Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Luni 03 August 2020 - 13952 vizitatori azi
Uciderea ursilor din Parcul National Muntii Rodnei( poze cu cadavre, interzis minorilor)

Ca urmare a unor deplasari in teren in zona Valea Stramba (Romuli) - Batrana - Tarnita la Cruce din Parcul National Muntii Rodnei impreuna cu un grup de montaniarzi in perioada 10-12 mai, s-a observat o practica ilegala a Asociatiei de Vanatoare Montana Cosbuc coordonata de Pavel Sangeorzan. Asociatia a amplasat 2 cadavre de cai morti si mai multi saci cu resturi de animale moarte si porumb pe limita Parcului National Muntii Rodnei in zona Sub Piatra (Valea Stramba) in vederea atragerii carnivorelor mari si cu precadere a ursilor in afara limitelor Parcului si a-i impusca din cabana de vanatoare amplasata tot pe limita Parcului National, la doar 20 m de zona de amplasare a nadei.

            Desi nadirea carnivorelor mari prin amplasarea de animale moarte cu rol de atractanti este o activitate interzisa prin Legea vanatorii 407/2006 (Art. 35, Alin. 4), Legea 49/2011 privind regimul ariilor protejate, aceasta este frecvent intalnita la Asociatia de vanatoare Montana Cosbuc, anual fiind constatata de catre rangerii Administratiei Parcului si voluntari dar fara sa se ia masuri de eradicare a problemei.

            Din discutiile cu muncitorii la exploatarea forestiera din fondul de vanatoare de 16.000 ha administrat de Montana Cosbuc, a reiesit ca in seara de 11 mai, in locatia Sub Piatra, membrii asociatiei au vanat un exemplar de urs brun, acesta fiind atras de mirosul animalelor moarte in afara limitelor Parcului National Muntii Rodnei.

            Avand in vedere faptul ca ursul brun este o specie prioritara care a stat la baza desemnarii sitului Natura 2000 Muntii Rodnei, orice activitate care afecteaza starea de conservare a speciei in situl de importanta comunitara si in imediata vecinatate a acestuia este strict interzisa, asociatia de vanatoare fiind pasibila de pierderea licentei de vanatoare.

            Deoarece situatia este frecventa si des intalnita in ultimii 6 ani, iar Administratia Parcului National Muntii Rodnei este in imposibilitatea aplicarii de sanctiuni in afara limitelor ariei protejate, iar masurile de combatere ce revin Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj, precum si Garzii Nationale de Mediu Bistrita nu se fac simtite, vom demara actiunea de sesizare a Comisiei Europene in vederea suspendarii licentei de vanatoare a respectivei asociatii si aplicarii procedurilor legislatiei europene transpuse in legislatia nationala.

 

 

Claudiu Iusan

Presedinte Asociatia ECO RODNA

4 commentarii3143 vizualizări13 mai 2011
rss 2.0
rss 2.0