Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Vineri 26 Februarie 2021 - 31190 vizitatori azi
Romania este o tara, nu un teritoriu!

Preacucernice Parinte Protopop, Preacucernici Parinti, Domnule Prefect, domnule Primar, Domnilor comandanti, domnilor ofiteri, veterani de razboi, stimate oficialitati, dragi militari si stimati cetateni, locuitori ai judetului Bistrita-Nasaud!

Suntem la un an pana la Marea Sarbatoare a romanilor, aniversarea celui mai important deziderat al poporului roman, pentru care milioane de inaintasi si-au dat viata: Marea unire!

 Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei poporului nostru. Este cu atat mai importanta, cu cat peste 100.000 de oameni din toate colturile tarii au venit pe jos sau cu carute trase de animale pana la Alba Iulia, sa scrie istorie odata pentru totdeauna! Asta fara vreun eveniment pe facebook, mediatizat la televizor si fara masina sau tren. Au mers zile intregi, au dormit sub cerul liber si au trait cu totii acel moment al razbunarii nedreptatilor facute de alte popoare asupra mosilor si stramosilor lor timp de sute de ani.

Ei au respirat atunci aerul libertatii, al nesupunerii in fata altora si au inceput sa construiasca destinul unui popor liber si nesubjugat de nimeni. Acum 99 de ani s-a dat veste lumii intregi ca Romania este o tara, nu un teritoriu!  De la revolutia lui Tudor Vladimirescu din 1821, continuand cu revolutia pasoptista si cu unirea lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, fiecare atitudine de independenta si iubire de neam au constituit bazele Unirii tuturor romanilor de la 1 decembrie 1918.

Cu toate acestea Romania nu s-a format brusc la 1 decembrie 1918. La aceasta data doar s-a oficializat o realitate veche recunoscuta pe plan international, dar niciodata prin tratate si documente oficiale. Si atunci erau anumiti publicisti si activisti, care sustineau ba ca data de 1 decembrie nu e potrivita pentru Marea Unire, ba ca imnul nu e potrivit sau ca este nociv pentru noi sa oficializam aceasta unire, care niciodata nu ne va aduce impreuna ca natie! Ideilor unora dintre acesti experti de ocazie, priceputi la toate si la nimic in acelasi timp, nu s-au schimbat cu mult nici in zilele noastre.

Ma bucur insa ca inaintasii nostri si noi, romanii simpli dar autentici nu i-am ascultat pe acei oameni care ne puneau cap in cap pe unii cu altii: ardeleni cu munteni, moldoveni cu ardeleni sau intelectuali contra tarani. Noi, constient sau nu, am simtit ca avem valori si sentimente care ne unesc si care sunt singurele lucruri ce ne pot face puternici.

Acum, suntem la aproape 100 de ani de la acel moment in care sentimentul unitatii celor cu suflet si inima de roman a triumfat! Acum 99 de ani s-a tras linie la sute de ani de lupte, sacrificii si suferinte duse dintr-o generatie in alta pentru ca noi sa fim un popor si tot noi sa ne hotaram destinul. Mai avem un singur an, pana cand vom trage linie la toate sacrificiile facute de parintii si bunicii nostri in ultimii 100 de ani si vine momentul cel mai dificil: noi, generatiile care acum conduc si construiesc Romania, sa traga linie si sa proiecteze urmatorii 100 de ani pentru Romania.

Pare ireal sa ne facem planuri despre cum va arata Romania peste 100 de ani, dar cu putin noroc, peste 100 de ani nepotii nostri vor putea fi cei care sa vorbeasca despre o generatie care la 100 de ani de la Marea Unire a tuturor romanilor, a dat imboldul Romaniei moderne.

Al unei Romanii moderne nu pe hartie sau ca slogan electoral, ci al unei Romanii moderne, unite, puternice, cu valori, idealuri si scopuri comune bine definite. A unei Romanii in care oricine are dreptul sa spuna orice, dar doar cei educati, profesionisti si cu caracter conduc, dau o directie, construiesc un proiect de tara si fac din Romania acel popor care nu se inclina in fata niciunei puteri externe, ci doar in fata Bunului Dumnezeu si al poporului roman!

Nu am cotropit si nici nu vrem sa cotropim! Nu vrem sa luptam pentru nimic din ce nu este al nostru si nu ni se cuvine, dar nici nu sunt dispus ca alaturi de generatia mea, sa stam umili si servili in fata altora care ne pun sa ne luptam intre noi, sa ne uram intre noi si sa facem din aproapele nostru, din alti romani, principalul vinovat pentru nefericirea noastra!

Sangele apa nu se face si cat de mult ni s-ar inocula si am fi stimulati sa ne razboim intre noi: mediul public cu mediul privat, medicii cu dascalii, ortodocsi contra protestanti, intelectuali contra muncitori, ardeleni contra munteni sau social-democrati impotriva liberalilor, cred din toata inima si zi de zi sunt manat de crezul ca noi, la fel ca strabunii nostri acum 100 de ani, vom sti sa facem front comun si sa crestem ca natie! Daca nu stim, va trebui sa invatam! Sa invatam sa ne respectam inaintasii, sa ne educam tinerii si copiii si sa le construim un viitor in tara lor.

