizeaza, are opinii transante si bine asezate. Ca sa convinga temeinicia unor idei, apeleaza intr-un mod original la citatele cele mai potrivite, lucreaza pe text, ca la catedra. Aceasta demonstreaza profunzimea studiului sau asupra operelor puse in discutie. In atentia  autorului bistritean al lucrarii" Consemnari critice" se afla si tinerii critici universitari, care pun in lumina studii teoretice indraznete, precum Mihaela Ursa, dar si fostul elev al liceului nasaudean Ion Oarcasu.

         Sub lupa de critic literar a lui Andrei Moldovan se afla acele carti cu deplina viabilitate in literatura, iar diagnosticul sau este mereu in favoarea autorului.Un spatiu de tipar privilegiat este acordat unor scriitori ca Pavel Dan, Radu Mares, Ion Grosan, Niculae Gheran, Radu Tuculescu, ale caror opere isi gasesc o profunda analiza, fara prejudecati ori sublinieri nefondate. Cu un deosebit simt analitic abordeaza si dramaturgia lui Dumitru Radu Popescu, pe care il asaza in "familia poetilor tragici’’. Pozitia constanta in aprecierea oricarei opere literare il situeaza pe Andrei Moldovan pe treapta criticilor exigenti, fermi si vajnici aparatori ai adevaratelor valori culturale. El isi arunca ancora si in arhipelagul poeziei, descoperind identitatea lirica a creatorilor de frumos, precum Teodor Mihadas, Mircea Ivanescu, Valeriu Matei, Olimpiu Nusfelean, Gabriel Chifu, George Vulturescu. Interesant mi se pare capitolul "Tulburari poetice" care se deschide cu sublinierea ca: "Jocul poetilor cu moartea a fascinat totdeauna, incepand din zorii indepartati ai literaturii....dar nicaieri mai mult decat in modernism....’’ Ii are in vedere pe Liviu Ioan Stoiciu cu volumul"Substante interzise’’ , pe Calin Vlasie pe care il numeste" un aristocrat al versului’’, pe Cassian Maria Spiridon, Kocsis Francisko, Matei Visniec si Ioan Es.Pop.     "Poetii tineri’’sunt cuprinsi in capitolul sase al acestei carti, carora le dedica cronici interesante, afirmand ca ori de cate ori scrie despre ei, are emotii "pe masura asteptarilor, a sperantelor ca voi fi martorul unor perspective poetice noi, a unui suflu liric proaspat si puternic, capabil sa lase urme in literatura’’. In acest sens ii aminteste pe Dan Coman, Medeea Iancu, Andrea Hedes, pe care ii apreciaza pentru arta poetica, pentru responsabilitatea si frumusetea cuvantului scris. Ultimul capitol al cartii, intitulat "Literatura de frontiera’’ cuprinde cronici literare asupra operei lui Ioan Pintea"Proximitati si marturisiri. Jurnal’’, Dialogurile lui Teodor Tihan, La drum de Mircea Petean si Vistian Goia cu volumul"Nu trecem singuri prin lume. Portrete si evocari’’.

        Cartea lui Andrei Moldovan "Consemnari critice’’ este o ampla deschidere spre  fenomenul literar fata de care autorul are un adevarat cult.

 

Mircea Darosi

 

0 comentarii5089 vizualizări02 iulie 2017
rss 2.0
rss 2.0