30 decembrie in literatura - fragment. La 10 mai 1866, cand a sosit in tara, Carol I era deghizat si necunoscut, cu un simplu geamantan, iar cand in 30 decembrie 1947 a plecat stranepotul sau, regele Mihai, se ducea cu un tren intreg, plus valutele plasate in strainatate, toate furate din sudoarea poporului amarnic jefuit.
Instaurarea dinastiei prusace a trezit revolta unei tari intregi [...].
Istoria contemporana sta martora a felului in care tara ne-a fost vanduta marilor trusturi mondiale capitaliste in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, de catre regele spoliator, ajutat de oligarhia politicianista a vremii. tara se prabusea treptat in haos [...].
Si cand in acea inscriere de decembrie 30, in albul fulguind al ninsorii, vazduhul a fost spintecat de-o noua istorie - de asta-data adevarata istorie concretizata in doua cuvinte: Traiasca republica. Strazile au fost inundate de multimea incatusata atatia ani sub zabranicul suferintei, inimile s-au incalzit sub faldurile steagurilor rosii ce fluturau zorii socialismului triumfator [...].
Republica marca nu numai o schimbare de guvernamant, dar si momentul de pornire a revolutiei socialiste... Semnificatia lui lua formele unor avantate accente lirice spuse pe toate coardele vibratiei graiului romanesc [...].
Demostene Botez, decanul poetilor de astazi, evocatorul discret al acelor trecute vremi, dar si cantaretul maretiilor de acum, priveste cu usturatoare constatare viata de pe timpuri de la castelul Peles. Pe aripa unei viziuni a fostului stapan de-acolo, poetul afirma:
"Te tot caut prin saloane, prin odai,
Pe unde ai trecut sever, mai ieri,
Si nu-ti gasesc nici umbra nicaieri,
Si n-aud glasul sfetnicilor tai.
Dar ceea ce simt astazi mai degraba,
In hardughia asta de bradet,
E ca pe urma ta nu-i un regret
Si nu te plange astazi nici o baba.
Ne spune ghidul: "La acest birou
Semna decrete in noua sute sapte"...
Prin sala-alearga parca un ecou
Din ce ati completat atunci in soapte.
Iar tot covorul de pe jos,
Pe care-amurgul purpuriu se strange
Si e de molii si de vreme ros,
Imi pare inca naclait de sange"...
Asemenea tablouri raman dovezi de document [...].
In cartea de aur a Romaniei Socialiste, in orice gand si-n orice vorba staruie mereu ca o permanenta vie simbolul concret al lumii acesteia, intruchiparea pura a sufletului ei. Este puterea creatoare a Patriei, continuta intr-un singur cuvant: PARTID. El sintetizeaza forta de lupta in trecutul intunecat, constiinta mobilizatoare in crearea unei istorii si vointa nestramutata de a ne fauri, cu propriile noastre puteri, fericirea mult dorita. Spuse in versuri, ar suna asa precum o zice poetul:
"Cu ochii nostri limpezi
Ce-acuma se deschid,
pe cartea-n care-i scrisa
povestea tarii-ntreaga,
Citim cuvantul simplu
si minunat: PARTID,
si inima si mintea
se-ntrec sa-l inteleaga!
La sarbatoarea mare a celor 25 de ani de tinerete creatoare si in prag de Nou an, inchinam Patriei fericite si inteleptului ei conducator, PCR, un traditional si romanesc: "LA MULTI ANI!".
Octavian Ruleanu - profesor, Liceul "George Cosbuc"[1]
[1] Ecoul, Bistrita, Anul V, 1972, nr. 651 (30 decembrie) - Supliment inchinat aniversarii Republicii, editat de Comitetul Judetean Bistrita-Nasaud al PCR, sectia de propaganda, p. 2 + p. 10.
Alexandru Daraban - ianuarie 2018.
0 comentarii | 6552 vizualizări | 14 ianuarie 2018 |