Sunt cateva milioane de romani plecati la munca in alte state si alte milioane de ochi inlacrimati acasa, ai parintilor si copiilor care nu au nevoie de haine de firma ci de iubirea lui mama si a lui tata. Sunt milioane de romani in Basarabia, Bucovina de Nord sau Voivodina care iubesc Romania ca pe propriul suflet, dar cei mai multi dintre ei nu au posibilitatea sa vina macar sa viziteze Tara Mama! Este incorect si injust ce ce intampla, iar noi toti suntem obligati sa schimbam aceste lucruri!

Acum mai putin de o saptamana am fost in Basarabia, unde ne-am infratit cu Raionul Glodeni, unul dintre locurile in care romanii au cea mai mare nevoie de ajutor si de sprijin din partea noastra, a romanilor de peste Prut. In ciuda altor culturi care incet, incet incearca sa ii acapareze, cea mai des auzita replica din partea omologului meu, Presedintele Consiliului Raional Glodeni, Ioan Leuca a fost, citez: "Noi, aici, suntem romani! Si punct!".

Zilnic ni se arata prin toate mijlocele posibile cat de rai si needucati sunt alti conationali de-ai nostri. Credeti ca sunt mai frumosi sau mai de treaba hotii sau violatorii din America sau Germania? Credeti ca toti locuitorii Frantei, Spaniei sau oricarei alte tari din Vest sunt cu totii absolventi ai scolilor doctorale si nu ii intereseaza barfele si can-can-urile? Nu vi se pare ca ni se arata prea des, prea mult, acei oameni sau fapte care nu sunt modele de viitor pentru noi?

Oricat de multe lucruri bune s-ar intampla si se intampla in fiecare clipa langa noi, unii vor gasi acel mic defect, acel detaliu de multe ori nerelevant, si de care vor vorbi zile intregi! Nu e interesant sa se dea la televizor cazurile unor medici care salveaza vieti in spitale publice modernizate, nu e interesant cel mai premiat olimpic din istoria Romaniei, dar sunt interesante niste personaje odioase care prin prezenta lor dinamica in spatiul public devin modele pentru copiii nostri.

Din acest punct de vedere, vreau sa le multumesc public reprezentantilor  mass-mediei locale, celor mai multi dintre jurnalisti din judetul nostru pentru faptul ca sunt diferiti de descrierea anterioara! Atunci cand se intampla lucruri anormale le sesizeaza si ne ajuta sa le corectam acolo unde avem parghii, iar atunci cand se intampla lucruri concrete pentru oameni sunt alaturi de noi in promovarea lor! Vreau sa va multumesc public pentru onestitatea si corectitudinea lor!

Pentru ca Romania sa creasca avem nevoie de elite, de profesionisti si de caractere! Primul domeniu strategic care are nevoie de acesti oameni sunt partidele politice, toate! Ele sunt urmate de mediul administrativ si de cel educational! Cand vom avea istitutii ale statului puternice si eficiente, vom avea si o tara puternica!

Cat timp vom avea modele, oameni de stat puternici care au valori nenegociabile indiferent de orice Romania are viitor! Eu unul iubesc tinerii, cred in ei si lucrez cu mare drag alaturi de ei! A lor este responsabilitatea viitorului, dar in aceeasi masura si a noastra, a celor care suntem obligati sa le insuflam valori fara de care Romania si romanii nu pot supravietui lumii in continua schimbare in care traim!

Am muncit de mic, muncesc si imi doresc sa fac acest lucru cat timp Bunul Dumnezeu imi va da sanatate! Am primit de la societatea in care traiesc mult mai multe lucruri decat imi puteam imagina vreodata! Acum am maturitatea sa analizez si sa asum ca toata priceperea, energia, timpul si sufletul meu le voi dedica si de acum inainte oamenilor din cel mai frumos loc de pe pamant, judetul Bistrita-Nasaud si unui viitor frumos pentru Romania!

Sunt mandru sa fiu roman, sunt mandru sa fiu bistritean si simt nevoia sa spun, cu riscul de a ma repeta, de fiecare data cand ma adresez oamenilor care ii respect cel mai mult pe lumea asta, CETATENII JUDETULUI BISTRITA-NASAUD, un vers al regretatului poet Adrian Paunescu: "daca nu as fi fost roman, as fi fugit in Romania"!

Dumnezeu sa Binecuvinteze Judetul Bistrita-Nasaud!

Dumnezeu sa Binecuvinteze Romania si pe noi toti!

La multi ani romani! La multi ani Romania!

 

 

 MESAJUL presedintelui Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, transmis cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei  - 1 decembrie 2017 - la monumentul poetului Andrei Muresanu din Bistrita. 

 

0 comentarii6636 vizualizări01 decembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0