Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Duminica 18 Aprilie 2021 - 14587
DIN INCEPUTURILE ORGANIZARII COMUNISTILOR IN SANGEORZ-BAI.

Organizarea administrativa a zonei noastre era pe judete si pe plase. Localitatea Sangeorz-Bai facea parte din judetul Nasaud, plasa Rodna. Pe aceasta structura si-a organizat si P.C.R.-ul organizatiile locale. Astfel, organizatia plasei Rodna era compusa din urmatorii membri, mentionandu-se profesia lor precum si zona (domeniul de activitatea) de care raspundeau fiecare:

1. Fagaras Constantin, tamplar, - secretar politic;

2. Forrai Alexandru, muncitor, - membru birou;

3. Vianu Vasile, medic, - instructor judetean;

4. Sangeorzan Lazar, muncitor, - responsabil birou plasa;

5. Tanco Ioan, plugar, - responsabil birou organizatie;

6. Daroczi Francisc, muncitor, - responsabil tineret;

7. Slavoaca Vasile, plugar, - responsabil taranesc;

8. Debreczeni Carolina, muncitoare, - responsabila femei;

Totodata s-au numit si responsabilii organizatiilor celorlalte localitati, numite celule, responsabilul celulei Sangeorz-Bai fiind Ogagau Emil1.

In acelasi timp s-a trasat localitatilor printr-un ordin organizarea de Comitete Gospodaresti. Raspunzand acestui ordin, Primaria din Sangeorz-Bai a convocat o sedinta in data de 18 noiembrie 1948 unde s-au aratat principiile, modul de organizare a acestor Comitete dupa indicatiile primite. La aceasta sedinta a fost de fata pretorul plasei, Pop I. Aurel, precum si membrii organizatiei politice. Sedinta propriu-zisa de constituire a avut loc in ziua de 20 noiembrie 1948, luand parte toti factorii politici si autoritatile administrative. S-a ales Comitetul Gospodaresc Sangeorz-Bai compus din:

1. Tiron Nicolae, primar, presedinte Partidul Muncitoresc Roman (P.M.R.), denumirea noua data Partidului Comunist Roman (P.C.R.);

2. Cotros Macedon, secretar P.M.R.;

3. Larionesi Vasile, P.M.R.;

4. Georges Vasile, P.M.R.;

5. Niculae Maxim, P.M.R.;

6. Spaimoc Sevestian, presedinte Frontul Plugarilor (F.P.);

7. Nati Ioan, F.P.;

8. Gabor Ion, F.P.;

9. Vulpe Ana, Uniunea Femeilor Democrate din Romania (U.F.D.R.);

10. Augustin Victoria, U.F.D.R.;

11. Iliesi Catalina, U.F.D.R.;

12. Nutu Pamfil, Sindicatul Agricultorilor (S.A.);

13. Nistor Emil, S.A.;

14. Sbarcea Dumitru, S.A.;

15. Buta Alexandru, Uniunea Tineretului Muncitor (U.T.M.);

16. Jarda Ion, U.T.M.;

17. Andresi Dumitru, U.T.M.;

18. Iliesiu V. Vincentiu, P.M.R., secretarul primariei2.

In decursul anului 1950 s-a trecut la constituirea Comitetelor Provizorii comunale largite. In comuna Sangeorz-Bai aceste demersuri s-au desfasurat in zilele de 3, 4 si 5 mai 1950. In primele doua zile s-a facut nominalizarea membrilor, precum si biografia acestora. Instalarea a avut loc in 5 mai in prezenta delegatului plasei Rodna, in persoana tovarasilor Buia Maxim, Sangeorzan Iosif si a secretarului Pop Emil.

 

In randurile ce urmeaza va prezentam componenta Comitetului Provizoriu al comunei Sangeorz-Bai:

1. Somkereki Anton: 38 de ani, membru PMR din anul 1947, presedintele Comitetului Provizoriu, 7 clase primare, maghiar, nu a facut parte din niciun partid in trecut, fiu de muncitor minier, stare materiala slaba, nivel politic ridicat, vazut bine de populatia din comuna, are slabiciunea ca ii place bautura, hotarat in orice actiune, este un element cu perspective de dezvoltare.

