Atitudine Joi 19 Iulie 2018 - 30342 vizitatori azi
Vasile Militaru - un martir al poeziei crestine.

Ramas in memoria  generatiilor varstnice cu  poezia intitulata "A venit aseara mama’’, devenita romanta atat de cunoscuta si indragita de toata lumea, Vasile Militaru a fost poetul cel mai popular din perioada interbelica. Destinul lui s-a impletit cu cel al pleiadei de scriitori care au trecut prin temnitele comuniste, pentru ca s-au opus regimului totalitar. Opera lui Vasile Militaru a fost complet interzisa si ignorata intre anii 1944-1989. Abia dupa 1990 este  readusa in circuitul valorilor culturale si pusa pe raftul sufletesc al iubitorilor de poezie.

         Pana la instaurarea regimului bolsevic, poetul publica cateva volume de versuri, studii si articole de opinie, dupa care este tinut sub tacere, pana in 1959, cand se stinge din viata in inchisoarea de la Ocnele Mari, in varsta de 74 de ani. Opera sa cuprinde o tematica complexa, promovand cateva specii literare, precum  pastelul, imnul, fabula, epigrama sau poezia inspirata din istoria nationala si exceleaza cu poezia crestina. Primul sau volum se intituleaza "Stropi de roua’’ (1919 ), avand 9 editii pana in 2008, in care descrie viata la tara cu bucuriile simple si senine traite in satul natal, Dobreni-Campurel, jud. Ilfov. Sunt versuri cu usoare influente din Cosbuc, Alecsandri si Vlahuta, dar si de curentul literar al Samanatorismului.   

     Inca din perioada adolescentei se desprinde din universul satului si ajunge in inima capitalei, unde  cunoaste zbuciumul si dezamagirile orasului, fiind mereu incercat de sentimentul dureros al instrainarii. Este apreciat si incurajat sa faca literatura de catre marii scriitori ai vremii, Alexandru Vlahuta, Barbu Stefanescu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, care vad in el un poet de valoare. Poezia lui Vasile Militaru este simpla, curgatoare, plina de intelepciune populara, fapt care ii da o nota de accesibilitate, iar romanta amintita, dedicata prietenului sau George Enescu ii asigura un plus de promovare si de rezistenta in timp. : "A venit aseara mama din satucu-i de departe/ Ca sa-si vada pe feciorul, astazi domn cu multa carte/A batut sfios la usa, grabnic i-am iesit in prag/ Mi s-a umezit privirea de iubire si de drag’’.   

    Se spune ca in fiecare casa, unde era un om care stia sa citeasca, se afla o carte cu poeziile sale. A scris aproape 20 de volume de poezii, intre care cele mai cunoscute sunt : "Stropi de roua’’, "Viermi si stele’’, ..Temelie de veac nou’’, "Cantarea Neamului’’, "Eroii de la Stalingrad’’ etc.       

 Cel mai viguros vlastar al brazdei romanesti promoveaza in poeziile sale munca, cinstea si credinta, ca valori ale satului. Versurile care urmeaza pot fi aluzii si pentru oamenii zilelor noastre:  ’’Cei ce muncesc o viata si comori mereu aduna,/ Ca sa lase dupa moarte, la copii o viata buna,/ Din copiii lor fac trantori care-si vor munci doar dintii/ Sa manance, toata viata, ceea ce au strans parintii’’.         Indemnuri de grija parinteasca si comportament se desprind si din aceste versuri :"Pe copil sa-l tii in frane/ De vrei, OM, la toti sa placa / Nu-l lasa, orice sa-ngane, / Nu-l lasa, orice sa faca,/ Nu-l lasa, dupa placerea-i / Unde vrea el sa se duca./ Din acelasi lemn se scoate/ Si icoana si maciuca !’’         

Critica literara ii evidentiaza vocatia de moralist, considerandu-l un stralucit urmas al marilor fabulisti, precum La Fontaine, Alexandru Donici, Grigore Alexandrescu. Marturie stau cele doua volume de "Fabule’’ care au un bogat continut moralizator, mai ales pentru acest inceput de mileniu III . Semnificative sunt titlurile : Balta racului, Cele doua spice, Leul si magarul, Cozonacul, mamaliga si plugarul etc.           Pline de invatatura si deosebit de atragatoare sunt poeziile dedicate copiilor : "Rugaciune’’, "Cerbul cu stea in frunte’’, " Am vorbit cu Mos Craciun’’, "Sase pui si-o biata mama’’. Concluzia din ultima poezie amintita este demna de retinut : "A ramas apoi povestea trista, neluata-n seama / Orisicui ai sta s-o spui/ Ca o mama isi hraneste sase, opt sau zece pui,/ Insa zece pui, adesea, nu pot toti hrani o mama’’.    

     Ca epigramist dezvaluie relele societatii in care a trait, dar care n-au disparut nici in zilele noastre :" Triste zile mai duc astazi / Oamenii-n gradina vietii/ Trandafirii mor in umbra/ Si se lafaiesc scaietii’’      

Vasile Militaru ramane insa un poet religios. Se dedica acestui gen literar in ultima parte a vietii, cand este "ostracizat’’. Poetul refuza sa-si puna condeiul in slujba regimului comunist spunand : " In poeziile mele, niciodata nu va rima poporul cu tractorul’’. In1958, Securitatea il condamna la 20 de ani de temnita grea, pentru crima de uneltire contra oranduirii sociale, pentru detinerea de materiale interzise si pentru legaturile sale cu miscarea legionara, sentinta care ii va provoca sfarsitul. 

  ."Psaltirea in versuri’’ si "Divina zidire’’(premiata de Academia Romana) sunt cartile lui de capatai. Aici se imbina emotia artistului cu emotia credinciosului. Poetul alege procedeul versificarii Bibliei din convingerea ca, astfel mesajul crestin este mai usor de receptat. Asumandu-si rolul de misionar al Bisericii, el promoveaza prin versurile sale valori crestine, precum dreptatea, binele, smerenia si iubirea. Edificatoare sunt  volumele "Spre imparatia lui Dumnezeu’’si " Scara catre Dumnezeu’’.   

   Hulit si blamat de unii, pretuit si iubit de cei multi, Vasile Militaru a lasat in urma sa o opera literara cu puternice rezonante in sufletul cititorilor.

 

Mircea Darosi.
      
0 comentarii3612 vizualizări03 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0