Atitudine Luni 16 Iulie 2018 - 9800 vizitatori azi
Actualitatea spuselor unui student din Tara Nasaudului aflat la Cluj in anul 1933.

Traim intr-o atmosfera apasatoare si inabusitoare. O atmosfera de jaf si coruptie pe care Romania n-a mai trait-o decat, poate, sub fanarioti, iar Ardealul - care a avut alta soarta - n-a trait-o niciodata. Aproape nu exista zi si nu exista ziar sau gazeta in care sa nu citesti de o noua hotie, de o noua invarteala, de un nou spert, de contracte talharesti, de fonduri furate de-a dreptul dupa lege ori impotriva ei, de atatea si atatea nedreptati savarsite sub scutul celor puternici, fie impotriva satelor - cu paduri si improprietariri -, fie impotriva singuraticilor cetateni - oi bune de muls si de tuns, de catre orice nemernic venit de peste granita…

Am vazut preoti, invatatori, profesori, functionari de toate categoriile si din toate armele, luati in bataie de joc si lasati fara salarii cu lunile, pusi de a alege intre o viata de batjocura si moarte. Numai politica si democratia, una multumita si joviala, cealalta smintita si iresponsabila (ca toti nebunii) traiesc in largul lor…! Poate nici nu stiu ca taranul nostru s-a intors iar la iasca si la amnar si la opaitul cu unsoare (pentru luminat), unelte ce le folosea si acum 2-300 de ani. Atunci, poate, erau incadrate normal in viata lui, dar, astazi, ele contrasteaza amar cu radio si cu televiziunea, cu avionul si telefonul automat.

In alte state si-n alte vremuri cu cat a crescut democratia, cu atata a crescut si progresul.

La noi, insa, toate se intampla pe dos[1].

 

 

 A.D. 

 

 

[1] Emil Sangeorzan, student in drept, Cluj, Pareri… asupra Asezamintelor Graniceresti Nasaudene, Tipografia Nationala G. Matheiu, Bistrita, 1933, pp. 29-30.

 

 

0 comentarii4228 vizualizări06 august 2017
rss 2.0
rss 2.0