2. Sas Martian: 26 de ani, liceul terminat, roman, functionar, parintii tarani saraci, nivel politic si profesional ridicat, bine vazut de populatie, nu a facut politica in trecut si nici parintii, nu are atitudine dusmanoasa fata de regim, pe linie de partid, munceste, mai putin cu perspectiva de dezvoltare, viciuri nu are.

3. Ciocan Ilie: membru al F.P. din 1946, vice al Comitetului Provizoriu, casatorit, are doi copii, sase clase primare, nu a facut parte din niciun partid in trecut, servitor la primarie, fiu de tarani saraci, bine vazut de populatia comunei, om hotarat, cu nivel politic ridicat, un element atasat clasei muncitoare, duce sarcinile la bun sfarsit, sufera de viciul betiei, cu largi perspective de dezvoltare, se poate debarasa de acest viciu.

4. Tiron Nicolae: 44 de ani, membru P.M.R. din 1947, sase clase primare, starea materiala foarte slaba, muncitor, politica nu a facut in trecut, gardian la primaria comunei, vazut bine de populatia comunei, atasat clasei muncitoare, cu nivel politic ridicat, om cinstit, hotarat, are curajul raspunderii, sufera de viciul betiei, este un element care se poate debarasa de acest viciu.

5. Baba Aurel: 36 de ani, membru PMR din 1946, sapte clase primare, agricultor, din familie de tarani saraci, cu trecut bun atat el cat si parintii lui, simpatizat de populatie, nu are atitudine dusmanoasa fata de regim, cu nivel politic ridicat, un om care se ocupa cu studierea materialului de partid, sarcinile primite le duce la bun sfarsit, viciuri nu are.

6. Dobzau Ioan: 30 de ani, casatorit, are doi copii, sapte clase, bun agitator, roman, muncitor mecanic la uzina electrica, vazut bine de populatia din comuna, activeaza la sedinte regulat, isi duce toate sarcinile primite la indeplinire, nivel politic ridicat, in trecut a simpatizat cu legionarii, la verificare a recunoscut acest lucru, un element cu purtare buna, viciuri nu are.

7. Ciociu Nicolae: 46 de ani, membru al F.P. din 1946, casatorit, are patru copii sub 14 ani, patru clase primare, muncitor, cantonier de sosele, trecut bun, stare materiala slaba, vazut bine de populatie, un om muncitor, nivel politic ridicat, fiu de tarani saraci, cinstit, atasat clasei muncitoare, hotarat in munca, sarcini are, le duce la bun sfarsit, nu este sovaitor, viciuri nu are.

8. Gabor Maxim: 22 de ani, membru U.T.M. din 1948, secretarul U.T.M. din comuna, sapte clase primare, necasatorit, din parinti tarani saraci, muncitor, are scoala taraneasca de partid la Bistrita, nivel politic ridicat, hotarat in munca, isi da toata silinta pentru a duce lucrurile la bun sfarsit, vazut bine de populatie, cinstit, cu purtare buna, viciuri nu are.

9. Coman Catalina: 36 de ani, membra U.F.D.R. din 1948, casatorita, 7 copii sub 14 ani, starea materiala slaba, functionara la P.T.T.R., muncitoare, cu dragoste de munca, isi duce sarcinile pana la sfarsit, bine vazuta de populatia din comuna, trecut bun si purtare buna, viciuri nu are.

 

 

Material de - Alexandru Daraban.

 

1 S.J.B.N.A.N., Fond Comitetul judetean PCR Nasaud - 19 septembrie 1947.

2 Idem, Fond Primaria Sangeorz-Bai, document nr. 1511/1948.

 

0 comentarii4711 vizualizări08 mai 2018
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0